oplumsal, ekonomik ve teknolojik değişimler, yapılı çevrenin sürekli kendini yenilemesini zorunlu kılmaktadır. Sosyo-kültürel kimliğin mekansal karşılığı olan anıtlar; tarihi yapılar ise, kendini sürekli yenileyen bu düzene karşıt olarak algılansa da, aslında değişimin doğrudan yaşayan ve çevresine yaşatan merkezler konumundadır. Tarihsel sürekliliği içinde, somut olarak değişime uğramasa da, anlamsal çıkarımları, eski değerlerini yitirmeden, üst üste katmanlaşarak sürekli yenilenmektedir.
Kayseri kenti, mimarlık kültürü açısından sayısız zenginlikler barındıran bir yerleşkedir. Bu çalışmanın hedefi, kentte yaşayan tasarımcı gençleri uluslar arası akranlarıyla bir araya getirerek, kentler ve anıtlar üzerinde düşünmeye ve tartışmaya yönlendirmektir.
13. yüzyılda inşa edilen Gevher Nesibe Medresesi ise, kentlerdeki kültürel mimarın korunması ve yaşanır kılınması için yapılacak tartışmaların alan çalışma konusu olarak seçilmiştir. Medresenin içinde konumlandığı Mimar Sinan parkı ve çevresini kuşatan yüksek katlı binalar, yapının kent içinde okunmasını güçleştirmektedir. Dünyanın ilk tıp eğitimi veren hastanesi olan medrese kompleksi ve çevresi üzerinden, anıt, kimlik, değişim ve süreklilik kavramlarının tartışmaları ışığında tartışmalar yapmak ve medrese mekanlarının ve çevresinin yeniden düzenlenmesine yönelik fikir projeleri üretmek istenmiştir. Bu çalışma bu fikirler ışığında, kent, özellikle de ülke dışından gelecek katılımcılar ile ortak bir tasarım-tartışma platformu kurulma arzusu taşımaktadır.
katılımcılar
Erciyes Üniversitesi Mimarlık Kulübü
Kayseri, Türkiye/Turkey
Burak Asiliskender (grup lideri/group leader)
eumk.erciyes.edu.tr
Estonian UNESCO Youth Association
Tartu, Estonya/Estonia
Olga Bogdanova (grup lideri/group leader)
www.euya.ee
PANGEA Intercultural Association
Napoli aples, İtalya/Italy
Valentina Maria Colangelo (grup lideri/group leader)
www.assopangea.org
Libra Association
Trzebnica, Polonya/Poland
Hanna Sikorska (grup lideri/group leader)
www.libra.irbis.home.pl
iletişim
Erciyes Üniversitesi Mimarlık Kulübü
Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
38039 Kayseri, Türkiye/Turkey
+90 352 437 4901(dhl/int: 35 204)
+90 352 437 5282
+90 352 437 6554 (fax)
buraka@erciyes.edu.tr
eumimarlik@yahoo.com
Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
|