Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

6 Aylık Dönemde Türkiye Ekonomisi

Küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerini üzerinden atmaya başlayan Türkiye ekonomisi için yılın ilk 6 aylık periyodunda iyimser değerlendirmeler yapılırken, yılın tamamı için de olumlu beklentiler arttı. AA muhabirinin derlediği bilgilere ve yaptığı hesaplamalara göre, ilk çeyrekte yüzde 11,7 büyüyen Türkiye, 243,3 milyar liralık GSYH'ya ulaştı.

Gazete Habertürk
6 Aylık Dönemde Türkiye Ekonomisi

BR>
Bütçe dengesi

İlk 6 ay kümülatif gerçekleşmeleri çerçevesinde bütçe giderleri 136,5 milyar lira, bütçe gelirleri 121,1 milyar liraya çıkarken, bütçe açığı da yüzde 33,5 gerilemeyle 15,4 milyar lira oldu. Geçen yıl aynı dönemde, bütçe gideri 124,8 milyar lira, bütçe geliri 101,6 milyar lira, bütçe açığı da 23,2 milyar lira olmuştu.

2009 yılında ise 268,2 milyar lira bütçe gideri, 215,5 milyar lira bütçe geliri, 52,8 milyar liralık da bütçe açığı gerçekleşmişti.

Türkiye'nin iç borç stoğu 2010 yılının ilk çeyreğinde 343,1 milyar lira, dış borç stoğu da 266,6 milyar dolar oldu. Geçen yıl Türkiye'nin iç borcu 330 milyar lira, dış borcu ise 268,2 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Merkez Bankası rezervlerine bakıldığında da 2010 yılının ilk 3 ayında 72,9 milyar dolarlık rezervi bulunurken, geçen yıl bu rakam 70,7 milyar dolar olmuştu.

İşsizlik

Türkiye'nin kronik sorunları arasında bulunan işsizliğe bakıldığında ise geçen yıl Ocak-Haziran döneminde yüzde 14,9 olan işsizlik oranı, bu yıl aynı dönemde yaklaşık 3 puan gerileyerek yüzde 12'ye indi. 2009 yılında Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 14 olarak gerçekleşmişti.

Bu yılın ilk 6 ayında Türkiye'de 3,1 milyon işsiz tespit edilirken, geçen yıl aynı dönemde 3,6 milyon işsiz bulunuyordu. 2009'da ise Türkiye'deki işsizlerin sayısı 3,5 milyon olmuştu.

Ocak-Haziran döneminde Türkiye'de 22 milyon 501 bin kişi istihdam edilirken, geçen yıl aynı dönemde bu rakam 20 milyon 698 bin kişi, 2009 yılının tamamında da 21 milyon 451 bin kişi olmuştu.

Beklentiler, istihdam piyasasındaki toparlanmanın daha uzun bir süre alacağı yönünde.

Beklentiler

Bu arada, IMF tarafından en son açıklanan raporda, Türkiye ile ilgili iyimser değerlendirmelere yer verildi. Raporda, 2010 yılı için GSYH büyümesi yüzde 6,1 olarak tahmin edilirken, enflasyonun yüzde 7,6 olacağı öngörüldü. Mali disiplinin önemine işaret edilen raporda, Mali Kural'ın yasalaşarak 2011 yılı bütçesine temel oluşturmasının kritik önemde olduğu vurgulandı.

Öte yandan, Merkez Bankası, son dönemde dış talep göstergelerinin kısmi yavaşlamaya işaret ettiğini ve uluslararası ekonomilerde yaşanan çalkantıların, beklentiler kanalı ile Türkiye'de yurt içi talebi olumsuz etkileme potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi. Banka, küresel finans piyasalarında yaşanan sorunların, dış finansmana erişimi kısıtlaması ihtimalinin de bulunduğunu, Türkiye'de kaynak kullanımının henüz kriz öncesi seviyeye ulaşmadığı ve talep baskısının yaşanmadığı bir ortamda, temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyretmeye devam edeceği ve iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavaş ve kademeli gerçekleşeceğini öngördü.

AA

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/6-aylik-donemde-turkiye-ekonomisi_81670.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!