Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yüzen Kent Uygulamaları ile Değişimler Deryasına Hazır Olun

EKODesign Konferansı 2012'nin merakla beklenen sunumlarından biri de, Waterstudio'nun kurucusu Koen Olthuis'un "FLOAT!" başlıklı konuşmasıydı. Dünyanın farklı kentlerinde gerçekleştirdiği suya dayalı tasarımları ile tanınan Olthuis, sunumunda, konsept projelerinden örneklerin yanı sıra çılgın proje "Kanal İstanbul"u da masaya yatırdı.

yapi.com.tr
Yüzen Kent Uygulamaları ile Değişimler Deryasına Hazır Olun

"Kanal İstanbul" yerine "Simplegades" önerisi

Konuşmasının ikinci bölümünde İstanbul örneğine odaklanan Olthuis; dinleyicilere Galatasaray Adası, Kız Kulesi, Ortaköy Camisi fotoğraflarını göstererek; suya farklı işlevler yüklemenin İstanbul için yeni bir olgu olmadığına işaret etti.

Kanal İstanbul projesinin ise, neredeyse 600 yıllık eski bir fikir olduğunu vurgulayan Koen Olthuis, Boğaziçi'ndeki deniz trafiğini azaltmanın ne gibi etkileri olacağı sorusuna şu cevapları sıraladı:

- İstanbul'un merkezindeki mekansal özgürlük derecesini azaltmak
- Kentin ortasında, inşaatlar için geniş bir açıklık yaratmak

Bu verilerden hareketle, Kanal İstanbul'a alternatif olarak "Simplegades" adlı bir konsept geliştirdiğini söyleyen Koen Olthuis, bu projenin de yine yüzen adalara dayandığını belirtti. Bu yeni projenin getirdiği farklılıklar ise şunlar:

- Boğaz'daki su bağlantısının genişletilmesi
- Kruvaziyer gemiler için daha çok demirleme imkanı
- Kentin su üzerinde genişlemesi
- Asya ve Avrupa yakaları arasında eko-merkezler (eco hubs)

İstanbul'daki kültürel mirasın korunması gerektiğine de dikkat çeken Koen Olthuis, önerdiği yüzen adaların hasar vermeyen, sürdürülebilir bir yaklaşım olduğunu bir kez daha savundu. Kentsel dokuyu genişletmek için yeni alanlar sunan kentsel uygulamalar (city apps) önerisinin; dinamik bir su kenti yaratacağını, iki yaka arasında hareket kolaylığı sağlayacağını ve Boğaz'ın yeşil alanlarını birine bağlayacağını ekledi.

Konuşmasının sonunda Sea Tree (deniz ağacı) projesinden de kısaca bahseden Olthuis, mevcut "offshore" (açıkdeniz) teknolojisinden hareketle geliştirdiği bu konseptin, deniz ve kara ekosistemlerini iyileştiren, hazırlanması kolay bir habitat olduğunu dile getirdi. Tek bir deniz ağacının simgesel bir etkisi olsa da, çok sayıda ağaç kullanılması durumunda bir değişimler deryası (sea of change) yaşanacağına vurgu yaparak sözlerini sonlandırdı.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/yuzen-kent-uygulamalari-ile-degisimler-deryasina-hazir-olun_96902.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!