Çanakkale Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen yarışmanın proje teslim tarihi, 30 Eylül 2014.
Yarışmanın Konusu, Amacı ve Kapsamı Çanakkale’nin vizyonu koşutunda mekânsal, kültürel, sanatsal ve doğal değerlerin nitelikli bir biçimde geliştirilmesini amaçlamayan yarışma ile işlevsel, sürdürülebilir, yenilikçi, ekonomik çözümler içeren, özgün, kimlikli mekânlar oluşturarak yarışma alanının kentle bütünleşmesi ve kentsel yaşama kazandırılması hedeflenmektedir. Öte yandan yarışma alanı; kent bütününde izlenen değişimlerden kaynaklanan baskı nedeniyle konut, ticaret, kültür gibi işlevlere dayalı eksenler üzerinden hızlı bir dönüşüm sürecinin başlayacağını ifade etmektedir. Dolayısıyla yarışma söz konusu bu süreci disipline etmeyi, farklı boyutları da içerecek biçimde tasarım ve planlama ile yönlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda yarışmacının söz konusu alana ilişkin sosyal, kültürel, ekonomik boyutlardaki bakışı ve gözlemlerinin de önem taşıdığının bilinmesi gerekmektedir. Yarışma alanı yaklaşık 1980’li yıllarda sosyal konut olarak inşa edilen yapılardan ve 866 birimden oluşan bir konut alt bölgesidir. Geçen süre içerisinde kentle bütünleşmesi bu bağlamda kullanıcı profilin de olan değişimler ile birlikte gereksinme ve beklentilerin farklılaşması, öte yandan yapılarda görülen eskimişlik ile bakım, onarım ve deprem güvenliği arayışındaki zorluklar ile maliyet ve bu nedenlerle ortaya çıkan mevcut kullanıcı talepleri sonucunda kullanıcılarla yapılan görüşmeler ve alan araştırmaları sonucu elde edilen bulgular gözetilerek bu alanın yıkılarak yenilenmesi kararı alınmıştır. Bu amaca yönelik olarak 02.12.2013/179 gün ve sayılı karar ile Revizyon Nazım İmar Planı ve Revizyon Uygulama İmar Planı Belediye Meclisi tarafından onaylanmıştır. Bu planlarının kararları doğrultusunda değinilen sorunların aşılması ve daha yaşanılabilir bir konut alt bölgesi yaratma adına ulusal proje yarışması yapılmasına ve yarışmanın vazgeçilemez ilkesinin mevcut kullanıcının alanda korunmasına yine belediyesince karar verilmiştir.
Yarışmacılardan Beklenenler Yarışmanın konusu ya da amacı bir başka ifade ile “mekânın yeniden üretimi” olarak da betimlenebilir. Dolayısıyla bu üretim sürecine kaynaklık edecek kararları kapsayacak bir tasarımın önerilmesi yarışmacılardan beklenmektedir. Ortaya çıkacak öneriler sonrasında gereksinme duyulacak olası planlama kararları, kent bütünü kapsamında ele alınarak Çanakkale Belediyesi tarafından değerlendirilip, sonuçlandırılacaktır. Dolayısıyla yarışma alanı verilen sınır itibariyle bütün bir konut alt bölgesi olarak kabul edilecektir. Öte yandan revizyon uygulama imar planında tanımlanan yapı/imar adaları ve yollar yarışmacı tarafından yeniden yorumlanabilecektir. Ancak ekli belgelerde de işaretlendiği gibi alandaki mevcut okul, cami, ağaç ve ağaç grupları öneri tasarımlarda korunacak ve imar planı verisi olan toplam inşaat alanı değerine uyulacaktır.
Ayrıca; • Kuram ve pratiği örtüştüren çağdaş şehircilik ilkeleri doğrultusunda kullanıcıların gereksinmeleri, kentsel peyzaj, kentsel estetik, kullanılabilirlik, sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik gibi kavramların dikkate alınarak çözümlerin geliştirilmesi, • Günümüz ve gelecek açısından kent bütünü, kent merkezi ve yakın çevre fonksiyonları ile olası ilişkilerin kurgulanması ve öneri tasarımın bütünleşmesinin sağlanması, • Tasarımın özgün ve kimlikli bir yaşam alanı yaratma niteliğini ifade etmesi, • Tasarımda açık ve kapalı alanlar ile fonksiyonlar arasında kabul edilebilir, uyumlu bir dengeye ulaşılmış olması, • Yarışma alanının tabi olduğu yasa ve yönetmeliklerin getirdiği hüküm ile koşullara uygunluk sağlanması, • Yukarıda da değinildiği gibi alanın kentle bütünleşmesinde ve kendi içerisinde önem kazanan ulaşım kurgusunun açıklıkla ifade edilmesi, • Etaplamalı bir yaklaşım, tasarımı belirleyen kriterlerden biri olacaktır. Ancak bu kritere alanın potansiyellerinin frenleyicisi olarak bakılmaması ve ileri fikirler ile yaklaşımların önemsenmesi, • Günümüzde gerek kavramsal boyut, gerekse uygulamanın örnekler üzerinde yoğun tartışma konusu olan kentsel yenileme düşüncesine bir örnek oluşturması, • Kentsel yenilemenin içeriğinde deprem güvenliğini dikkate alan ve ekonomik çözümler üreten modellerin oluşturulması beklenmektedir.
Seçici Kurul Asıl Üyeleri Zekai GÖRGÜLÜ Mimar-Şehir Plancısı – Prof. Dr. (Jüri Başkanı) Ülkü ALTINOLUK Mimar – Prof. Dr. Mustafa ZORBOZAN İnşaat Mühendisi – Prof. Dr. Abdullah KELKİT Peyzaj Mimarı – Prof. Dr. Yasemen SAY ÖZER Mimar – Doç.Dr.
Raportörler Aynur ATAN Hrt.-Kad. Teknikeri – Çanakkale Belediyesi Seyyide GÜLTEKİN İnşaat Teknikeri – Çanakkale Belediyesi Suzan DEMİR İnşaat Teknikeri – Çanakkale Belediyesi
Raportör Yardımcısı Meral HARPUT Mimar – Çanakkale Belediyesi
Yarışma Takvimi Yarışmanın ilanı: 15 Mayıs 2014 Sorular için son gün: 13 Haziran 2014, saat: 17.00 Cevapların ilanı: 17 Haziran 2014 Proje teslim tarihi: 30 Eylül 2014, saat: 17.00 Jüri değerlendirme tarihi: 15 Ekim 2014 Sonuçların açıklanma tarihi: 24 Ekim 2014
Ödüller 1. Ödül: 90.000 TL 2. Ödül: 70.000 TL 3. Ödül: 50.000 TL Mansiyon (3 adet) 20.000'er TL Jüri gerekli gördüğü takdirde satın almaya değer projeleri belirleyecektir. Bu amaçla jürinin kullanımına 20.000 TL ayrılmıştır.
Yarışma şartnamesi ve eklerine ulaşmak için tıklayınız.
|