Kongre Eşbaşkanları Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve Prof. Dr. Turgut Saner tarafından kaleme alınan davet metninde İstanbul Kongresi'ne ilişkin şu bilgiler yer alıyor:
"Avrupa Arkeologlar Birliği, arkeoloji ve kültürel mirasın korunması alanlarında dünyadaki en önemli ve saygın meslek kuruluşlarının başında gelir. Bir üst kurum olarak arkeolojide yeni yaklaşımların gelişmesi, kültürel mirasın korunması ve topluma kazandırılması gibi alanlarda ortam hazırlar ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kurumlara danışmanlık yapar. Birliğin kongreleri her yıl bir Avrupa ülkesinde düzenlenir ve yeni kuramların geliştirilmesi, tartışılması, sorunlara çözüm aranmasında bir 'açık forum' niteliği taşır.
İstanbul’da düzenlenecek 20. kongre beklenenin çok üzerinde bir ilgi görmüştür ve Avrupa’da arkeoloji ve kültürel miras alanlarında son 50 yıl içinde yapılmış en geniş katılımlı toplantı olacaktır. İstanbul Kongresi, 45 paralel oturumda 2000’e yakın sözlü bildiri, 300’e yakın poster ve 12 sergi ile bir bilim şölenine dönüşmüş durumdadır. Kongreye dünyanın çok farklı bölgelerinden, toplam 74 ülkeden bilim insanları katılacaktır. Arkeoloji ve kültürel miras alanlarında birçok uluslararası kurumun yönetim kurulu toplantıları ve çalıştayları da İstanbul Kongresi kapsamında gerçekleşecektir. Kongre Düzenleme Kurulu ayrıca İstanbul’un çeşitli yerlerinde çok sayıda paralel sergi ve konferansın gerçekleşmesi için çalışmalar yapmıştır.
Kongrenin ana konusu 'Birleştiren Denizler, Sınırlar Aşan Kültür İlişkileri' olarak belirlenmiştir. Kongre sadece arkeologların değil, sanat ve mimarlık tarihçilerinin ve bu alanlarla ilişkili sosyal ve fen bilimleri araştırmacılarının da en güncel yorumlarını içermektedir.
Avrupa Arkeologlar Birliği İstanbul Kongresi, kendi alanında Türkiye’de gerçekleşecek en geniş katılımlı uluslararası toplantı olacaktır. Kongrede çoğu daha önce hiç Türkiye’de bulunmamış bilim insanları arkeoloji ve kültürel miras konularında en güncel bilgileri paylaşacaktır. Ülkemizdeki birçok üniversiteden çok sayıda araştırmacı da kongreye katılmaktadır.
İstanbul’un görkemli kültürel mirası herkes için her zaman dikkat çekici olmuştur. Özellikle son yıllarda gerçekleşen Marmaray-Metro kazıları ile de dünyadaki ilgili çevrelerin, uzmanların İstanbul’a yönelik ilgisi artmış, bu başarılı çalışmalar yakından izlenmeye başlanmıştır. Bu açıdan Avrupa Arkeologlar Birliği’nin 20. Yıllık Kongresi’nin İstanbul’da düzenlenmesi ayrıca anlam kazanmaktadır.
Kongrenin kent ve İstanbullular ile bütünleşmesi, Türkiye’de arkeoloji ve kültürel miras konularındaki hassasiyete katkıda bulunması Kongre Düzenleme Kurulu’nun en büyük dileğidir."
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
|