u yılki konusunun "plastic-OPACITY" (plastisite-SAYDAMLIK) olduğu 2005-2006 Ulusal Beton Tasarım Yarışması'nı kazananlar belli oldu. Bu yılki yarışma için katılımcılardan araştırma ve tasarım yoluyla beton içinde veya betonla birlikte her türlü "plastic-OPACITY" fikrini keşfetmeye çalışmaları istenmişti. Yarışmada ödül alan önerilerin tümü "Plastic & Opacity" olarak belirlenmiş olan yarışma temasını başarılı bir biçimde yorumlayarak ödül almaya hak kazandılar.
Bu yıl Ulusal yarışmaya, üniversitelerin mimarlık, mühendislik, tasarım fakülteleri ve ilgili disiplinlere kayıtlı öğrencileri tarafından hazırlanan toplam 37 proje katıldı. Projeler üç eleme aşamasından geçirilerek değerlendirildi. Yarışmanın Yüksel Demir, Kerem Erginoğlu, Şevki Pekin ve Murat Tabanlıoğlu'ndan oluşan ulusal jürisi, gelen projeler arasından ilk üçe girmeyi hak eden projelerin yanı sıra dört projeyi de mansiyona değer buldu.
Birinciliği Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Selahattin Tüysüz'ün projesi kazandı. Bu proje, mimari tasarım olgusunun çok boyutlu olarak ele alınmış olması, kuramsal bilginin, teknolojinin ve malzemenin işlevsel ve estetik açıdan güçlü bir biçimde modüler bir kurguyla değerlendirilmesi ve geliştirilen bu önerinin üst düzeyde bir anlatım tekniği ile aktarılması nedenleriyle birinci oldu.
İkinciliği ise iki proje birden paylaştı. İstanbul Teknik Üniversitesi'den Mehmet Ayaz, Emre Demirci ve Osman Şahin ile İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Sami Metin Uludoğan ikincilik ödülüne layık görüldüler. Projelerden biri doğayı esin kaynağı olarak kullanması, çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirerek betonu ısı ve ışık kaynağı olarak kullanma olanaklarını gündeme getirmesi nedeniyle seçildi. Diğer proje ise, güneş enerjisini değerlendirerek betonu fiberoptik iletkenler aracılığıyla ışık kaynağı olarak kullanmayı gündeme getirmesi ve bu düşünceyi bir prototiple hayata geçirmiş olması nedeniyle ikincilik ödülüne hak kazandı.
Ulusal Beton Tasarım Ödülü olarak her ülke için 4 bin Euro ayrılıyor. Ulusal jüri, kazanan ilk üç proje arasında bu ödülü dağıtıyor. Ulusal yarışmayı kazanan toplam 10 öğrenci, Berlin'deki Bauhas'ta Kuratör Hanif Kara tarafından yönlendirilen altı günlük uluslararası master sınıfına katılacaklar. Master sınıfı, plastic-OPACITY konusundaki araştırmanın devamı niteliğinde olacak. Master sınıfı sonrasında da Uluslararası Beton Yarışması'nı kazananlar açıklanacak.
Kazanan tüm başvurular yarışmadan sonra basılacak olan plastic-OPACITY konusundaki Beton Tasarım Kitabı'nda yer alacak. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin ülkemizi temsil etmekte olduğu yarışmayı destekleyen ülkeler arasında Almanya, Belçika, Hollanda, İrlanda, İtalya, İsveç ve Birleşik Krallık bulunuyor.
|