Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Han Tümertekin'den "Yeniden...

Bilgi-Mimarlık Atölyesi "Yeni İstanbul: Arnavutköy Tehditler ve İmkânlar" Sergisi ve Paneli

Bilgi-Mimarlık Atölyesi tarafından, Marshall’ın desteğiyle gerçekleşen “Yeni İstanbul: Arnavutköy Tehditler ve İmkânlar” sergisi, 21 Haziran Salı günü saat 18.00’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde araştırmacıların ve farklı kurumların Arnavutköy okumalarını dile getirecekleri açık-masa toplantısının ardından ziyarete açılacak.

yapi.com.tr

Sergiler

Bilgi-Mimarlık Atölyesi "Yeni İstanbul: Arnavutköy Tehditler ve İmkânlar" Sergisi ve Paneli
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 21 Haziran 2011
BİTİŞ TARİHİ: 1 Ekim 2011
YER: Santral Kampüsü, E3 Galerisi, Silahtarağa, İstanbul
DÜZENLEYEN: Bilgi-Mimarlık Atölyesi tarafından, Marshall’ın katkılarıyla
DİĞER BİLGİLER: A: İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü, E3 Galerisi, Silahtarağa, Eyüp, İstanbul
+ Ajandama Ekle

Bilgi-Mimarlık Atölyesi tarafından, Marshall’ın desteğiyle gerçekleşen “Yeni İstanbul: Arnavutköy Tehditler ve İmkânlar” sergisi, 21 Haziran Salı günü saat 18.00’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde araştırmacıların ve farklı kurumların Arnavutköy okumalarını dile getirecekleri açık-masa toplantısının ardından ziyarete açılacak.

Marshall’ın desteğiyle gerçekleşen Bilgi-Mimarlık Yüksek Lisans Atölyeleri’nde, geçtiğimiz yarıyıl, İstanbul'un yeni ilçesi Arnavutköy'ün sorunları ele alındı ve projeler aracılığıyla somut çözümler üretildi. Programın hocaları Cem Çelik, Tansel Korkmaz, Mehmet Kütükçüoğlu, Banu Tomruk, Nedim Kemer, Nevzat Sayın, Emre Altürk, Murat Tabanlıoğlu ve Han Tümertekin yönetiminde Arnavutköy Belediyesi ile işbirliği içinde atölyeler gerçekleştirildi. Öğrenciler, paralel yürütülen çalışmalar sayesinde farklı ölçekler ve anlama pratikleri arasında gidip gelen bir düşünme sürecini deneyimleme şansı buldular.


Neden Arnavutköy?

İstanbul'un batı ve kuzey sınırlarını oluşturan Arnavutköy ilçesini, Marmara Bölgesi’nin bütününe yayılan bir metropoliten alanın ciğerlerini oluşturan Karadeniz kıyılarının yapılaşmamış ve kentleşmemiş peyzajı ilginç kılıyor. İlçenin, proje konusu olarak ele alınmasının ardındaki temel neden ise; gayrimenkul sektörü için son 10 yılın ve yakın geleceğin yeni inşaatları ve kentleşmesi açısından en iştah kabartıcı arazileri ile Hadımköy ve Karaburun gibi oldukça sorunlu kentleşmiş alanları birlikte kapsaması olarak özetleniyor.

Öte yandan yine birbirlerine zıt özellikler gösteren sanayi peyzajıyla tarım/orman peyzajı ve 8 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan su havzaları da Arnavutköy ilçe sınırları içinde yer alıyor. Dolayısıyla atölye çalışmalarının ortak problematiği iki tür mimari müdahaleye yoğunlaşıyor:

- Kentleşmeye ve yapılaşmaya başlamış dolu alanlara çekidüzen vermek üzere ne tür mimari müdahaleler yapılabileceği,

- Orman / tarım alanları gibi yapılaşmamış veya sanayi gibi kısmen yapılaşmaya başlamış ama peyzaj strüktürünü farklı boşluk tiplerinin oluşturduğu peyzaj karakterlerine ne türden imar kodları verilerek İstanbul'un geri kalanından farklı ve onlara alternatif bir model oluşturabilecek mimari müdahalelerin yapılabileceği.


Hangi grup neyi inceledi?

Bu çerçevede Cem Çelik ve Tansel Korkmaz grubu alanın bütünü içindeki yapılaşmış dolulukların analizini yaparken; Mehmet Kütükçüoğlu atölyesi yine alanın bütünü içindeki yapılaşmamış boşlukların analizini yaptılar. İlk grup bunu takiben, su havzası koruma alanı kıyıları, eski TSK arazisi gibi farklı peyzajlardaki yapılaşmış alanların aralarındaki boşlukların yapılaşma potansiyelleri üzerinde düşündü. İkinci grup ise ilçenin en ayırt edici özelliği olan yapılaşma tehdidi altındaki pitoresk açık alanlarının potansiyelleri üzerine yoğunlaştı ve bunları ortaya çıkaracak bir ekoturizm güzergahı tasarladı.

Murat Tabanlıoğlu ve Han Tümertekin grupları İstanbul metropolitan alanının başlıca sorunlarından olan kamusal alanların farklı nitelikleri ve bölgeye nasıl entegre edilebileceği üzerine çalıştı. Murat Tabanlıoğlu grubu, Hadımköy’de daha önce tren yolunun geçtiği bir boşluğu ticaretle desteklenmiş kültür ve rekreasyon ağırlıklı bir kamusal alana dönüştürmenin alternatiflerini araştırdı. Han Tümertekin grubu ise Arnavutköy merkezin yönetim kampüsünün nasıl bir kamusal alanı jenere edebileceği üzerine düşündü.

Nevzat Sayın grubu çalışma alanı olarak Karaburun’u seçti ve Karadeniz kıyılarında buluşan orman, deniz ve kayalıklardan oluşan ilginç peyzajın poetik karakterlerini ortaya çıkaracak ve yaşanılır kılacak mimari müdahalelerin neler olabileceği üzerine yoğunlaştı.

Bu tür belli yerlere odaklanmış müdahalelerle eşzamanlı olarak Cem Çelik önderliğinde BİLGİ-MİMARLIK mezunlarından Bilge Bal, Elif Simge Fettahoğlu, Ata Kurt ve Necmeddin Selimoğlu’ndan oluşan bir grup Arnavutköy ilçesini bölge-kent içinde konumlandıran analitik okumalar yaptı. Bu grup, ilçe belediyesine stratejik plan üretmek üzere Ekim ayına kadar çalışmalarına devam edecek.

Bahar dönemi çalışmaları, 2-3 Haziran tarihlerinde, Arnavutköy Belediye Başkanı ve teknik konulardaki yöneticilerinin aktif katılımıyla gerçekleşen ara jüri ve sonrasında yapılan final jürisi ile sonuçlandı. Çalışmaların kamuoyuna sunulacağı sergi, 21 Haziran Salı günü saat 18.00’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde araştırmacıların ve farklı kurumların Arnavutköy okumalarını dile getirecekleri açık masa toplantısının ardından ziyarete açılacak.

Sergi: Santral Kampüsü, E3 Galerisi
Panel: Santral Kampüsü, E3-201

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/bilgi-mimarlik-atolyesi-yeni-istanbul-arnavutkoy-tehditler-ve-imkanlar-sergisi-ve-paneli_87902.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!