b>Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) 6 otoyol ve 2 Boğaz köprüsünün bakım ve onarımını yaptıktan sonra özelleştirecek. Hükümet, satıştan elde edilecek gelirin yeni otoyolların yapımında kullanılacağını ileri sürerken sektörde örgütlü Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube Genel Sekreteri Hasan Kaya Gülyaşar , "Ülkenin önemli gelir kaynaklarının satılarak Dünya Bankası ve IMF'ye olan borçların faizlerinin ödenmeye çalışılacağını" belirtti.
Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın İspanya ziyareti sırasında köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için mayıs ayında ihale yapılacağını anımsatıp İspanyol işadamlarını ihaleye katılmaya çağırmasının ardından özelleştirme için düğmeye basıldı. ÖYK'nin, Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları ile Boğaziçi-Fatih Sultan Mehmet köprüleri ve bağlantı yollarının özelleştirme programına alındığına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Özelleştirme programında
ÖYK ayrıca Gaziantep-Şanlıurfa otoyolu, İzmir ve Ankara çevre otoyolunu da bağlantı yolları ile birlikte özelleştirme programına aldı. Söz konusu otoyollar ve köprüler üzerindeki otoyol hizmet tesisleri ile bakım işletme ve ücret toplama merkezleri de doğrudan özelleştirme programına alındı. Özelleştirme işlemlerinin işletme hakkı devri yöntemiyle gerçekleştirileceği belirtildi.
ÖYK'nin kararı gereği özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya dek her türlü bakım, onarım, işletim gibi işler Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. ÖYK kararında özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanmasını öngörüyor.
|