1991 yılından bu yana özellikle Kadıköy’de gerçekleştirilen birçok projede imzası olan AE Mimarlık, yıl içerisinde hayata geçireceği 75 yeni projesini tanıttı. AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı mimar Ahmet Erkurtoğlu’nun ev sahipliğini yaptığı basın toplantısında, kentsel dönüşümle birlikte Bağdat Caddesi’nde hız kazanan inşaat projeleri değerlendirildi. Bağdat Caddesi’nin en çok iş yapan mimarlık ofislerinden biri olduklarını ifade eden Ahmet Erkurtoğlu, “40 farklı firmaya ait projelerin çizimi aynı anda yürüyor. Projelerin devamı da gelecek” dedi. "Tasarımlarımızda yalın çizgileri tercih ediyoruz" diyen Erkurtoğlu, kayıp alansız ve herşeyin net olduğu projeler çizdiklerini, bu kadar çok tercih edilmelerinin nedeninin de belki bu olduğunu söyledi.
"Mimar, estetik kadar binanın işlevselliğine de dikkat etmeli"
Projelerinde estetik kaygılar içerisinde kaybolmadan, binanın işlevselliğini de öne çıkardıklarını vurgulayan Erkurtoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Günümüzde mimarlık, sadece ‘cephe tasarımı’ yönünden ele alınıyor. Oysa bir mimar, estetik kadar binanın işlevselliğine de dikkat etmeli. Her bir metrekareyi doğru değerlendirmeli. Dışarıdan mükemmel görünen bir yapının işlevselliğinin yanlış çözümlenmesinden dolayı kayıp alanların çok olması, binanın değerini düşüren ve yatırımcıları zarara sokan bir unsurdur”.
"Parsel bazında dönüşüm Kadıköy'e zarar veriyor"
Özellikle Kadıköy bölgesine, Anadolu’dan ve İstanbul’un Avrupa yakasından gelen inşaat firmalarının yoğun bir ilgisi bulunduğuna dikkat çeken Erkurtoğlu, yaşanan parsel bazında dönüşümün ilçeye büyük zarar verdiğini savundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle Kadıköy'de 2,07 olan emsallerin 2,48'e çıktığına işaret eden Erkurtoğlu, "Altyapıyı geliştirmeden binalar daha da yükseliyor. Yapılması gereken parseller birleştikçe emsalin artırılması, ada bazında dönüşümün teşvik edilmesiydi" diye konuştu. Hergün yeni bir müteahhitle tanışmaktan duydukları rahatsızlığı da aktaran Erkurtoğlu, bunu "Türkiye'de müteahhit olmanın bir kısıtı, gerekliliği yok. Herkes inşaatçı olabiliyor" sözleriyle ifade etti. Bu anlamda mimar olarak çizdikleri projelerden memnun olmadıklarını belirten Erkurtoğlu, "Aslında mimarlık yapmıyoruz; müteahhitlerin inşaata başlayabilmesi için gerekli bir prosedürü yerine getiriyoruz" dedi.
Projelerinin yüzde 90'ı Bağdat Caddesi’nde
Yaptıkları projelerin neredeyse yüzde 90’ının Bağdat Caddesi’nde yer aldığını ifade eden Erkurtoğlu, sadece Birgen İnşaat’a Bağdat Caddesi’nde 10 proje çizdiklerini kaydetti. AE Mimarlık'ın birlikte çalıştığı inşaat firmaları arasında öne çıkan diğer isimler ise Aydoğan İnşaat, Denizatı Eğitim Kurumları, Yüksel Yapı, Ferko İnşaat, D Yapı, Asce&Kıral, Genç Yapı, Oran İnşaat, Kosifler Yapı, Demirland İnşaat, Çakoğlu İnşaat, Yaman Grup, İnanlar-Uranus Group, Sadıkoğlu İnşaat, TG Yapı, Sur İnşaat, Başarır İnşaat, MSK Hisar İnşaat, Ulusoy İnşaat, TRC İnşaat, A Mimarlık, Kubilay Urhan İnşaat, Merttaş İnşaat, Ak Yapı, KMK Yapı, Kadıoğlu İnşaat, Alker İnşaat, O2K Yapı, DS Yapı, Turuncu Mimarlık, BRT Yapı, Kütük Mermer İnşaat, Ekşioğlu 3F İnşaat, 4K Yapı, Mata Yapı, Ön Yapı, BB Yapı şeklinde sıralanıyor.
|