Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

12 Sektöre Destek 500 Bin Kişiye İş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1.5 yıldır hazırlıkları süren yeni teşvik sisteminin ve istihdam önlemlerinin ayrıntılarını Başbakanlık binasında düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Erdoğan'ın açıklamasından bazı önemli satırbaşları şöyle:

Referans Gazetesi
12 Sektöre Destek 500 Bin Kişiye İş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1.5 yıldır hazırlıkları süren yeni teşvik sisteminin ve istihdam önlemlerinin ayrıntılarını Başbakanlık binasında düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Erdoğan'ın açıklamasından bazı önemli satırbaşları şöyle:
 
"Dünya ekonomisinin kendi kendine bu krizden çıkamayacak. Bu nedenle ülkeler art arda mali önlem paketlerini devreye aldılar. Böylece üretim ve istihdamdaki daralma yavaşladı. Ancak para politikası önlemleri tek başına yeterli olmuyor. Küresel ekonominin bu yıl yüzde 1,3 daralması bekleniyor. Türkiye de artık küresel bir aktör haline geldi. Türkiye'nin böyle bir krizden etkilenmemesi mümkün değildi. Biz 'krizden etkilenmeyiz' iddiasında bulunmadık. Türkiye'nin aldığı tedbirlerle en az seviyede etkileneceğini ifade ettim. Bunu 'teğet geçecek' diye ifade ettim. Diğer ülkelerde iflaslar gündemi meşgul ederken, ülkemizde bankacılık sektöründe ciddi sıkıntı yaşanmadı.

Daha önce Hong Kong hapşırdığında Türkiye ağır grip geçiriyordu. Geçmişe göre daha sağlıklı bir yapıya sahibiz. Uyguladığımız politikalarla krizin etkisi düşük kaldı. 'Bize bir şey olmaz' düşüncesinde olmadık. Krizin etkisini sınırlandırmak için ilk andan itibaren tedbirler aldık. 60'tan fazla değişik tedbirlerin olumlu sonucunu aldık.
Yeni teşvik sistemi çalışması yeni yatırımları desteklemek amacıyla hazırlandı. Ülkenin rekabet gücünü artıracak ve bölgesel gelişmişlik farklarını en aza indirecek yatırımlar desteklenecek. Sistemi üç gruba ayırdık. Büyük proje yatırımları için 12 sektör belirledik.

Kara taşıtı
Tekstil, konfeksiyon,
deri sektörü,
madencilik,
tıbbi aletler,
ilaç,
elektronik
hava aracı,
makine imalatı,
demiryolu, liman,
transit boru hattı taşımacılığı ve
kimya
sektörleri desteklenecek.

Tutarı 250 milyon lira olan yatırım projelerini, büyük yatırımlar olarak destekleyeceğiz. Transit boru hattıyla taşımacılık da büyük yatırımlar olarak teşvik edilecek. Madencilik yatırımları büyük yatırımlar kapsamına alınacak. Elektronikte de katma değeri yüksek büyük proje yatırımlarını teşvik edeceğiz. Büyük proje yatırımları için kurum ve gelir vergisi indirimi, bölgelere ve büyük proje yatırımlarına farklı uygulanacak. Altyapısı mevcut olan hava araçlarındaki makina imalatlarını destekleyeceğiz. SSK priminde işveren hissesi belli süre Hazine tarafından karşılanacak. Az gelişmiş bölgelerde yatırımların kredi faizinin bir bölümü karşılanacak.
 
Teşvikte dört bölge ayrımı

İllerimizi dört bölgeye ayırdık. Şimdi bölgesel olarak ele aldık. Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin yer aldığı üçüncü ve dördüncü bölgede tarım ve tarıma dayalı imalat sanayi, konfeksiyon gibi emek yoğun sektörler teşvik edilecek. Turizm, sağlık ve eğitim yatırımları da desteklenecek. 81 ilin tamamı yeni teşvik sisteminden faydalanacak.

Yatırımcılar elde edecekleri kârdan yüzde 20 yerine birinci bölgede yüzde 10, ikincide yüzde 8, üçte yüzde 4, dörtte yüzde 2 kurumlar vergisi ödeyecek. İndirimli kurumlar vergisi  oranlarından yararlanma süresi, bölgelere ve yatırım büyüklüğüne göre değişecektir. Az gelişmiş bölgelere yatırım yapanlar, daha uzun süreyle bu imkandan faydalanacaktır. Yatırım yapanlar sağladıkları yeni istihdam için SSK  işveren primini birinci bölgede iki yıl, ikinci bölgede üç yıl, üçüncü bölgede  beş yıl, dördüncü bölgede 7 yıl boyunca ödemeyecek.

Üçüncü ve dördüncü bölgelerde yatırım yapanların kullandıkları TL kredi  faizinin üçüncü bölgede 3 puanını, dördüncü bölgede 5 puanını Hazine'miz  karşılayacak. Bu oranlar döviz cinsi krediler için sırasıyla 1 ve 2 puan  olarak belirlendi. Kredi faiz desteğinin üst limitleri, AR-GE ve çevre  yatırımları için 300 bin lira, diğer yatırımlarda ise 500 bin lira olacaktır.  Büyük proje yatırımları ile bölgesel ve sektörel bazda belirlenmiş yatırımlar,  yatırım yeri tahsisi desteğinden de faydalanacaktır.

Bölgesel farklılıkları gidermek üçüncü ve dördüncü bölgelerde istihdamı  artırmak amacıyla tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri  sektörlerinde birinci ve ikinci bölgelerde üretim yapan girişimcilerimize yeni  bir fırsat sunuyoruz. Bu kapsamda 2010 yılı sonuna kadar birinci ve ikinci  bölgeden üçüncü ve dördüncü bölgeye taşınacak firmaların en az 50 istihdam  sağlamak koşuluyla 5 yıl süreyle SSK işveren pirimi Hazine tarafından  karşılanacak, bu firmalara kurumlar vergisi yüzde 20 yerine yüzde 5 olarak uygulanacak ve nakliye masrafları da tarafımızdan karşılanacak. Teşvik paketini kriz ortamını fırsata çevirmek için yürürlüğe koyuyoruz. Bu sistemden 2010 sonuna kadar başlayacak yatırımlar yararlanacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/12-sektore-destek-500-bin-kisiye-is_69549.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!