270 Yıllık Çeşmenin Kitabesi...
Tarihi Çeşme Üstünde Bina
Saliha Sultan Çeşmesi'nde Yine Tahribat
Tarihi Çeşme İşgalden Kurtarıldı
Tarihi Çeşme, Kurul Kararı...
Beşiktaş'taki Tarihi Çeşmede...
Konak’ta Saklı Tarih Ortaya Çıkıyor
Ankara Kalesi'ndeki Tarihi...
Dolmabahçe Sarayı'nın Çatısındaki...
Karanlık Kümbet 7 Asır Sonra...
Ortaköy’deki Tarihi Hamidiye...
Elazığ ve Malatya’da Tarihi...
Saliha Sultan Çeşmesi'nde Tahribat
150 Yıllık Tarihi Çeşme Çalındı
Beyoğlu'nda Devrilen Ağaç...
Tarihi Çeşmenin Yapı Taşları...
Tarihi Çeşmede Büyük Tahribat
111 Yıllık Çeşme Restore Edilecek
Osmanlı Padişahı Sultan Mehmet Reşad tarafından 1909'da Yalova'nın Güneyköy köyünde inşa ettirilen çeşme ile çevresindeki meydanın restorasyonu için 940 bin lira ayrıldı.
Osmanlı padişahlarından 5. Mehmed Reşad’ın tahta çıkmasının ardından Yalova merkeze bağlı Güneyköy köyünde yaptırdığı 111 yıllık çeşme, restore edilip bulunduğu meydan yeniden düzenlenerek turizme kazandırılacak. Yüksekliği 3,65 metre, genişliği 2,20 metre olan tarihi çeşme, Yalova'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri kabul ediliyor. 1909'da yapılan çeşme, İl Özel İdaresince hazırlanan 940 bin lira bütçeli "Güneyköy Kültür Turizm Destinasyonu Kapsamında Tarihi Sultan Reşat Çeşmesi Meydan Düzenlemesi ve Cephe Sağlıklaştırma Projesi" ile yeniden eski ihtişamına kavuşturulacak. Osmanlının klasik çeşmeleri tarzında yaptırılan ve halen su akan çeşme ile köy meydanındaki çalışmalar, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından finanse edilecek.
"Sultan Reşad'ın tahta çıktığında yaptırdığı ilk eserlerden biri" Çeşmenin, Sultan Mehmet Reşad'ın 1909'da tahta çıktığında ilk yaptırdığı eserlerden olduğunu belirten Erhan, şöyle devam etti: “Zamanın evliyalarından Şeyh Şerafeddin Hazretleri, sarayla ikili ilişkilerinden dolayı köyümüzün ihtiyaçlarından birinin köy çeşmesi olduğunu kendilerine bildirir. Bunun üzerine Sultan Reşad bu çeşmeyi köyümüze yaptırır. Bu çeşme, Türkiye'deki 36 bin köy arasında bir padişah tarafından yaptırılan tek çeşme olması nedeniyle çok önemli." Erhan, onaylanan projenin yapım çalışmalarına eylül ayında başlanmasının planlandığını bildirdi. Köy meydanının da düzenlenip Osmanlı kültürüne yakışır hale getirileceğini ifade eden Erhan, "Meydanda Osmanlı kültürüne uygun olan bir evi model olarak alıp çevresindeki evler ona göre düzenlenecek." dedi. |