Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Abant'ta Valilik Kendi Yaptı, Kendi Bozdu!

Abant Tabiat Parkı’na zarar veren çalışmalar nedeniyle Bolu Valiliği’ni bir raporla uyardığı ortaya çıkan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, tahribata tepkisini dün bir açıklamayla sürdürdü.

Radikal Gazetesi
2 Abant'ta Valilik Kendi Yaptı, Kendi Bozdu!

Milli Parklar Genel Müdürü, valiliğin yol onarımını, kendilerine danışmadan inşaata dönüştürdüğünü söyledi. (Fotoğraf: Serkan OCAK)

Abant Tabiat Parkı’na zarar veren çalışmalar nedeniyle Bolu Valiliği’ni bir raporla uyardığı ortaya çıkan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, tahribata tepkisini dün bir açıklamayla sürdürdü. Yalınkılıç, “Gölün çevresindeki yolun bakım, rehabilitasyon ve tamiratı öngörüldü ama yer yer yanlış uygulamalar oldu. Onu da düzeltmek için yazı yazdık. Yavru Abant’ın onay alınmadan yapılmaması gerektiğini ilettik” dedi.

Koruma altındaki Abant Gölü ile ilgili Bolu Valiliği’nin doğaya tahrip eden çalışmalarını Radikal 29 Mart’taki sayısında manşetten duyurmuştu. Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç dün tahribatla ilgili bir açıklama yaptı. Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar’ın “Çalışmalardan Milli Parklar’ın haberi var” dediği Milli Parklar Genel Müdürü Yalınkılıç, Vali Akpınar’ın sözlerinin aksine şunları dedi:

VALİLİK BİLDİRMEDİ: Gölün çevresini dolaşan kısmın projelendirilerek doğal yapıya uygun rehabilitasyonunun, imzalanan sözleşmeyle Valilik tarafından yapılması kararlaştırıldı. Valilik, göl etrafındaki yol çalışmalarının onarımını başlattı ancak çalışmayı yeni bir yol yapımı olarak bize intikal ettirmedi. Yolun bakım, rehabilitasyon ve tamiratı öngörüldü ama yer yer maalesef yanlış uygulamalar oldu. Düzeltmek için yazı yazdık. Yapılan müdahalenin bir bakım, onarım olarak yapıldığını düşünerek olaya müdahalede bulunmadık. Ancak basında çıkan haberler üzerine gönderdiğimiz bir heyet tarafından bölgede inceleme yapıldı.

DİKKATLİ OLUN DEDİK: İncelemede, yolun bakım onarımıyla ilgili çalışmaların, hatta enerji nakil hatlarının yer altına alınmasına yönelik çalışmaların da başlatıldığı ancak yer yer su altında kalan yol kısımlarının malzemeyle yükseltildiği görüldü. Dolayısıyla bakım, onarımda daha titiz olunması bakımından çalışmaların projelendirilerek Genel Müdürlük’ün onayının alınması yönünde rapor yazıldı ve Valiliğe gönderildi. Raporda, doğal bir ekosistemde çalışmalarda dikkatli olunması gerektiğini bildirdik.

ONAY ALMADAN YAPMAYIN: Savak (göl suyu gideri) imalatından dolayı suyun 1.5 metre yükseldiği tespit edildi. Suyun normal seviyede tutulması gerektiği, gölün bir doğal ekosistem olduğu dolayısıyla fiziki müdahalelerde bulunulmaması gerektiği yazıyla iletildi. Yavru Abant mevkiinde gölün yükselmesi nedeniyle önünde toprak serpe çekildi. Bunun da plan değişikliğine konu olduğunu ve onay olmadan yapılmaması gerektiğini ilettik. Valilik yapılması gerekeni yapmış ama ama bunun plan değiştirilmeden yapılması yanlıştır. (aa)

http://www.yapi.com.tr/haberler/abantta-valilik-kendi-yapti-kendi-bozdu_78148.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Abant Gölü ve etrafındaki dağlar birçok çiğdem türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan birkaçı ülkemiz için endemik (dünyada yalnızca bir bölgede yaşayan canlı türü)’tir. Hatta dünya literatüründeki ismini Abant’tan alan (Crocus abantensis) yalnızca bu göl etrafında yaşamaktadır. Bu son derece hassas ve endemik çiçekler bazı tehditlerle karşı karşıyadır. Dünyadaki diğer Doğa Koruma Alanlarında olduğu gibi Abant Tabiat Parkında da yapılacak her türlü faaliyet uzmanlardan oluşan bir kurulun çalışmalarından sonra uygulamaya geçirilmelidir. Bu alanların restorasyonu esas itibariyle Ekolojik Restorasyon olarak adlandırılmakta ve dünyada bu işlerle ilgili bilimsel esasları ortaya koyan yeni disiplinler gelişmektedir. Bu alanlarda yapılabilecek her türlü inşaat, imalat ve düzenleme bu esaslar dahilinde ve doğa koruma eğitimi almış uzman kişilerce projelendirilerek uygulanmalıdır. Ayrıca, Abant Uzun Devreli Gelişme Planı'nda Göl çevresi tamamen yayalaştırılmaktadır. Bu yol akülü sistem+yaya+bisiklet+atlı spor güzergahı olarak planlanmıştır. Bu nedenle yapılan uygulama tamamen plana ve Tabiat Parkı'nı ilgilendiren Ulusal ve Uluslararası yasal çerçeveye aykırıdır. Umarım bir an önce bu yanlıştan dönülür!... YANITLA
  • Abant Gölü ve etrafındaki dağlar birçok çiğdem türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan birkaçı ülkemiz için endemik (dünyada yalnızca bir bölgede yaşayan canlı türü)’tir. Hatta dünya literatüründeki ismini Abant’tan alan (Crocus abantensis) yalnızca bu göl etrafında yaşamaktadır. Bu son derece hassas ve endemik çiçekler bazı tehditlerle karşı karşıyadır. Dünyadaki diğer Doğa Koruma Alanlarında olduğu gibi Abant Tabiat Parkında da yapılacak her türlü faaliyet uzmanlardan oluşan bir kurulun çalışmalarından sonra uygulamaya geçirilmelidir. Bu alanların restorasyonu esas itibariyle Ekolojik Restorasyon olarak adlandırılmakta ve dünyada bu işlerle ilgili bilimsel esasları ortaya koyan yeni disiplinler gelişmektedir. Bu alanlarda yapılabilecek her türlü inşaat, imalat ve düzenleme bu esaslar dahilinde ve doğa koruma eğitimi almış uzman kişilerce projelendirilerek uygulanmalıdır. Ayrıca, Abant Uzun Devreli Gelişme Planı'nda Göl çevresi tamamen yayalaştırılmaktadır. Bu yol akülü sistem+yaya+bisiklet+atlı spor güzergahı olarak planlanmıştır. Bu nedenle yapılan uygulama tamamen plana ve Tabiat Parkı'nı ilgilendiren Ulusal ve Uluslararası yasal çerçeveye aykırıdır. Umarım bir an önce bu yanlıştan dönülür! YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!