Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yerli Doğal Gaz için Hurda Platform Alınmış

Sakarya açıklarındaki Karadeniz gazını işlemek için alınan 300 metrelik platform hasarlı çıktı. Platformda 9 yıl önce büyük bir patlama yaşandığı, 23 metrelik kısmının da kesilerek onarıldığı öğrenildi.

yapi.com.tr
Yerli Doğal Gaz için Hurda Platform Alınmış (Fotoğraf: AA)

Karadeniz açıklarında bulunduğu söylenen yerli ve milli doğal gazda şimdi de hurda platform skandalı patlak verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC gezisinden dönerken gazetecilere, Sakarya Gaz Sahasındaki gaz üretiminde kullanılmak üzere 300 metre boyunda, 58 metre genişliğinde yüzer gaz işletme platformu alındığını duyurmuştu. Platform 20 Eylül’de Çanakkale’ye vardı. Yüzer platformu karşılayan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu sayesinde doğal gaz üretiminin ikiye katlanacağını söyledi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; platformun nereden, kimden ve kaça satın alındığı, revizyonu için ne kadar para harcanacağı gibi kamuoyunun bilmesi gereken tüm bilgiler gizli tutuldu. Ancak Türk halkından gizlenen bilgiler, gemiyi satan BW Offshore firmasının Norveç borsasına yaptığı açıklamayla gün yüzüne çıktı. Norveç ve Singapur merkezli uluslararası BW Offshore firması, Oslo borsasına yaptığı açıklamada, yüzer platformu 125 milyon dolara ismi açıklanmayan bir üçüncü tarafa sattığını bildirdi.

Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz platformunda 2015’in Şubat ayında Brezilya açıklarında büyük bir patlama meydana geldiği, patlama sırasında gemide bulunan 74 işçiden 9’unun öldüğü, 26’sının da yaralandığı ortaya çıktı. Patlamanın pompa odasında meydana geldiği, o zamanki ismi FPSO olan platformun kendisinde önemli hasarlar oluştuğu bildirildi. Brezilya donanmasının olay sonrası yayımladığı raporda, patlamanın kıç bölümünde ciddi yapısal hasara yol açtığı, yaşam alanları, makine dairesi, pompa dairesi ve yapısal donanım ve ekipmanların zarar gördüğünü belirledi.

BW Offshore, hasar gören yüzer platformu Singapur’da onarıma aldı ve 2022 yılında pazarlamaya başladı. Singapur’da boşta bekleyen platforma ise Türkiye talip oldu. Ancak 1989 yılında yapılan ve patlama öncesinde 322 metre olan platformun patlama sonrasında yapılan onarım sırasında 23.55 metre kesilerek 298.45 metreye düşürüldüğü belirtildi.

Enerji Bakanlığı, satın alınan platformun boyunu 298.45 metre olarak açıkladı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yerli-dogal-gaz-icin-hurda-platform-alinmis_206377.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!