Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeo-Park Yarışması' Süreci Yeniden Başladı

“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” için açılan ve dünyaca ünlü mimarlar Massimiliano Fuksas, Rem Koolhaas ve Michael Sorkin'in jüri üyeliğini üstlendiği uluslararası mimarlık yarışması süreci, üç aylık belirsizliğin ardından, yeni Seçici Kurulu ve yarışma takvimi ile tekrar başladı. Yarışmaya katılmak isteyenler,20 Kasım'a kadar 'Ön

yapi.com.tr
'Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeo-Park Yarışması' Süreci Yeniden Başladı

“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” için açılan ve dünyaca ünlü mimarlar Massimiliano Fuksas, Rem Koolhaas ve Michael Sorkin'in jüri üyeliğini üstlendiği uluslararası mimarlık yarışması süreci, üç aylık belirsizliğin ardından, yeni Seçici Kurulu ve yarışma takvimi ile tekrar başladı. Yarışmaya katılmak isteyenler,20 Kasım'a kadar 'Ön Seçim için Yeterlilik Başvurusu'nda bulunabilecek.

Geçtiğimiz Temmuz ayında ilgili organizasyon tarafından yapılan açıklamada, ertelemenin; İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı faaliyetlerinin 30.06.2011 tarihi itibariyle son bulması nedeniyle idari yapılanmada söz konusu olacak değişikliklerden dolayı gerçekleştirildiği belirtilmişti.
 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Projeler Müdürlüğü tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na proje başvurusu yapılan ve İstanbul 2010 AKB Yönetim Kurulu Kararı ile “Kentsel Uygulamalar ve Kültürel Mirasın Korunması” başlığı altında yürütülen en önemli projelerden biri olan“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” projesinin elde edilmesi amacıyla, süreç içersinde, çok aktörlü ve karmaşık yapıda olan proje alanının sahip olduğu değerler dikkate alınarak, “Uluslararası Ön Seçmeli Davetli Mimarlardan Mimari Avan Proje Temini Hizmet Alımı” yöntemine karar verildi.

Proje Konusu ve Amacı

Proje Alanı; 
İstanbul Tarihi Yarımada’da İstanbul metropolü için oldukça önemli raylı sistemlerden, Aksaray-Havaalanı Metro, Taksim-Yenikapı Metro ve Avrupa ile Anadolu yakasını birbirine bağlayan Marmaray Tüp Raylı Geçiş Hattı’nın bulunduğu noktada, Yenikapı İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) terminalinin yanında yer alıyor. 

“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” projesi, "Kentsel Uygulamalar ve Kültürel Mirasın Korunması” başlığı altında yürütülen en önemli İstanbul 2010 projelerinden biridir.

Projenin elde edilmesi amacıyla, çokaktörlü ve karmaşık yapıda olan proje alanının sahip olduğu değerleri de dikkate alan, “Uluslararası Ön Seçmeli Davetli Mimarlardan Mimari Avan Proje Temini Hizmet Alımı” yöntemine karar verilmiştir.

Yenikapı transfer merkezi çok yakın bir gelecekte, içinden günde ortalama1.700.000 kişinin geçeceği dev bir kesişme noktasına dönüşecektir.

Bu transfer merkezine bağlanan düşey aks Mustafa Kemal Bulvarı ise, yine kentin en önemli merkezlerini (Şişhane, Tarlabaşı, Taksim,  Şişli, Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Büyükdere, Maslak) sahil yoluna bağlayan ana arterlerden biri olacaktır. Tarihi Yarımada içindeki konumu ve havaalanına kolay erişilirliği de dikkate alındığında Yenikapı’nın, küresel İstanbul’un “yeni kapı”sı olacağı kuşkusuzdur.

Söz konusu ulaşım projelerinin uygulanması sırasında yapılan kazılarda, 1600 yıllık Theodosius Limanı kalıntılarından , İstanbul’u 8.500 yıl öncesine götüren ilk Neolitik dönem yerleşmelerine ait buluntulara rastlanmıştır.



