Sanayici İmtiyaz Değil, Eşitlik İstiyor
Kayseri’yi Yerli Tramvay Taşıyacak
Mimarlardan A’dan Z’ye Tramvay Raporu
İstanbul'a Yeni Tramvay Hattı Geliyor
Tramvay Durağı Kapanıyor
Topbaş'ın Yeni Projesi: Her...
İzmir’in Tramvayları için 15 Teklif
Tramvay Var, Rayı Yok!
İzmir Tramvayı İhaleye Çıkıyor!
Yerli Tramvay İstanbul Raylarında!
İstanbul Ulaşım A.Ş mühendislerinin ürettiği ilk yüzde yüz yerli tramvay raylarla buluştu. Tramvayın ilk deneme sürüşünü gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Sadece tasarruf etmiyoruz, hem teknolojik deneyim kazanıyoruz hem de geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz' dedi.
2019 yılı itibariyle 420 kilometre raylı sistem hattı hedefleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metro ve tramvay üretim çalışmalarını da hızlandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem yurt dışına bağımlılığını azaltmak hem de maliyetleri düşürmek amacıyla başlattığı yerli tramvay üretiminde, ilk tramvayın hizmete alımı ve deneme sürüşü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla Topkapı Tramvay İstasyonu’nda gerçekleştirildi.
32 milyar TL'lik ulaşım yatırımı Ulaşım alanında sorunları çözmek için birçok çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş, İstanbul’da ulaşım ile ilgili çeşitlendirme çalışmalarını başarıyla yürüttüklerini belirtti. Yerli tramvay üretiminin kolay bir iş olmadığını ifade eden Topbaş, “Göreve geldiğimizden bu yana ulaşım sorununu çözmek için birçok proje başlattık. 60 milyar TL’lik yatırımımızın 32 Milyar TL’si ulaşım ile ilgili. Ciddi mesafeler kaydettik. Hummalı bir çalışma sonucunda gerçekten kayda değer bir başarıyı ortaya koydu Ulaşım AŞ firmamız. Farklı bir ölçekte başarıdır bu. Ulaşımda sorunları çözmek, konforu artırmak ve gelişim sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Yerli üretim geleceğin mühendislerinin yetişmesine katkı sağlıyorBaşkan Topbaş, yerli tramvay üretiminin sadece maliyet olarak değil teknolojik deneyim ve eğitim açısından da ülkeye büyük katkı sağladığını belirterek, “Bu çalışma bir mühendislik harikası. Daha önce yedek parça üretimi ile başlayan çalışma bugün dizayn ve yazılım her yönüyle yerli hale geldi. Türkiye’de üretilen en önde gelen hafif metrolar bunlar. 2 tanesi raylara indirildi. 16 tane gelecek. Siz hesaplayın ne kadar kar ettiğimizi. Ayrıca bir teknolojik deneyim kazanıyoruz. Üniversitelerimizden öğrencilerimiz geliyor, staj yapıyorlar, yakından görüyorlar, uygulamalı öğreniyorlar. Geleceğin mühendislerini teknik adamlarını yetiştiriliyor. Sadece bir vagon yapıp içine binip gidiyoruz değil. Bu bir eğitim müessesi haline geldi. Geleceğimiz kuşaklarına farklı fırsatları gösteriyor. Yarın bu öğrencilerimiz daha iyilerini yapacak” diye konuştu. “Yakın gelecekte bireysel araç kullanım ihtiyacı kalmayacak” İstanbul’da yakın gelecekte bireysel araç kullanma ihtiyacının kalmayacağını dile getiren Topbaş sözlerini şöyle tamamladı: “Roma’da şehir içinde kimse araç kullanmıyor. Biz de İstanbul’u bu noktaya getireceğiz. Yeni çalışmalarımız var. En uç noktalara kadar İstanbul’u raylı sistemlerle donatmaya çalışıyoruz. Dünyaya örnek olacak adımlar atmak zorunda hissediyoruz. Teknolojik gelişmeleri konuşulan bir Türkiye’yi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Geleceğe birlikte yürüyoruz. Yarınlar dünden çok farklı olacak. Bu vagonlarımız hayırlı olsun. İnşallah birçok alanda hizmetlerimiz eklenecek. Biz öncü nesiliz. Arkamızdan gelecek nesil bunların çok daha iyilerini ortaya koyacak.” |