Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Zorlu, Dümeni Güneş Enerjisine Kırdı

Zorlu Grubu, güneş enerjisi alanında teknoloji geliştirip ekipman üretimine dönük yatırım yapmaya hazırlanıyor. Zorlu Holding enerji saklama teknolojilerine yatırımı da radarına aldı.

yapı.com.tr
Zorlu, Dümeni Güneş Enerjisine Kırdı

Türkiye’de elektrik üretim ve satışının önde gelen özel sektör oyuncularından Zorlu Grubu, enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklara ağırlık verecek. Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kara'nın haberine göre, gelecek projeksiyonunda güneş enerjisine özel bir yer ayıran grup, bu alandaki faaliyetlerini santral kurma, işletme ve elektrik satışının yanı sıra, güneş paneli ve saklama teknolojileri, yani batarya üretimine yatırım yapmayı da planları arasına aldı.

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ve Zorlu Enerji Günül Müdürü Sinan Ak, Zorlu Enerji’nin, B20 kapsamında, Bloomberg New Energy Finance (BNEF) ile yaptığı işbirliği sonucunda hazırladığı “Güneş Enerjisi Raporu” medya ile paylaştı.

Ömer Yüngül, grup olarak enerji alanındaki gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, “Güneş enerjisi alanındaki gelişmeleri çok yakından izliyoruz. Dünyada kim ne yapıyor onlara bakıyoruz. Üşenmeden gidip fuarlara, etkinliklere katılıyor, incelemeler yapıyoruz. Enerji depolama teknolojileri konusunda inanılmaz bir hareket var. Biz güneş enerjisinin sadece paneliyle uğraşmıyoruz. Nadir toprak elementlerinden, üretiminden, kimyasallarına kadar hepsiyle ilgileniyoruz” dedi.

Türkiye’yi enerji alanında teknoloji ve kaynaklar açısından şanslı gördüğünü ifade eden Ömer Yüngül, “Grup olarak da güneş enerjisi teknolojileri konusundaki bütün üretimlere aşinalığımız var. Benzer teknolojilerle halen uğraşıyoruz. Biz güneş enerjisinin pilinden ekipmanına kadar her şeyiyle içinde yer alacağız” dedi.

Türkiye’nin eylem planı değişmeli

Zorlu Enerji Günül Müdürü Sinan Ak da Türkiye’nin elektrikte 2023 yılında 110 bin MW’lik kurulu gücün hedeflediğini hatırlatarak “2030 yılında bu 130 bin MW’nin üzerine çıkar. Yani en az 35-40 bin Zorlu, dümeni güneşe kırdı Zorlu Grubu, güneş enerjisi alanında teknoloji geliştirip ekipman üretimine dönük yatırım yapmaya hazırlanıyor. Zorlu Holding enerji saklama teknolojilerine yatırımı da radarına aldı. MW’lik bir ilave kurulu güce ihtiyaç var” dedi.


Türkiye 40 bin MW’lik ilave kurulu gücü oluşturmak için nükleer, kömür ve yenilenebilir kaynakları kullanacağını belirten Sinan Ak şöyle devam etti: “Kömür fiyat açısından avantajlı ama bunu uzun vadede kontrol etmek kolay değil. Bu yüzden Türkiye’nin eylem planı değişmeli. Çünkü bizim de hızını tahmin edemediğimiz bir güneş enerjisi gerçeği var. Hükümet strateji belgesinde güneşle ilgili hedef konusunda 5 bin MW derken bugün 13 bin MW’den söz ediliyor. Bu rakam 20 bin MW’lere de çıkabilir. Tabii rüzgar enerjisiyle ilgili de yeni planlar harekete geçirilmeli.”

 


Türkiye’yi güneş enerjisi konusunda şanslı bir ülke olarak nitelendiren Sinan Ak “Çünkü teknoloji değişirken yatırım yapacak. Doğru teknoloji seçilirse büyük bir avantaj sağlayacak. Avrupa’da son 10 yılda sadece YEK yatırımları yapılıyor. Gaz kullanımı azalıyor. Tabii bunda kömüre dönüşün de etkisi var” diye konuştu.

Yenilenebilir enerji güvenli liman

Ak, şunları ekledi: "Enerjide en güvenli liman yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlar yapmak. Zorlu da 2007’den bu yana sadece özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlar yaptı. Hem rüzgâr, hem jeotermal santraller. Bir de devletten aldığımız 7 adet HES var. Şu anda jeotermal ve rüzgar projelerini geliştirmeye devam ediyoruz. Tabii güneşin yeri apayrı. Bütün yönleriyle araştırıyoruz. Türkiye kendi güneş panellerini üretmeli ki, daha çok yerli katkı sağlanabilsin. Bu konuda hem insan gücü hem bilgi birikimi var. Devlet, 3 bin MW’lik GES projesini birden fazla yatırımcıya vererek yerli teknoloji üretimi de yapmalarını istiyor. "

Güneşin elektrikteki payı yüzde 26’ya çıkacak

Zorlu Enerji’nin hazırladığı Türkiye Güneş Enerjisi Pazarı başlıklı rapora göre gelecek 25 yılda dünyada yeni yapılacak elektrik üretim yatırımlarının yüzde 65’ini yenilenebilir kaynaklara dayalı tesisler oluşturacak. Böylece 2012 yılı itibariyle yüzde 65’e varan fosil yakıtların payı yüzde 36’ya kadar gerileyecek. Buna karşılık rapora göre toplam kurulu güç içinde 2012 yılı itibariyle sadece yüzde 2 olan güneş enerjisi payı 2040 yılında yüzde 26’ya ulaşacak. 2012 itibariyle yüzde 5’lik bir paya sahip rüzgâr enerjisi ise 25 yıl sonra toplam kurulu güçte yüzde 14 paya sahip olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zorlu-dumeni-gunes-enerjisine-kirdi_135284.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!