İşte Türkiye'yi Karanlığa...
‘Kendin Üret-Tüket’ten 11...
Lisanssız Elektrikte Onaylar Hızlanacak
1 Milyar Liralık Yatırımla...
5 Bin Konuta Tezek Elektriği
Elektrik Yatırımları Düştü
Ayçiçeği Elektrik Üretiminde...
Elektrik Şebekesi AB ile Bütünleşiyor
Elektrik Tüketimi 31 Mart'ta...
ABD'deki Kesintilerin En Büyük...
Elektrik Santralleri ile İlgili...
EMO: Enerji Krizi Yok, Yönetim Krizi Var
Ucuzu Kollarken Pahalıya Patladı
TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır...
'Kesintiyle İlgili Elimizde...
Benzer Kesinti Yine Yaşanabilir
İTO Başkanı: İşçi Bir Cumartesi...
Bakan'dan Elektrik Kesintisi Açıklaması
Mühendisler Devrelere Bakıyor:...
Elektrik Kesintisi Jeneratör...
Kendi Elektriğini Üretti,...
Tüketici, Elektrik Kesintisi...
1 Milyar TL’yi Elektrik ‘Çarptı’
EMO Başkanı: Elektrik Sistemini...
'Türkiye Geneline Büyük Oranda...
Kocaeli'de Sanayi Büyük Ölçüde Durdu
Enerji Faturaları TuREEFF ile Düşecek
Başbakan Davutoğlu'ndan Elektrik...
EMO'dan Elektrik Kesintisinin...
Türkiye'nin Elektriği Kesildi
İşte Elektrik Kesintisine Sebep Olan O Santral!
Türkiye'nin dört bir yanında elektrik kesintisi yaşandı. Kesintinin nedenine dair değişik söylentiler var. Ancak kuvvetli gerekçelerden biri de İskenderun'da kurulu gücü 1200 megavat olan Atlas Termik Santral'in devreden çıkması olarak gösteriliyor.
Radikal'den Serkan Ocak'ın haberine göre, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), henüz kesintinin kesin sebebine dair kesin bir açıklama yapmadı. Ancak enerji konusunda yatırımcıların takip ettiği www.pmum.gov.tr sitesindeki bilgileri göre, 31 Mart’ın ilk saatlerinden itibaren İskenderun’daki Atlas Termik Santrali arıza vermeye başladı. Santral büyük bir yükle çalışırken en son arızayı 10.02’de veriyor. 57 dakika sonra 10.59’da arıza gideriliyor. Ancak edinilen bilgiye göre sonrasında enerji salınımı oluyor ve tüm sistem domino gibi birbirini etkiliyor. Sistem aniden çöküyor.
Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Koordinatörü Olgun Sakarya ise geçmişte yaşanan sorunları hatırlatarak arıza ile ilgili şunları söyledi: “Elektrik Piyasası Şebeke Yönetimi’ne göre, bir hattın devreden çıkmasına yönelik yönetmelikte bazı kriterler var. Bir yerde arıza olduğunda sistem otomatik olarak diğer kaynaklardan sistemi besler. Bir kaynak çöktüğünde tüm sistem çöküyorsa yönetimde bir eksiklik var demektir. Merkez yönetimden kopmuş, özelleştirmeye terk edilen sistemin geldiği nokta budur. Bu olay izlenen politikaların bir sonucudur. Her an her zaman tekrar buna benzer sorunlar çıkabilir. Böyle bir sorunun olabileceğini sürekli söylüyorduk.” En son sistemin 2006’da çöktüğüne değinen Sakarya şöyle devam etti: “O sorun bu kadar büyük değildi. 13 il etkilenmişti. Ticari kaynaklı sebeple kendi enerjisini üreten santrallar sistemden çıkmıştı. Bu durumda Oymapınar HES devreye girmesi gerekiyordu. Ancak özel bir yatırımdı. Talimata rağmen devreye girmemesi nedeniyle sistem çökmüştü.” |