Yarışmanın Amacı “Fütüristik Kentler” öğrenci fikir yarışmasının amacı geleceğin kentlerine, kentsel problemlerine ışık tutmak ve çözümler ortaya koymaktır. Söz konusu sorunlar çözülürken, ekonomik, teknolojik, işlevsel ve yenilikçi çözümlerin ortaya konulması, güzel sanatların teşviki, ilk kategoride lise öğrencilerinin bilinçlenmesi, çevreye ve kente duyarlı çözümler ortaya koyabilmesi, ikinci kategoride ise lisans öğrencilerinin sorun tespiti ile birlikte uygulamaya yönelik çözümler ortaya koyması beklenmektedir.
Amaç, geleceğin tasarımcılarının ortak bir platformda buluşturarak bundan 50 sene sonra nasıl bir kentte yaşamak istersiniz sorusuna cevap bulmaktır. Hedefler; - Mimarlığın kentsel bağlamını anlama - Kentsel bağlamda tasarım yapma - Tasarımın mekânsal, fonksiyonel ve strüktürel olasılıkları üzerinde çalışma - Sürekliliği olan bir yaşam ve dolaşım ağı tasarlama - Bütüncül bir yapılar sistemi oluşturmaktır.
Yarışmanın Şekli ve Türü Yarışmanın birinci kategorisi Lise öğrencileri’ne, ikinci kategorisi ise Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri Lisans öğrencilerinin katılımına açık, ulusal ve tek aşamalı bir öğrenci fikir yarışmasıdır.
Yarışmanın Konusu 2067 yılında dünyanın kaynakları iyice tükenmiş, insan nüfusu artmış, kentlerde yaşam iyice zorlaşmıştır. Yapı yapmak için yeterli alan kalmamıştır. Bir yandan da insanların yaşamsal pratikleri değişmiş, yeni mekânsal kullanımlar ortaya çıkmıştır. Yeni yaşamlarımız için yeni bir kent inşa etmeliyiz. Kendi kentsel yaşam senaryomuzu oluşturalım, kendi kentimizi tasarlayalım!
Anahtar tasarım ilkeleri: - Geçicilik (strüktürel/fonksiyonel/zamansal) - Mobilite (hareketlilik) - Geçirgenlik/hafiflik - Çok-amaçlılık
Tasarımcıların yaşadığı kentler/bölgeler üzerinden aşağıdaki sorunu/ sorunları tespit etmesi ve çözüm önerileri sunmaları beklenmektedir: - Ulaşım - Afet sonrası barınma - Enerji verimliliği - Yenilebilir Enerji Kaynakları - Sürdürülebilirlik - Akıllı şehirler - Gelecek kentleri - Teknoloji - Altyapı (ulaşım) - Tarım - İnsan Bilgisayar Etkileşimi
Katılım Koşulları - Birinci kategori lise öğrencilerine açıktır, bireysel katılım veya en fazla 3 kişilik grup olarak başvurulabilir. Grup üyeleri lise öğrencisi (Lise 1-2-3) olmak zorundadır. - İkinci kategori ise lisans öğrencilerine açık olup, Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve Peyzaj Mimarlığı’nda okuyan öğrenciler başvurabilirler. Bireysel katılım veya en fazla 3 kişilik grup olarak başvurulabilir. Yarışmaya katılım için grup üyelerinden birinin web sitesindeki formu doldurup mail atarak kayıt olması gerekmektedir. Jüri üyelerinin 1. derece akrabaları ve çalışanları yarışmaya katılamazlar.
Jüri Danışman Jüri Üyeleri Osman Nuri Uçan (Prof Dr., IKBU Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı) Orkunt Turgay, İç Mimar (Yrd. Doç., IKBU) Ufuk Soyöz, Mimar (Yrd. Doç. Dr., IKBU) Merih Kasap, İç Mimar (Öğr. Gör. Dr., IKBU)
Asil Jüri Üyeleri Aykut Karaman, Kent Plancısı-Mimar (Prof. Dr., IKBU) Murat Soygeniş, Mimar (Prof. Dr., S+ARCHITECTURE) Derya Yorgancıoğlu, Mimar (Yrd. Doç. Dr., IKBU) Derya Güleç Özer, Mimar (Yrd. Doç. Dr., IKBU) Ayşegül Akçay Kavakoğlu, Mimar (Yrd. Doç. Dr., IKBU) Deniz Çetin, Mimar (Öğr. Gör., IKBU)
Yedek Jüri Üyeleri Tomasz Malec, Peyzaj Mimarı, (Yrd. Doç. Dr., IKBU) Tayibe Seyman, Mimar, (Yrd. Doç. Dr., IKBU)
Yarışma Takvimi Yarışma İlanı: 30 Ocak 2017 Soru-cevapların yayınlanması: 10 Mart 2017 Yarışmaya kayıt süresi sonu: 01 Mayıs 2017 Proje Teslimi: 24 Mayıs 2017, 17:00’ye kadar Jüri değerlendirme toplantısı: 31.05.2017 - 01.06 2017 Sonuçların açıklanması: 02.06.2017 Sergi tarihi ve yeri daha sonra web sitesinde açıklanacaktır.
Ödüller 1. Ödül: “HUAWEI” Özel Ödülü (cep telefonu) + başarı sertifikası 2. Ödül: “Altınbaş Holding + Atak Madeni Yağ” Özel Ödülü (750 TL) + başarı sertifikası 3. Ödül: “Altınbaş Holding + Atak Madeni Yağ” Özel Ödülü (250 TL) + başarı sertifikası
Yarışma şartnamesi için tıklayın.
|