Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İBB Meclisi 'Siluet' Raporunu Kabul Etti

Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul’un özgün siluetini oluşturan alanlar ile silueti etkileyen çeperlerdeki görünümü kontrol altında tutmak amacıyla bütüncül bir siluet planı hazırlanmasını onayladı. Başkan Topbaş’ın açıkladığı çalışma doğrultusunda alınan meclis kararıyla, daha önce verilmiş imar izinleri de gözden geçirilebilecek.

yapi.com.tr
3 İBB Meclisi 'Siluet' Raporunu Kabul Etti

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Ekim ayı toplantılarının 4. birleşimini Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Meclis 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın yönettiği toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın açıkladığı ve Şehir Planlama Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmayla ilgili rapor meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.

İBB'nin veb sitesinde yer alan habere göre, İstanbul kimliğinin en önemli öğelerinden birinin kent siluetinin muhafaza edilerek gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılabilmesi ve silueti olumsuz etkileyen deneyimlerin tekrar yaşanmaması gerektiği vurgulanan raporda, “Ayrıcalıklı bir coğrafi konuma sahip bir dünya metropolü olan İstanbul; doğal güzellikleri, tarihi/arkeolojik mirası ve sosyo-kültürel yaşamıyla eşsiz bir şehir olmasının yanı sıra tepeler, manzara noktaları, tarihi yapılar, göz alıcı panoramalar gibi kentin siluetini ve peyzaj değerlerini oluşturan çeşitli görsel noktalara ve alanlara sahiptir. Başta Tarihi Yarımada, Boğaziçi ve Haliç olmak üzere, Kentin uzun tarihi bir sürece dayalı tarihi ve kültürel zenginliğinin bir sonucu oluşan söz konusu siluet; İstanbul'a küresel ölçekte ayrıcalıklı bir konum katan eşsiz bir potansiyeldir” ifadelerine yer verildi.

“Yoğunluk artışları, ayrıcalıklı yapılaşma hakları, beraberinde ortaya çıkan yüksek yapı tipolojileriyle İstanbul'un imajını ve estetiğini vurgulayan eşsiz Tarihi Yarımada ve Boğaziçi siluetinin olumsuz etkilenmesine neden olan bazı uygulamaların yolunun açıldığının ve tarihi yapıları gölgeleyecek, siluet içindeki sürekliliği bozacak konumda ve boyutlarda yapılaşmaların hâkim olmasına neden olunduğu”nun vurgulandığı raporda, silüeti gölgeleyecek konumda ve boyutlarda yapılaşmanın engellenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

2009 yılında kabul edilen 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda şehrin siluetini muhafaza etmeye dönük maddelerinin bulunduğu belirtilen raporda, “İstanbul kimliğinin en önemli öğelerinden biri olan kent görünümünün (siluetinin) muhafaza edilerek gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılabilmesi ve silüeti olumsuz etkileyen deneyimlerin tekrar yaşanmaması için başta Tarihi Yarımada, Boğaziçi ve Haliç olmak üzere silueti belirleyen ve etkileyen alanları kapsayacak şekilde bütüncül bir siluet ana planının yapılması gerektiği” kaydedildi.

Raporda, bir “Siluet Ana Planı” ve bu plana altlık teşkil edecek bütüncül bakış açısına sahip bölgesel siluet çalışmaları yapılacağı ifade edilerek, bu planlar hazırlanana kadar İstanbul'un özgün siluetini oluşturan alanlar ile silueti etkileme potansiyeline sahip çeper alanlarda siluete ilişkin yapılacak bölgesel çalışmalar neticesinde; yapı yükseklik ve kütle oranlarına ilişkin kısıtlar (hava mania ve uçuş koridorları, mikro klimatik özellikler vb.) da göz önünde bulundurularak söz konusu alanlarda yapılaşma koşullarının yeniden belirleneceği kaydedildi. Raporun komisyon görüşünde, İstanbul siluetini etkileyen bölgelerdeki imar planlarında yapılaşma haklarına (yükseklik, TAKS ve KAKS gibi yapı kütlesi oranları) yönelik kısıtlayıcı koşullar getirileceği de belirtildi.

ETİKETLER: kurum kent koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/ibb-meclisi-siluet-raporunu-kabul-etti_89414.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesine sormak lazım, bu ucube yapıların projeleri onaylanırken nerelerdeydiler. Her şey yapılıyor, iş bitiyor, birileri köşeyi dönüyor, sonra eyvah canım İSTANBULUN siluyeti bozuldu diye feryat figan. Üstelik B.Ş. Belediye başkanıda MİMAR, inanılır gibi değil. İstanbul kimlere emanet düşünebiliyormusunuz. YANITLA
  • mahalli idareler okumuş birine koca bir şehri bırakırsan, sonuç ortada! peki belediyedeki kurulların eğitimi ne? parası olan, dostu olan kurulda kendine göre iş çıkartıyor! bunun önüne geçmeli ve kent gelişimlerinde kendini geliştiren, dünyayı takip eden, saygılı ve düzenli, kent için güzel şeyler yapacak, eğitimli, bilhassa mimar, mühendis, şehir planlamacı, peyzajcı hepsi bir arada toplanmalı ve şehir ellerine bırakılmalı, keyfiyet kaldırılmalı! YANITLA
  • kadim şehir istanbul'a yapılabilecek en büyük kötülük. yıl 2011, 21. yüzyıl, bu kadar mükemmel proğramlar var ve siz o imar verdiğiniz alanların bitmiş halini göremiyorsunuz, yazık. o projeyi yapıp satan firma maketini 3 boyutlu yapmasını biliyor, belediye bunu nasıl göremiyor. bu körlüğün bedeli nasıl ödeniyor merak ediyorum. yazık şu canım şehire.. telafi etmenin yolu nedir, bedeli nedir? kim satın alacak o ruhsuz yapıdaki üst katları? üzülen bir istanbullu YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!