Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Yeşil Bulvar Eski Fotoğraflarda Kaldı'

Ankara’nın başkent olarak yeniden kurulması aşamasından günümüze kadar geçen sürede ağaçlandırma ve bitki örtüsüne ilişkin araştırma yapan Prof. Dr. Mükerrem Arslan ile Dr. Zuhal Dilaver, ilk baştaki planlı çalışmaların daha sonra tahrip edildiğine dikkat çekti.

Cumhuriyet Ankara



Ankara’nın başkent olarak yeniden kurulması aşamasından günümüze kadar geçen sürede ağaçlandırma ve bitki örtüsüne ilişkin araştırma yapan Prof. Dr. Mükerrem Arslan ile Dr. Zuhal Dilaver, ilk baştaki planlı çalışmaların daha sonra tahrip edildiğine dikkat çekti. İncelemede, Atatürk Bulvarı’na dikilen at kestanesi ağaçlarının artık yalnızca fotoğraflarda kaldığı belirtilerek, “Korunabilseydi, günümüzde kent merkezinde yeşil bir koridor olabilecek ağaçlardan çok az örnek kalmıştır” saptaması yapıldı.

Ankara Üniversitesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Arslan ile Dr. Dilaver, Ankara’da Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze oluşturulmaya çalışılan ağaçlandırma ve bitki örtüsüne ilişkin gelişmeleri inceledi. İnceleme sonuçlarında ciddi tespitler yer aldı. Ankara’nın başkent olması ve Cumhuriyet sonrası planlı kentleşme döneminde yeşil alanlar ve yol ağaçlandırmalarında öncelikli bir yere sahip olduğuna dikkat çekilen incelemede, “Bu yapısıyla kent ağaçları açısından örnek bir kent olmuştur” değerlendirmesi yapıldı.

‘Çok az örnek kaldı’

Cumhuriyetin ilk yıllarında bulvar, sokak ve meydan ağaçlandırılması konusunun kapsamlı planlama ile çalışmalarının yürütüldüğüne dikkat çekilen incelemede, Atatürk Bulvarı örneği şöyle dile getirildi:

“Atatürk Bulvarı boyunca ikşer sıra kaldırım ve iki sıra orta kaldırım olmak üzere altı sıra dikilen at kestanesini dönemin fotoğraflarından izlemek mümkündür. Korunabilmiş olsaydı günümüzde kent merkezinde yeşil bir koridor olarak uzanacak olan ağaçlardan, günümüze çeşitli altyapı çalışmaları ve imar planı değişiklikleri ile yoğunluğu artan bulvar boyunca çok az örnek kalmıştır. Bu örnekler de yaşam koşullarının elverişsiz olması ve yanlış budamalarla özelliklerini sergileyemez durumdadır.”

‘Envanter çıkarılmalı’

Belge ve fotoğraflardan çalışmaların kent merkezi ve yakın çevresinin yanı sıra Yenimahalle ve Bahçelievler’deki ağaçlandırmaların da cadde ve sokaklara kimlik kazandıracak şekilde planlanarak uygulandığı belirtilen incelemede, “Akasya, çınar, at kestanesi, dişbudak gibi türlerin kalan büyük örnekleri yaz boyunca özellikle Kızılay çevresinde kent halkına nefes aldırmaktadır” görüşü dile getirildi.

İncelemede, kentlerin ulusal mirası olarak kabul edilen ağaç ve bitki örtüsü varlığının Batı’daki benzerleri gibi envanterlerinin çıkarılması, korunması amacıyla da sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılması gerektiği vurgulandı.

‘Kent kuracaksan ormanını oluştur’

Arslan ve Dilaver’in çalışmasında ağaç ve bitki örtüsüne verilmesi gereken öneme “Bir kent kurmak istiyorsan önce ormanını oluştur, ev kurmak istiyorsan ağacını dik” şeklindeki Çin atasözüyle dikkat çekildi. İncelemede, ağaç ve bitki örtüsünün kent yaşamına katkıları şöyle sıralandı:

* Hava kirliliğini önler,
* Gürültüyü maskeler,
* Rüzgâr, toz ve gaz etkilerini azaltır,
* Kent formuna dinamik etki verir,
* Ulaşım akslarını belirlemede kullanılır,
* Otomobil ışıklarının olumsuz etkilerini, erozyonu önler,
* İklim koşullarını iyileştirir,
* Estetik etkileri ile kent ve yakın çevresine katkı verir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-bulvar-eski-fotograflarda-kaldi_83639.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!