Ödül için başvuran işletmeler arasından Aras Kargo Genel Müdürlüğü ve Method Research Company, Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü; Tarsus Belediyesi, Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü; Sakarya Üniversitesi ise Türkiye Mükemmellikte Süreklilik Ödülü’nü kazandı.
Türkiye Mükemmellik Ödülü’nün, yönetim kalitesi alanında Türkiye’nin en büyük ve itibarlı kalite etkinliği olduğunu belirten Kalite Ödülü Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Durman, “Ulusal Kalite Ödülleri’nin en önemli özelliklerinden birisi ödül sürecinin Avrupa’da EFQM tarafından yürütülen Kalite Ödülleri ile aynı kapsam ve içerikte sürdürülmesidir. EFQM, 2006 yılında Avrupa Kalite Ödülleri isimlerini, model ile isim uyumluluğunun sağlanması amacıyla EFQM Mükemmellik Ödüllleri olarak değiştirmiş ve o tarihten itibaren Türkiye’deki ödül isimlerinde de değişiklik yapılması hem Avrupa’daki yaklaşıma uyum sağlanması düşüncesi ve hem de bu doğrultuda ödül jurisi üyeleri ile kurum ve kuruluşlardan gelen talepler ile sürekli KÖYK’ün gündeminde olmuştur. Bu yıldan itibaren günümüze kadar kullanılmakta olan 'Ulusal Kalite Büyük Ödülü' isminin 'Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü' ve 'Ulusal Kalite Başarı Ödülü' isminin de 'Türkiye Mükemmellik Ödülü' olarak değiştirilmesi kararlaştırılmıştır” dedi.
Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü almak için 21 yıl içerisinde 255 kuruluş başvurdu ve bu yıla kadar 45 'Başarı', 27 'Büyük', 5 'Mükemmellikte Süreklilik' ödülü olmak üzere toplam 77 ödül verildi. Türkiye’de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, 1996 yılından itibaren Avrupa’nın kurumsal mükemmellik konusunda en saygın ödülü olan 'EFQM Mükemmellik Ödülü' sürecinde de büyük başarı gösterdi. Bugüne kadar 8’i 'Büyük Ödül' ve 13’ü 'Başarı Ödülü' olmak üzere toplam 21 kurum ve kuruluş, EFQM Mükemmellik Ödülü kazandı.
Ödül Süreci
Başvuran kuruluşların başvuru dosyaları Haziran-Eylül 2013 döneminde değerlendirme ekipleri tarafından incelendi ve değerlendirme sonuçları Türkiye Mükemmellik Ödülü Yürütme Kurulu’na sunuldu. Belirlenen puanları aşan kuruluşlara saha ziyareti değerlendirmeleri sonrasında barajı aşan kuruluşlar finalist olma hakkını elde etti. Değerlendirme ekiplerinin Eylül - Ekim aylarında yaptıkları saha ziyaretlerinde, EFQM Mükemmellik Modeli ve RADAR kriterlerinin 2010 sürümü referans alındı. Değerlendirme sonuçları puanlanarak, rapor haline getirildi. Akademisyenler ve Mükemmellik Modeli’ni uygulayan kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerden oluşan Türkiye Mükemmellik Ödülü Jürisi, 06 Kasım 2013 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Köşk’ünde toplanarak, ödül verilecek kuruluşları belirledi.
|