Alanın bu önemli özellikleriyle, hem kent için çevresiyle bütünleşen çağdaş bir transfer alanı, hem de dünya tarihi ve kültürel mirası açısından önemli olan arkeolojik buluntuların arşivlenip, sergilenebildiği, bilimsel çalışmaların yapılabileceği destek programlarını da içeren bir çekim noktası olarak yeniden tasarlanarak, çağdaş bir transfer alanının oluşturulması ve mekânın öneminin dünyaya ve İstanbullulara tanıtılması hedeflenmektedir. 

“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” projesi toplam alanı 30.09 hektardır.Davetli mimarlara şartname ile iletilecek olan veriler dahilinde, alanın çevresiyle yaratacağı etkileşim de göz önünde bulundurularak, davetli mimarlardan elde edilecek tasarımların üç aşamalı bir yapısı olacaktır. 

- Yenikapı’yı Tarihi Yarımada ve İstanbul içinde konumlandıracak bir “üst ölçek kentsel vizyon” çalışması,
- Alanın tamamının kamusal alan olarak organizasyonunu (mekân ve program) ve yakın çevresiyle kurduğu ilişkileri açıklayan “kentsel tasarım” çalışması,
- Transfer Merkezi ve Kent Arşivi binalarının program zenginlikleri, mekân organizasyonları ve mimari karakterlerini gösteren “mimari avan projesi" temin edilecektir.

Yarışmanın Türü ve Şekli 


- Proje Hizmet Alımı, “Ulusal ve Uluslararası Ön Seçmeli Davetli Mimarlardan Mimari Avan Proje Temini” yöntemiyle gerçekleştirilecektir.
- Başvuru,  “Ön Seçim Yeterlilik Koşulları”nı sağlayan tüm ulusal ve uluslararası planlama ve mimarlık bürolarına açıktır. Koşulları sağlayan başvurular arasından 7 mimari ekip davet edilerek, daveti kabul edenlere yarışma şartnamesi gönderilecektir.

Önceki Seçici Kurul 
Prof. Dr. İhsan BİLGİN 
Korhan GÜMÜŞ 
Dr.Doğan HASOL 
Mehmet KONURALP 
Massimiliano FUKSAS 
Rem KOOLHAAS 
Prof. Michael SORKIN

Güncel Seçici Kurul
Prof. Dr. Suha ÖZKAN
Prof. Dr. Haluk PAMİR
Dr. M. Sinan GENİM
Şulan KOLATAN
Prof. Dr. Enzo SIVIERO
Prof. Dr. Michael SORKIN
Odile DECQ
Massimiliano FUKSAS 
Rem KOOLHAAS


Yarışma Takvimi 

BAŞVURU DÖNEMİ   
- Uluslararası İlanın Yapılması: 17 Ekim 2011
    
ÖN YETERLİLİK   
- Ön Seçim için Yeterlilik Başvurularının Kabulü: 17 Ekim 2011  -  20 Kasım 2011
- Çalışma Kurulu/Raportörlük Değerlendirmesi: 21 Kasım 2011 -  27 Kasım 2011
- Seçici Kurul Değerlendirmesi: 27 Kasım 2011 -  30 Kasım 2011
    
DAVETLİ MİMARLARA ÖZEL   
- Davetli Mimarların ilan edilmesi: 1 Aralık 2011
- Davetli Mimarlara Proje Davet Mektubu'nun Gönderilmesi: 12 Aralık 2011
- Yer Görme ve Şartnamenin Davetli Mimarlara Teslimi: 12 Aralık 2011
- Soru-Cevap için Son Tarih: 12 Aralık 2011
- Proje Teslimi: 19 Mart 2012
- Davetli Mimarların Sunumları: 19 Mart 2012 - 20 Mart 2012
    
DEĞERLENDİRME ve SONUÇ   
- Değerlendirme Kurulu Değerlendirme Toplantıları: 21 Mart 2012
- Sonuçların Bildirimi (Basın Toplantısı): 21 Mart 2012
- Ödül Dağıtımı: 21 Mart 2012
- Proje Sergisi: 21 Mart 2012


Yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.  

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/yenikapi-transfer-noktasi-ve-arkeo-park-yarismasi-sureci-yeniden-basladi_88059.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!