YARIŞMANIN AMACI - Ev mobilyaları alanında gelecek vizyonunun geliştirilmesine katkıda bulunmak, - Türkiye mobilya endüstrisinin tasarım kalitesini ve çağdaş Türkiye tasarımını imgeleyen ürün kimliğini desteklemek, - Geleceğin tasarımcı adaylarının mobilya sektörüyle buluşmasını sağlamak ve bu alandaki başarılı tasarımları ödüllendirmektir.
YARIŞMANIN KATEGORİLERİ 1. Oturma - Dinlenme Kategorisi Oturma grubu, koltuk, kanepe, dinlenme kanepeleri vb.
2. Depolama, Koruma, Düzenleme Kategorisi Yemek odasında bulunan mobilyalar
3. Tamamlayıcı Mobilya ve Aksesuar Kategorisi Sehpa, Kütüphane, Ayakkabılık, TV Ünitesi, Askılık, Kitaplık, Telefonluk, Portmanto, Masa, Sandalye vb.
4. Uyuma Kategorisi Yatak odasında bulunan mobilyalar
5. Genç Odası Kategorisi Genç odasında bulunan mobilyalar
6. Engelliler İçin Ev Mobilyası Kategorisi 11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması internet sayfasında bulunan ‘ENGELLİLER İÇİN PLANLAMAK, HERKES İÇİN PLANLAMAK DEMEKTİR’ yazısı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) tarafından hazırlanmış olup, engelli mobilyalarında olması gereken kriterler ve engelli mobilyası üzerine önerileri içermektedir. Mobilya tasarımlarında özellikle tekerlekli sandalye standart ölçüleri ve kullanım alanlarının boyutları tasarımların ölçülendirilmesi açısından önemlidir. Özellikle Engelliler İçin Ev Mobilyası Kategorisi’nde başvuru yapacak katılımcıların bu yazıyı okumaları ve belirtilen faydalı bilgiler ve ölçüleri dikkate alarak projelerini tasarlamaları önerilmektedir.
KATILIM KOŞULLARI Yarışmaya Üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümlerinden 1., 2., 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri katılabilirler. Katılımcıların yarışma başvuru tarihinden 6 ay öncesine kadar, üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölüm öğrencisi olduklarını belgelemeleri gerekmektedir.
Tasarım yarışmasına grup olarak katılmak isteyenlerin, “Tasarımcılardan İstenilenler” maddesinde belirtilen bütün koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. Grup lideri grubun temsilcisi olarak kabul edilir ve ödül grup liderine teslim edilir.
Tüm kategorilerde yarışmaya gönderilen projeler daha önce herhangi bir yerde sergilenmemeli, başka bir yarışmaya veya bu yarışmaya daha önce gönderilmemiş olmalıdır.
JÜRİ ÜYELERİ 1. AŞAMA JÜRİ ÜYELERİ 1. Oturma - Dinlenme Kategorisi Prof. Dr. Gül KOÇLAR ORAL, İstanbul Teknik Üniversitesi, İç Mimarlık Böl. Bşk. Çağatay HAŞHAŞ, Endüstriyel Tasarımcı, DOĞTAŞ MOBİLYA Şahin NURŞACAN, Genel Müdür, BOYTAŞ Mobilya Sanayi Ticaret A.Ş.
2. Depolama, Koruma, Düzenleme Kategorisi Öğr. Gör. Dr. Ece ARIBURUN KIRCA, İstanbul Teknik Üni., End. Ürün. Tas. Böl. Tamer NAKIŞÇI, Tasarım Yöneticisi-Endüstriyel Tasarımcı, STUDIO NAKIŞÇI Yıldırım KAYMAL, Danışman- İç Mimar, KELEBEK MOBİLYA
3. Tamamlayıcı Mobilya ve Aksesuar Kategorisi Doç. Dr. İpek FİTÖZ, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni., İç Mimarlık Böl. Başkanı Dr. Zübeyde RUŞEN, Mimar-İç Mimar, ERA DESIGN Muhammet Emin KAYAR, Genel Müdür, SERDİ MOBİLYA
4. Uyuma Kategorisi Yrd. Doç. Dr. Şaha İzgi ASLAN, Okan Üniversitesi, İç Mimarlık Bölümü Mehmet ALTAY, Tasarımcı-İç Mimar, LUP TASARIM İlham ÖZ, Genel Müdür Yardımcısı, İŞBİR Sünger Sanayi A.Ş.
5. Genç Odası Kategorisi Yrd. Doç. Dr. H. Tengüz ÜNSAL, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni., Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkan Yardımcısı Cem DEMİRTÜRK, Tasarımcı, CEM DEMİRTÜRK MİMARLIK Çiğdem Esra KANBEROĞLU, Tasarım Sorumlusu, ÇİLEK GENÇ ODASI
6. Engelliler için Ev Mobilyası Kategorisi Prof. Dr. H. Alpay ER, Özyeğin Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Böl. Kurucu Bşk. Özcan ARSLANTÜRK, Tasarım / Ar-Ge Yöneticisi, TELESET MOBİLYA Ramazan BAŞ, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Başkanı
2. AŞAMA JÜRİ ÜYELERİ 1. Aşama jüri değerlendirmesinden sonra ilan edilecektir. YARIŞMA RAPORTÖRLÜĞÜ Abdullah TUĞLU, MOSDER Genel Sekreteri Reyhan TURAN, MOSDER Proje Uzmanı Fatma KÜÇÜKİSBİR, MOSDER Yönetici Asistanı
ÖDÜLLER 1. Aşama: Bu aşamada dereceye giren Oturma–Dinlenme, Depolama-Koruma-Düzenleme, Tamamlayıcı Mobilya ve Aksesuar, Uyuma, Genç Odası kategorilerinde finale kalan finalistlere 3000’er TL; Engelliler İçin Ev Mobilyası kategorisinde finale kalan finalistlere ise 6000’er TL ödenecek ve sertifika verilecektir.
2. Aşama: Bu aşamadaki her bir finalist (eğer projeyi üreten MOSDER üyesi firma tasarımı satın almak isterse) MOSDER üyesi firma ile finalist arasında 1000.EUR tasarım bedeli karşılığında sözleşme imzalanacaktır. Bu sözleşme karşılığında tasarım hakları ilgili Finalist tarafından MOSDER üyesi firmaya devredilecektir. MOSDER üyesi firma bu tasarım karşılığında Finalist’e tasarım bedeli olarak nakden ve defaten 1000.EUR ödeyecektir. İş bu şartname ile finalistler 1000.EUR karşılığında tasarım hakkını MOSDER üyesi firmaya devretme yükümlülüğünü önceden taahhüt ve kabul etmiş olurlar.
Ayrıca, Oturma–Dinlenme, Depolama-Koruma-Düzenleme, Tamamlayıcı Mobilya ve Aksesuar, Uyuma, Genç Odası kategorilerinde birinci seçilen tasarımların sahiplerine 3000’er TL; Engelliler İçin Ev Mobilyası kategorisinde birinci seçilen tasarımın sahibine ise 6000 TL ödenecektir.
YARIŞMA TAKVİMİ 1. AŞAMA Yarışma İlanı: 07 Nisan 2015 Tasarımların Son Teslim Tarihi: 22 Temmuz 2015 1. Aşama Jüri Değerlendirmesi: 30 Temmuz 2015
2. AŞAMA 2. Aşama Jüri Değerlendirmesi: Kasım – Aralık 2015 Ödül Töreni ve Kazananların İlanı: Kasım – Aralık 2015
Şartname için tıklayınız. Başvuru formu için tıklayınız.
|