Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ABD'de Ampul Paniği

ABD'de birçok insanın aklı ampullerden dolayı karışmış durumda. Hatta bu konuda derin bir kaygı yaşanıyor. Başkan George W. Bush 2007'de Enerjide Bağımsızlık ve Güvenlik Yasası'nı onayladı. Ampul üreticilerine, akkor ampullerin verimliliğini yüzde 25 artırma zorunluluğu getiriliyor. Yasaya göre belli ampullerin mevcut şekliyle üretimi bir süreç

Sabah Gazetesi, New York Times
ABD'de Ampul Paniği

ABD'de birçok insanın aklı ampullerden dolayı karışmış durumda. Hatta bu konuda derin bir kaygı yaşanıyor. Başkan George W. Bush 2007'de Enerjide Bağımsızlık ve Güvenlik Yasası'nı onayladı. Ampul üreticilerine, akkor ampullerin verimliliğini yüzde 25 artırma zorunluluğu getiriliyor. Yasaya göre belli ampullerin mevcut şekliyle üretimi bir süreç dâhilinde sona erdirilecek. Üretimi sona erecek ilk ampul 100 wattlık olanlar. Akkor ampullerin tamamının üretimi yasaklanmıyor. Kompakt floresan lambaların kullanımını da şart koşmuyor. Yalnızca akkor ampullerin biraz daha verimli çalışması için şirketlere 2012'yle 2014 arasında değişen tarihlere kadar zorunluluklar getiriyor. Üstelik yasa çok sayıda istisna getiriyor. Birçok ampul türünde hiçbir sınırlama yok.

Ne var ki, yasanın öngördüğü ilk üretim yasağının tarihi yaklaştıkça insanlar arasında bir ampul paniği baş gösterdi. New York'ta bir abajur şirketinin satış sorumlusu olan Ken Henderlong, müşterilerinin "akkor ampul stoklamak istediklerini, ama buna ne zaman başlayacaklarından emin olmadıklarını" söylüyor. "Kimse ne kuralların ne zaman yürürlüğe gireceğini, ne de o kuralların ne olduğunu biliyor" diyor. Bunun nedeni de ampul yasasındaki maddelerin inanılmaz derecede sıkıcı olması. Eski türden ampullerin sonu hakkındaki maddeler de son derece açık. Yani yasakla ilişkili maddeler akılda daha çok kalıyor. Muhafazakâr uzmanlar ve liderler akkor lambaların akıbetini yönetimin özgürlüklere vurduğu bir darbe olarak yansıtıyor. Yasanın Bush döneminde çıktığını pek kimse umursamıyor. Bu yıl muhafazakâr politikacılar 2007'deki yasayı feshetmek için Ampul Seçme Özgürlüğü Yasa Tasarısı ve benzeri türde türlü öneriler getirdi. Bu kargaşa, dinlemeye hazır olanlara yasayı tekrar tekrar açıklayan ampul üretici ve satıcılarını fazlasıyla rahatsız ediyor.

Ampul ve başka elektrikli gereçlerin üreticilerini temsil eden Ulusal Elektrikli Alet Üreticileri Meslek Odası'ndan Kyle Pitsor, Mart'taki bir Kongre oturumunda, yasanın akkor ampulleri yasakladığı iddialarına sabırla, ama açık bir dille cevap verdi. Yasanın önemli noktalarını yineledi ve ampul üreticilerinin yasayı desteklediğini vurguladı. Fakat her zamanki gibi kimse onu dinlememişe benziyor. Elektrikli Alet Meslek Odası'nın sözcüsü Joseph Higbee de, "İnsanlar aydınlatma araçlarındaki geçişi anlamadılar ve artık akkor ampul alamayacaklarını sanıyorlar. Oysa ne akkor ampuller yasaklanıyor, ne de ampuller için getirilen yeni enerji verimliliği standartlarıyla floresan lambalar zorunlu hale getiriliyor" diyor. Manhattan'da ampul ticareti yapan David Brooks, Tennessee'den bir müşterisinin üç evi için General Electric ve Sylvania markalarına ait 60 ve 100'er wattlık pembe akkor ampuller aldığını belirtiyor. Müşteri her ev için başta 432'şer ampul sipariş vermiş. Sonra da bin ampul daha istemiş.

Şu an ampul işinde olmak için iyi bir zaman. Home Depot adlı yapı marketinin ampul alımlarını yapan Brad Paulsen, akkor ampul satışlarının son bir yılda çift haneli bir artış gösterdiğini belirtiyor. Fakat Paulsen'e göre aynı şey kompakt floresanlar için de geçerli. "İnsanlar farklı ürün tiplerine tahmin ettiğimden daha yüksek oranda geçiş yapıyor" diyor. Bu satırların muhabiri de verimli yeni akkor ampullerden birini denedi ve sevdi. Fakat ona rağmen Home Depot'un Manhattan'daki bir mağazasından G.E.'nin 75 wattlık yumuşak beyaz ışıklı eski moda ampullerini kapıp (her biri 3,47 dolara altışar ampullük iki paket) sepetine atmayı ihmal etmedi. Ne de olsa kenara üç beş tane koymanın bir zararı yok.

http://www.yapi.com.tr/haberler/abdde-ampul-panigi_88048.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!