Dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında geçen yıl 53'üncü sıraya yükselen Rönesans Holding, küresel çapta yakaladığı başarı hikayesinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettiriyor. 2009’dan bu yana eğitim alanındaki projelerini Rönesans Eğitim Vakfı (REV) çatısı altında gerçekleştiren grup tarafından düzenlenen ve ülke çapında 78 kampüste mühendislik ve mimarlık fakültesinden katılım sağlayan "Sürdürülebilir Geleceği Tasarla" üniversiteler arası tasarım yarışmasının kazananları belli oldu.
“En yenilikçi projeler” ödüllendirildi
Çevre öneminin ve bu konuda artan kaygıların farkında olarak, yeşil projeler konusunda yoğun olarak çalışan Rönesans Holding’in yarışmasına başvuran projeler, İTÜ, Yıldız Teknik, Mimar Sinan ve ODTÜ gibi üniversitelerin saygın isimlerinin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirildi. Jüri üyeleri projeleri, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, atıkların azaltılması, geri dönüşümlü, yenilikçi malzeme kullanımı, suyun tasarruflu kullanımı gibi kriterler ışığında değerlendirerek kazananları belirledi.
Yarışmaya Kocaeli Üniversitesi’nden katılan, Yakup Kara, M. Fatih Pelit ve İsmail Kocataş’tan oluşan 90760 adlı takım birinciliği kazanırken, 20 bin TL tutarında ödülün de sahibi oldu.
Birinci ekip ödüllerini İpek Ilıcak Kayaalp ve Erman Ilıcak'tan teslim aldı.
İkinciliği Yıldız Teknik Üniversitesi’nden İhsan Metin, Hazal Eraslan ve Rafet Sunaçoğlu tarafından oluşturulan Titreyen Çizgiler ekibi kazandı ve 16 bin TL ile ödüllendirildi.
İkincilere ödüllerini Erman Ilıcak sundu.
Yarışmanın üçüncüsü Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri Merve Merdan ve Nur Çil oldu. Sirkuladies ekibi 14 bin TL ödülün de sahibi oldu.
Üçüncü ekip de ödülünü Erman Ilıcak'ın elinden aldı.
Yarışma kapsamında 5 proje de 10.000’er lira mansiyon ödülü almaya hak kazandı. Yarışmaya katılan en başarılı ekiplere ayrıca, Rönesans Holding bünyesinde staj yapma imkanı da sağlanacak.
Yarışma gelenekselleşecek...
Taahhüt ve yatırım projelerinde yeşil bina, çevre dostu sistemler ve sürdürülebilirlik ilkelerini dikkate alan Rönesans Holding tarafından, bu kavramları geleceğin mimar ve mühendisleriyle tanıştırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya katılım yoğundu.
Yarışma 15 Ekim 2014 tarihinde açıklandı. Teslim tarihi olan 13 Şubat 2015'e kadar Rönesans Holding 27 farklı kampüste “Mavide Yeşil Fikir” seminerleri düzenledi ve toplamda 2500’in üzerinde öğrenciye ile buluştu. Ayrıca seçilen 15 ilden 15 öğrenci Rönesans Holding tarafından hayata geçirilen yeşil bina sertifikasına sahip yapıların tanıtıldığı bir teknik geziye katıldı.
Sağlıklı gelecek 'sürdürülebilirlik' kültürünün kazandırılmasından geçiyor
Türkiye’nin farklı bölgelerinden 78 üniversitesinin, 3’üncü ve 4’üncü sınıf mimarlık ve mühendislik fakültelerinden 437 proje grubu ile 1100’ü aşkın öğrencinin katıldığı yarışmanın kazananları, 9 Mart tarihinde düzenlenen törenle açıklandı.
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp’in katılımıyla İstanbul Modern’de gerçekleşen törende ayrıca, yarışmanın gelenekselleştirileceğinin ve başarılı gençlere Rönesans Holding bünyesinde staj imkanları sunulacağının da müjdesi verildi.
Gençlere yaratıcılık ve kendi geleceklerini tasarlama fırsatı sunan yarışmanın ödül töreninde konuşma yapan Kayaalp, "Rönesans olarak insana, çevreye ve doğal yaşama olan saygı ve sorumluluk duygusu ile bu yola çıktık. Gelecek nesillerin daha sağlıklı ve çevreci binalarda yaşamasını sağlamanın, önce bu nesillere bu hizmetleri sunacak öğrencilerimize 'sürdürülebilirlik' kültürünün kazandırılmasından geçtiğini düşündük” diye konuştu.
Rönesans Holding’in 22 yıl önce St. Petersburg’da başlayan yolculuğunun bugün Türkiye, Rusya, Türkmenistan, Nijerya, Azerbaycan, Irak, Kazakistan, Almanya, Avusturya, Finlandiya, İsviçre, Gabon ve Katar gibi dünyanın farklı coğrafyalarında sürdüğünü hatırlatan Kayaalp, “Sürdürülebilir büyüme ve rekabet avantajımızla dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 53’üncü sıraya yükselmenin onurunu taşıyoruz. İnşaat, enerji, gayrimenkul yatırım, sağlık ve eğitim alanında oluşturduğumuz başarı grafiğinde en büyük etkenin, grubumuzun girişimci ruhu ve sahip olduğu nitelikli insan kaynağı olduğunu vurgulamak isterim. Bu iki özelliğimiz; Rönesans’ın zirveye tırmanan yolculuğunda bundan sonra da en temel sermayesi olacak” dedi.
Hedef 5 yıl içinde, 10 bin gence ulaşmak
“Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışması kapsamında ayrıca, Türkiye’nin 27 kampüsünde, Sürdürülebilirlik ve Çevre Dostu Sistemler konusunda seminerler de düzenlendi. İstanbul, Trabzon, Ankara, Malatya, Şanlıurfa, İzmir, Adana, Mardin, Gaziantep, Eskişehir, Bursa, Konya, Erzurum, Kahramanmaraş, Mersin, Kayseri, Edirne, Kocaeli ve Balıkesir’de üniversitenin ziyaret edildiği bu seminerlere, 2500’ü aşkın öğrenci katıldı. Öğrenciler aynı zamanda yakın geleceğin trendleri arasında yer alması beklenen Rönesans’ın ‘Yalın İnşaat’ prensipleri ve yeşil binaları hakkında bilgi sahibi de oldu. Rönesans’ın bu konuda hedefi, 5 yıl içinde en az 10 bin gence ulaşmak ve sürdürülebilirlik kavramıyla yalın mimari hakkında farkındalığı artırmak...
Yarışma kapsamında, Rönesans Holding’in inşaat ve mimarlık alanlarındaki teknolojik ve yenilikçi yaklaşımının ve dinamizminin aktarılması, aynı zamanda geleceğin mühendis ve mimarlarının vizyon sahibi olmalarına katkı sağlanması amacıyla bir de gezi düzenlendi. 15 üniversiteden, öğrenci konseyleri aracılığıyla seçilen 15 genç, Rönesans Holding’in, Türkiye’de LEED Altın Sertifika alan ilk özel okulu TED Rönesans Koleji ve LEED Altın Sertifika adayı RönesansBiz Küçükyalı Ofis projelerini gezme şansı yakaladı.
|