Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zeynep Bodur Okyay: Seramik Sektörü Sıkıntılı Bir Dönemden Geçiyor

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu olarak seramik sektöründe ancak 2011 yılıyla birlikte bir toparlanma beklediklerini açıklayarak, ihracatta yüzde 84 katma değer yaratan sektörün ciddi bir biçimde desteklenmesi gerektiğini söyledi. Zeynep Bodur Okyay ile Uluslararası Yapı 2009 İstanbul Fuarı’ndaki Canakkale Seramik &

Yapi.com.tr
Zeynep Bodur Okyay: Seramik Sektörü Sıkıntılı Bir Dönemden Geçiyor

ale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu olarak seramik sektöründe ancak 2011 yılıyla birlikte bir toparlanma beklediklerini açıklayarak, ihracatta yüzde 84 katma değer yaratan sektörün ciddi bir biçimde desteklenmesi gerektiğini söyledi. Sektörün, özellikle ihracat konusunda sıkıntı çektiğine, konvansiyonel pazarlarda ciddi bir durgunluk yaşandığına dikkat çeken Zeynep Bodur Okyay ile Uluslararası Yapı 2009 İstanbul Fuarı’ndaki Canakkale Seramik & Kalebodur standında kısa bir söyleşi yaptık.

MesutT: Aynı zamanda Türkiye Seramik Federasyonu’nun da başındasınız. Kriz, seramik sektöründe nasıl yaşanıyor?

İmalat sanayi endeksinde bir daralma zaten vardı; anladığım kadarıyla bu devam ediyor. 2009’un ciddi anlamda zor bir yıl olacağı söyleniyordu. Dolayısıyla rakamlar da bunu teyid ediyor. Hem iç, hem de dış pazarda bir sıkıntı var. Özellikle ihracat konusunda çok zorlanıyoruz; konvansiyonel pazarlarımızda durgunluk had safhada. Nisan ayı oldukça iyi gitti, ama Mayıs’ın ilk haftasıyla tekrar eski rakamlara geri döndük. 

MesutT: Ne oranda bir daralmadan söz ediyoruz?

İhracatta yüzde 35.5’luk bir daralma olduğunu, ama iç ve dış pazarları birlikte düşünürsek yüzde 20’lik bir daralma yaşandığını tahmin ediyoruz. Mart ayının 15’inden başlayarak, Nisan ayında bir ivme oldu; ancak Mayıs ayında tekrar bir gerileme yaşandı. İnşallah geçicidir diyerek, hiç olmazsa inşaat sezonunu iyi yaşama ümidindeyiz. Seneyi tam yaşayamayacağımız zaten aşikardı, onun için biz 2009’un kötü bir yıl olacağını tahmin etmiştik. 2010 için de yurt dışındaki hareketlenmeye bağlı olarak bir şey söyleyebiliriz. Eğer ihraç pazarlarında bir miktar iyileşme ve hareketlenme olursa, 2010 yılında ufak ufak toparlanır diye düşünüyorduk; ama aslında Kale Grubu’nun tahminleri 2010 yılının da kötü bir yıl olacağı yönünde. Dolayısıyla biz, ancak 2011’de ümitli olabiliriz düşüncesindeyiz. Unicera Fuarı, bizim için oldukça iyi geçmişti; fuara, yurtdışından ciddi alıcılar geldi. Çünkü Çin’de de tadarik anlamında sıkıntılar var; Yuan Dolarla birlikte değerlendi. Ayrıca bir de kalitesizlik gibi bir sorun var. O nedenle Avrupalı firmalar, daha yakın olması, standart ve daha iyi bir kalite sunması nedeniyle Türkiye’ye daha farklı bakmaya başladılar. Bu anlamda, ‘acaba Türkiye gibi daha güvenilir partnerlere mi dönsek?’ gibi bir ilgi vardı. Arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre Yapı İstanbul Fuarı’nda da yabancı katılımcı sayısı oldukça fazla. Tabi bunun işe dönüşmesi, yani kuru kalabalıktan öteye geçmesi gerek. Bu nedenle biz elimizden geldiği kadar gayret gösteriyoruz. Seramik sektörü sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Faaliyetini durduran ya da çok düşük kapasitede çalışan firmalar var. Ama son bir aydır firmalarda da genel anlamda bir hareketlenme gözlüyoruz.

