indistan ve Nepal’in çamaşır yıkamada kullandıkları doğal deterjan, E-WASH’u birinciliğe taşıdı. Design Lab 2007’ye Macaristan’dan katılan Levente Sabo doğal deterjanlı çamaşır makinesi (E-WASH) tasarımı ile yarışmanın birincisi oldu. E-WASH çevreye zarar vermeyen, aksine çevrenin bir parçası olan sabun özlerinin (soapnut) kullanılabilmesi özelliğiyle birinci olurken güneş enerjili fırın (PEBBLE) ikinci, kovan şeklinde bölümlenmiş enerji tasarruflu buzdolabı (GO- FRESH) üçüncü oldu.
Geçen yıl Türk öğrenci Metin Kaplan’ın Nevale isimli tasarımıyla birincilik aldığı Electrolux Design Lab Tasarım Yarışması’nın bu yılki ödül töreni 30 Kasım 2007’de Paris’te yapıldı. Dünya beyaz eşya devi Electrolux’un, küresel ısınma ve çevre dostu ürünlerin öneminden yola çıkarak, konusunu “2020 yılı için çevre dostu ev aletleri” olarak belirlediği “Design Lab 2007 Tasarım Yarışması’nın birincisi doğal detarjanlı çamaşır makinesi (E-WASH) tasarımı ile Macaristan’dan Levente Sabo ( Moholy- Nagy University of Art& Desing) oldu.
İkinciliği güneş enerjili fırın (PEBBLE) ile Fransa’dan Laura Pandelle (Ecole Boulle) kazanırken, Çin’den katılan He Cheng Fei (Jiangnan University), kovan şeklinde bölümlenmiş enerji tasarruflu buzdolabı (GO- FRESH) tasarımı ile üçüncü oldu.
Doğal Deterjanlı Çamaşır Makinesi E-WASH
Doğal deterjanlı çamaşır makinesi E-WASH’ un tasarımcısı ve yarışmanın birincisi Levente Sabo, deterjan yerine geçebilecek doğal bir ürün ararken Hindistan ve Nepal’de yaşayan insanların çamaşır yıkamada kullandıkları sabun özlerinden (soapnut) esinlenerek E-WASH’u tasarladığını söyledi. Sabun özlerinin doğal olduğu için çevreye zarar vermediğini, aksine doğanın bir parçası olduğunu belirten Sabo, soapnut kullanılarak çalışan makinalarda yıkanan çamaşırların alerji problemi olan insanlar tarafından da güvenle kullanılabileceğini kaydetti.
Geleneksel çamaşır makinelerinin ölçülerinin büyüklüğünü de bir problem olarak gören Sabo, E-WASH’u küçük dairelere de sığabilecek şekilde düz olarak tasarladı. E-WASH sayesinde 1 kg. sabun özü ile bir kişinin yıllık deterjan ihtiyacı karşılanmış oluyor. Electrolux Global Dizayn‘dan sorumlu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda jüri üyesi Henrik Otto da E-WASH’u geleneksel anlayış ile ileri teknoloji arasında akıllıca bir bağlantı; bir kültürden diğerlerine çözümler bulup uygulamayı ise açık fikirlilik olarak değerlendirdi.
Güneş Enerjili Fırın PEBBLE
“Electolux Design Lab 2007 Tasarım Yarışması”nın ikincisi güneş enerjili fırın PEBBLE, güneşten gelen ışınları solar hücrelere aktararak verimli, efektif ve doğru ısıtma yapıyor. Portatif bir tasarım olan PEBBLE’ı jüri üyesi Jason Bradbury makul, kullanışlı ve büyüleyici bulduğunu belirtirken heyecan verici, yenilikçi bir tasarım olarak değerlendirdi. Bir diğer jüri üyesi Celine Cousteau’ya göre ise PEBBLE’nin en güzel özelliklerinden biri kullanımı sırasında yanında beklemek zorunda olunmayışı ve her yerde kullanılabilmesi.
Kovan Şeklinde Bölümlenmiş Enerji Tasarruflu Buzdolabı GO FRESH
Yarışmada üçüncülüğü kazanan enerji tasarruflu buzdolabı GO FRESH, bal peteği şekli ile her çeşit yiyeceği ayrı ayrı yerlerde uygun sıcaklıkta saklıyor. Aynı zamanda istenilen yere taşınabiliniyor. Ödüllü Fransız tasarımcı jüri üyesi Matali Crasset, yiyeceklerin ideal sıcaklıklarda saklanmasıyla daha az enerji harcanabileceğini, buzdolabının köşede duracak fonksiyonel bir cihaz olmaktan başka oda içinde dekoratif bir eşya olarak kullanılabileceğini söyledi.
“Electrolux Design Lab 2007 Tasarım Yarışması”nda birinci olan yarışmacıya 5 bin Euro para ödülü verilirken aynı zamanda Electrolux Global Design Center’da 6 aylık staj yapma fırsatı tanındı. İkinciye 3 bin Euro, üçüncü yarışmacıya ise 2 bin Euro para ödülü verildi.
“Electrolux Design Lab Tasarım Yarışması”na her yıl binlerce öğrenci başvuruyor. Yarışmaya katılan eserler ise uluslararası platformda tüm yıl boyunca Electrolux workshoplarda ve çeşitli sergilerde Budapeşte, New York, Stockholm ve Barcelona’da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.
|