Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankaralıların açılmasını merakla bekledikleri Keçiören Metro hattında çalışmaların yüzde 99'unun tamamlandığını belirterek, "Kalan işleri süratle 7 gün 24 saat gerekli çalışmalar yapılarak ve 2016'nın içinde, en geç 3. çeyreğinde burayı hizmete almış olacağız" dedi.
Bakan Yıldırım, Keçiören Metrosu Atatürk Kültür Merkezi ve Keçiören Belediyesi istasyonlarında yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptıkları incelemede inşaatta gelinen aşamanın ve bundan sonra yapılacak işlerin belirlendiğini söyledi.
Projenin tamamlanıp hattın hizmete alınması için gerekli tedbirlerin gözden geçirildiğini anlatan Yıldırım, hattın Keçiören'de Gazino istasyonundan başlayıp, Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye, Keçiören Belediyesi, Meteoroloji, Dışkapı, ASKİ, Atatürk Kültür Merkezi'ne ve burada mevcut metrolara bağlandığını ifade etti.
Yıldırım, hattın toplam uzunluğunun yaklaşık 9,5 kilometre olduğunu belirterek, hat hizmete girip tam kapasite çalıştığında, Keçiören'den Ankara'nın merkezine günde 700-800 bin, saatte ise 50 bin yolcunun seyahat edeceğini kaydetti.
Ankaralıların açılmasını merakla bekledikleri Keçiören metro hattında çalışmaların yüzde 99'unun tamamlandığını belirten Yıldırım, bundan sonra eksik işlerin tamamlanacağını söyledi. Metroların birbiriyle uyum içinde çalışmasını sağlayacak sinyal sistemi, elektro mekanik işlerin çalışmalarına süratle başlanacağını dile getiren Yıldırım, 2016 içinde hattın hizmete alınması kararını verdiklerini bildirdi.
Bakan Yıldırım, Fatih Köprüsü üzerinde sabah ve akşam saatlerinde yaşanan yoğun trafik nedeniyle Ankaralıların en büyük beklentisinin bu metro hattının bir an önce hizmete girerek, şehir içi karayolu trafiğinin rahatlaması olduğunu dile getirdi.
Yıldırım, "Bunların farkındayız. İş planımızı gözden geçirdik. Önümüzde araçlarla ilgili bazı dar boğazlarımız var. Sinyal ve elektro mekanik işlerin vakitlice ihalesi yapılmış olmasına rağmen yüklenici firmaların konuyu yargıya taşımaları nedeniyle hukuksal süreç çok uzunca devam etmiş ve iş çıkmaza girmiş. Halihazırda da çözülebilmiş değil ama biz bir şekilde bunu çözüp, projenin bu nedenle daha fazla gecikmesini istemiyoruz. Bu konuda B planımızı devreye sokacağız. Kalan işleri süratle 7 gün 24 saat gerekli fedakarlıklar, çalışmalar yapılacak ve inşallah 2016'nın içinde, en geç 3. çeyreğinde burayı hizmete almış olacağız. Tercihimiz 2016 yılı içinde olabildiğince erken bir tarihte işletmeye alabilmektir. Bunun için olağanüstü bir gayretle ve çalışma gerekiyor" diye konuştu.
Görünen işleri yapmanın kolay olduğunu ancak sinyal, mekanizasyon gibi işlerin başladığında ne ile karşılaşılacağının baştan kestirilemediğini ifade eden Yıldırım, gerekli çalışmaların titizlikle yapılacağını, kendilerinin de işin takipçisi olacaklarını, aşılamayan problemlerin çözülmesi için gerekli tedbirlerin geliştirileceğini, 1 saat bile zaman kaybına müsaade edilmeyeceğini bildirdi.
Ankaralılara, "Keçiören Metrosu bundan böyle sizin gündeminizde olmasın. Biz her türlü çalışmayı yapıp, söz verdiğimiz günde de burayı açacağız" taahhüdünde bulunan Yıldırım, "Bugüne kadar verdiğimiz sözlerde nasıl gereğini yaptıysak bundan sonra da aynısını yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Amacımız Ankaralı hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırmak, seyahati eziyetten keyfe dönüştürmek. Bu amaçla ekibimizle hummalı çalışma içine girmiş buluyoruz" ifadelerini kullandı. Yıldırım, Keçiören Metrosu'nda 2016 Mart sonuna doğru deneme sürüşlerinin başlatılacağını kaydetti.
Keçiören Metrosu'nun maliyetinin şu ana kadarki harcamalar itibarıyla 300 milyon lira olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bundan sonraki yapılacak işleri dikkate alırsak 150 milyon lira daha bunun üzerine gelir. Artık kesin hesap yüzde 5 artı eksiyle bu iş tamamlanır. 450 milyon lira artı eksi yüzde 5. Dolara çevirirseniz 150 milyon dolar" dedi.
|