MesutT: Seramik sektörü genel ekonomik panorama içinde nerede duruyor?

Türkiye için çok önemli bir sektörüz; ihracatta yüzde 84 gibi bir katma değer yaratıyoruz. Cari açık probleminin olduğu bir ülkede, bu tür sektörlerin desteklenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sektör, üretimden uygulama aşamasına kadar hem vasıflı hem de vasıfsız herkese bir iş kapısı; dolayısıyla Türkiye’nin dokusuna çok uygun bir sektör. İşsizliğin bu kadar problem olduğu bir ülkede, bu nedenle de desteklenmeli. Ayrıca Türk seramik sektörü dünya sıralamasında beşinci sırada; Türkiye’nin sıralamada yukarda olduğu sektörlerin sayısı çok fazla değil. Seramik sektörü, marka çıkarma potansiyeli çok yüksek bir sektör. Devletin bu anlamda bazı projeleri var; ama onların devamı gelmeli. Firmalın bu yöndeki gayretleri de artmalı.

MesutT: Bu anlamda açıklanan destek paketleri ne kadar işe yaradı?

Direkt bize yönelik bir şey yok. İnşaat sektörüne yönelik bazı düzenlemeler yapıldı; ama örneğin 150 metrekarenin üzerinde konut sayısı zaten az, onun altındakilere de KDV yoktu. Ayrıca inşaat sektörünün başka problemlerinin olduğunu da unutmamalı. Sorunlu müteahhitlik firmaları da var; alacaklarını tahsil edemeyen firmalarımızın sayısı da oldukça fazla. Türkiye’de reel sektörün çok ciddi anlamda desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sanayisi zayıf olan bir ülkenin kalkınmayla uzaktan yakından bir ilişkisi olamaz. Servis sektörü de bir şekilde reel sektöre bağımlı.

Mesut: Sektöre yönelik bir önlem ya da teşvik paketinde öncelik ne olmalı?

Yenileme, şu anda bizim için görünen en önemli şey. Yenilemeyi teşvik etmek gerek. Evinin mutfağını ya da banyosunu değiştirmek isteyen insana en azından KDV indirimi ya da yenilemenin miktarının belli bir kısmını gelirinden mahsup etme imkanı tanınmalı. Bu, sektöre doğrudan bir destek olacaktır. Çünkü yenileme, sürekli ve katma değeri yüksek bir talep. Üstelik insanlar bazı üst segment ürünlere de yönelebiliyorlar. Bir de bizim enerji maliyetlerimiz çok yüksekti. Dünyadaki fiyatların düşmesiyle birlikte, zamların bir kısmı geri çekiliyor. Bu bizim için sevindirici oldu ama hala yeterli değil. Türkiye’nin toplam ithalatının yüzde 20’sini kullanan bir sektör olduğumuz için, enerji nedeniyle sıkıntıda olan firmalar var. En önemli sıkıntılarımızdan biri de nakliye; yani limanlara ulaşmak. Türkiye, motorini en pahalı kullanan ülke.

MesutT: Kale Grubu, genelde inovatif ürünlere ayrı bir önem veriyor. Kriz ortamında inovasyon ne kadar sürdürülebilir?

Bizim yapı grubumuzda ar-ge’de 87 kişi çalışıyor. Katma değerli ürünler üretmek anlamında ar-ge çalışmalarını teşvik etmeye devam etmek istiyoruz; o bizim önceliğimiz. O konuda hiç taviz vermiyoruz, çünkü ancak inovatif ürünlerle ayakta kalabileceğimizi düşünüyoruz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeynep-bodur-okyay-seramik-sektoru-sikintili-bir-donemden-geciyor_69072.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!