b>Acarkent ve Beykoz Konakları'ndaki toplam 2 bin 288 gayrimenkulle ilgili davada, mülklerin üçüncü kişilere satışına karşı ihtiyati tedbir istemi reddedildi
Orman Genel Müdürlüğü tarafından Acarkent ve Beykoz Konakları'ndaki toplam 2 bin 288 gayrimenkulün tapularının iptali istemiyle açılan iki ayrı davanın görülmesine başlandı.
Mahkeme salonunun küçük olması nedeniyle Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi nikâh salonlarında gerçekleştirilen duruşmada mahkeme hâkimleri, mülklerin üçüncü kişilere satılmasıyla ilgili istenen ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verdi.
Vekâlet işlemi iki saat sürdü
Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki nikâh salonlarında yapılan duruşmalarda, Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen Acarkentliler'in davasının duruşması 1. nikâh salonunda, Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen Beykoz Konakları sakinlerinin davasının duruşması da 2. nikâh salonunda yapıldı.
Davaya katılan site sakinleri ve taraf avukatları 2 saat süresince mahkemeye vekâletnamelerini ve yazılı savunmalarını verdi. İşlemin tamamlanmasından sonra yargılanmaya geçildi.
Acarkentlilerin duruşması
Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davada Acarkentlilerin avukatları, mahkemeye sundukları dilekçelerinde, ihtiyati tedbir talebinin reddini ve davanın düşürülmesini talep etti. Mahkeme heyeti, avukatların bu talebini yerinde bularak ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verdi.
Mahkeme, davaya katılmayan taraflara tebligat yapılması, Tapu Sicil Dairesi'nden kayıtların alınması, davalı ve davacı avukatlarının aldıkları cevap dilekçelerini inceleyip beyanda bulunması için süre verilmesi, noksan harçların tamamlanması ve dosyadaki diğer evrakın tamamlanması için duruşmayı erteledi.
İkinci salonda da aynı karar çıktı
Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen Beykoz Konakları davasında, Orman Bakanlığı'nın avukatları, villaların üçüncü kişilere satılmasının önlenmesi için ihtiyati tedbir konulmasını talep etti. Davalı taraf avukatları ise bakanlığın şahsi mülkiyet talebinde bulunmadığını gerekçe göstererek bu talebin reddini istedi. Ayrıca, dava dilekçesinde belirtilen iddialarıyla ilgili belgelerin taraflarına iletilmesini talep ettiler. Bazı taraf avukatları ise dava konularının ve gerekçelerinin birbirilerinden farklı olduğunu ve bu nedenle davaların ayrı görülmesi gerektiğini belirtti.
Duruşma ertelendi
Davalı avukatlarından Cevdet Yavuz, dava konusu olan işlemin 10 yıldan uzun bir süre önce meydana geldiğini, bu nedenle zaman aşımı süresine girdiğini savunarak, "Mahkeme heyetinin de bu hususu dikkate alarak davayı düşürmesi gerekir" dedi.
Mahkeme heyeti, ihtiyati tedbir kararı konulması isteminin reddine, dosyaların ayrıştırılması konusunun ise uygun olmadığına karar verdi. Dava, duruşmaya gelmeyen taraflara tebligat yapılmasına, dava dilekçesindeki dört klasörlük ek belgelerin davalı taraflara verilmesine, Tapu Sicil Kayıtları'nın beklenmesi ve eksik evrakın tamamlanmasına karar verilerek duruşma ertelendi.
1 milyon YTL harç alınacak
Acarkentliler hakkında açılan davada istenilen harç esas değeri toplamda 2 milyon YTL tutarken, Beykoz Konakları sakinleri için 1 milyon YTL harç isteniyor. Toplamda 3 milyon YTL'yi bulan harçların yanı sıra Beykoz Konakları sakinlerine verilmesi istenen dava dilekçelerinin fotokopisi 675 bin YTL tutuyor.
Sıkı güvenlik önlemi
Davanın görüldüğü Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi'nin çevresinde 600 polisle geniş güvenlik önlemi alındı. Polis ekipleri, sabahın ilk saatlerinden beri kültür merkezinin etrafını çelik bariyerlerle çevirdi. Davaya gelen taraflarla avukatların ve izleyicilerin üstleri arandı.
|