Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi Kamu Programları

125 binden fazla çevrimiçi belgeyle 20. yüzyıl Türkiye’sinde yapılı çevrenin gelişimini ayrıntılandıran ve Kalebodur desteğiyle içeriği her yıl genişletilen arşivden seçili konular bir dizi programla ele alınacak.

yapi.com.tr

Toplantılar

SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi Kamu Programları Kamhi-Grünberg İkiz Villası, Burgazada SALT Araştırma, Utarit İzgi Arşivi
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 6 Ekim 2018
BİTİŞ TARİHİ: 12 Aralık 2018
YER: SALT Beyoğlu, İstanbul
DÜZENLEYEN:

SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi

ANA SPONSORLAR:

Kalebodur

WEB ADRESİ:

saltonline.org

+ Ajandama Ekle

SALT Araştırma, Kalebodur’un desteğiyle çalışmaları yürütülen Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin katmanlı araştırma potansiyellerini örneklendiren kamu programları gerçekleştiriyor.

Mimarlık Haftası’nda, akademisyen mimar İdil Erkol Bingöl’ün katılımıyla yapılacak bir geziyle Utarit İzgi Arşivi’nde fotoğrafları bulunan, Burgazada’daki Kamhi-Grünberg İkiz Villası incelenecek.

İletişim tasarımcısı Ömer Durmaz’ın 24 Ekim’deki konuşmasında, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinlikleri için tasarlanmış çeşitli afişlerin kültür tarihindeki önemi değerlendirilecek.

Akademisyen iç mimar ve çevre tasarımcısı Deniz Hasırcı ile akademisyen mimar Zeynep Tuna Ultav’ın 12 Aralık’taki konuşmasıysa, Altuğ-Behruz Çinici Arşivi’nde yer alan ve mimarların Clemens Holzmeister ile yazışmalarından oluşan belge grubuna odaklanacak.

Program

6 Ekim Cumartesi - "Burgazada Kamhi-Grünberg İkiz Villası Gezisi" İdil Erkol Bingöl

Kamhi-Grünberg İkiz Villası, Burgazada SALT Araştırma, Utarit İzgi Arşivi

Utarit İzgi’nin tasarladığı Kamhi-Grünberg İkiz Villası, 1968 yılında Burgazada’nın İndos Mevkii’nde inşa edilir. Tek bir çatı altında iki bağımsız bölüm olarak kurgulanan villa, mimarın erken dönem modernist üretimlerinden olup hasar görmeden bugüne ulaşabilen nadir yapılarındandır. Akademisyen mimar İdil Erkol Bingöl’ün katılımıyla gerçekleştirilecek gezide, yapının mekân kurgusu, strüktürü, biçim diliyle malzeme kullanımı incelenerek İzgi’nin projelerini ayrıcalıklı kılan nitelikler üzerinde durulacak.

Katılımın 15 kişiyle sınırlı olduğu gezinin kayıt süreçleri SALT Online Facebook sayfasından yürütülüyor.

24 Ekim Çarşamba, 19.00 - "Afişin Arşivi ve Bir Mikro Örnek: AKM Gösteri Afişleri Koleksiyonunun İncelenmesi" Ömer Durmaz

Yer: SALT Beyoğlu, Açık Sinema

SALT Araştırma, Hayati Tabanlıoğlu Arşivi İsmail Hakkı Aksu’nun izniyle

İletişim tasarımcısı Ömer Durmaz, SALT’ın 2012’de gerçekleştirdiği Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi, 1946-1977 sergisi bağlamında Hayati Tabanlıoğlu Arşivi bünyesine katılan bir afiş seçkisine odaklanacak. Konuşmada, Türkiye’de afiş koleksiyonculuğunun tarihsel gelişiminin yanı sıra, bu arşiv belgelerinin kültür tarihi açısından önemi değerlendirilecek.

Durmaz, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 68 etkinliğinin afişleri üzerinden afiş biriktirme, muhafaza etme ve koleksiyonları sergileme konularını tartışmaya açacak. Ayrıca, grafik tasarım ürünlerinin arşivlerde nasıl konumlandığına değinecek.

12 Aralık Çarşamba, 19.00: "Altuğ-Behruz Çinici Arşivi Işığında Holzmeister’a Bakış" Deniz Hasırcı ve Zeynep Tuna Ultav

Yer: SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Clemens Holzmeister’ın Ankara’daki Çinici Mimarlık’a ziyareti, tahminî 1970’ler sonu SALT Araştırma, Altuğ-Behruz Çinici Arşivi

DATUMM: Dokümantasyon ve Arşivleme Türkiye’de Modern Mobilya projesinin yürütücülerinden iç mimar ve çevre tasarımcısı Deniz Hasırcı ile mimar Zeynep Tuna Ultav, Çiniciler’in Holzmeister’la bağlantılarına dair önemli bilgiler içeren yazışmaları, tasarım tarihi çalışmaları çerçevesinde değerlendirecek.

SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi hakkında

SALT Araştırma, kapsamlı sayısallaştırma ve kataloglama süreçleriyle Türkiye’de 20. yüzyılda etkin mimar ve tasarımcıların mesleki belgelerini saltresearch.org’da erişime açmayı sürdürüyor.

Mimarlık ve tasarım alanlarında nitelikli araştırmalara katkı sağlayan koleksiyonda, Mustafa Şemsettin Şeniz, Harika-Kemali Söylemezoğlu, Ali Saim Ülgen, Utarit İzgi, Fazıl Aysu, Hayati Tabanlıoğlu, Cengiz Bektaş, Altuğ-Behruz Çinici, Erkal Güngören, Peykan-Yaşar Dalbaşar, Sadi Öziş ve Kare Metal, Bediz-Azmi Koz arşivleri ile Rahmi M. Koç Arşivi ortaklığında hazırlanan Sedad Hakkı Eldem Arşivi yer alıyor. Bu kaynaklara, Kayıhan Türköz’ün 1970’ler ve 1980’lerden İstanbul fotoğrafları ile Sedad Hakkı Eldem, Hayati Tabanlıoğlu, Halûk Baysal, Melih Birsel, Doğan Tekeli, Sami Sisa ve Aydın Boysan gibi mimarların üretimlerini belgeleyen Gültekin Çizgen’in fotoğraf seçkisi eşlik ediyor.

SALT’ın Eylül 2012’den bu yana çeşitli sergi ve konuşma programlarını iş birliğiyle düzenlediği Kalebodur, SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin tek destekçisi konumunda bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/salt-arastirma-mimarlik-ve-tasarim-arsivi-kamu-programlari_167689.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!