Mahkeme Adalar'da İmar Planlarının...
Yargı Sürecine Rağmen Yapılan...
Madam Martha Koyu İhalesi...
Pendik'te Kentsel Dönüşüm Tepkisi
Adalar İmar Planının İptali...
Adrasan'daki Projeye Bölge...
Konaşlı Halkından İmar Sorununa Tepki
Adalar'da İmar Planı Tartışması Sürüyor
İmamoğlu: "İmar Yağmacılığına...
Yaşam Savunucularından Kaş...
Uludağ'ı Yapılaşmaya Açacak...
Büyükesat Vadisi İmar Planları...
İBB’nin İptal Ettirdiği İmar...
Saraçoğlu Mahallesi İmar Planlarına...
Özelleştirme Öncesi İmar Planı...
Adalar’ın İmar Planına Yurttaşlardan Tepki
İstanbul depreminde en riskli alanlardan olan Adalar için yapılan plan özellikle Burgazada’ya ciddi yıkım getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na planın iptali için itiraz dilekçesi verecek olan Adalılar dava sürecine hazırlanıyor.
Adalar, 2021’in kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla “Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. İmar planı yapma yetkisi ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verildi. O tarihten beri de adalar yapılaşma tehdidi altında.
Kısa süre önce Kaşık ve Sedef adalarının doğal sit derecesi düşürüldü ve yapılaşmanın önü açıldı. Ancak itirazlar sürüyor. Şimdi sırada diğer adalar var. Çünkü Adalar’ın 1/5000 ve 1/1000 yeni imar planları 28 Temmuz’da askıya çıktı. İtiraz süresi 28 Ağustos’ta doluyor. Yeni imar planları ne getiriyor? Cumhuriyet'ten Jale Özgentürk'ün haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) planlarının üzerinden hazırladığı belirtilen yeni planın amacı “kentsel kuralların oluşturulması.” Ancak Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün “Adalar’ın artık planı var” sözleriyle bir anlamda sahip çıktığı plan ne yazık ki büyük bir hayal kırıklığı. “En kötü plan plansızlıktan iyidir” görüşünü savunan, bazı kazanımların bulunduğunu iddia eden Adalılar olsa da içinde ciddi tehlikeler barındırıyor. Planın en büyük yıkımı yaratacağı ada ise Burgazada. Yıllardır burada oturan avukat Erhan Ergun, Adalar’ın sosyal ve kültürel zenginliğine uygun olmadığını söylediği planla neler olabileceğini şöyle özetliyor: "Bu plan geçerse Adalar çevre tahribatı nedeniyle yaşanamaz hale gelecek ve gece gündüz nüfusunun denetimsiz artması sonucu salgın hastalıklar ve deprem riski açısından kırılganlığı artacak. Tehdit analizi yapılmadan hazırlanan planlar, yapılaşmanın önünü açacak, Adalar’da doğal yaşam alanlarının parçalanmasına, ekosistemin bozulmasına kültürel mirasın tahribine neden olacak. Ormanlık alanlar birinci derece sit alanı olarak korunmalıdır. Oysa yapılaşma riskinin olduğu bölgelerde sit dereceleri iki ve üçe düşürülmüş, koruma kalkanı zayıflatılmıştır. Yapılaşma sonucu kesilecek ağaçların sayısı Akbelen’den fazladır." Adalar’ın tarihi ve kültürel yapısına, doğal yapısına, su varlıklarına, doğal ortamına zarar vereceği belirtilen plana karşı itiraz dilekçeleri hazırlanıyor. Plana itiraz süresi 28 Ağustos’ta dolacak. Tüm adalarda plana karşı çıkanlar perşembe günü Ataşehir’deki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğü önünde buluşup, itiraz dilekçelerini verecekler. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. (Fotoğraf: AA) |