Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaretinde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılında Diyarbakır'da ilan ettiği GAP Eylem Planı için çok yoğun çalışmalar yürüttüklerini, çalışmaların olumlu sonuçlarını gördüklerini belirtti.
Geçtiğimiz 5 yılda yapılan çalışmalarla GAP bölgesinin her bakımdan çok farklı bir noktaya geldiğine dikkati çeken Yılmaz, geçen yıl GAP bölgesinde ihracatın 8.9 milyar dolara ulaştığını, Türkiye genelinde 4 kattan fazla bir artış olurken, bölgede ihracatın 13 kat arttığını söyledi. Son 5 yılda Türkiye genelinde istihdamda yüzde 20, GAP bölgesinde ise yüzde 33 artış sağlandığını, Türkiye'nin istihdam artışında çok başarılı olduğunu aktaran Yılmaz, yüz binlerce insanın son 5 yılda yeni bir işe kavuştuğunu dile getirdi.
GAP bölgesi 5 yılda yükselişe geçti
Bölgede, anne ve bebek ölümlerinde çok hızlı düşüşlerin yaşandığını, okullaşma oranında yükseliş olduğunu, bütün illerde üniversitelerin açıldığını, üretimden ihracata, istihdamdan sosyal göstergelere kadar her alanda GAP bölgesinin son 5 yılda önemli bir gelişme gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, geldikleri noktada 2 kritik projenin bulunduğunu, bunların enerjide Ilısu Barajı, sulamada Silvan Barajı Projesi olduğunu bildirdi. Silvan Projesinin tamamlanmasıyla 250 bin hektara yakın alanın sulamaya açılacağını, yüz binlerce insan için istihdam imkanı oluşacağını anlatan Yılmaz, projenin tamamlanmasıyla özellikle Diyarbakır'ın çok farklı bir yere geldiğini hep birlikte göreceklerini söyledi.
Silvan Projesinde geçen yıllarda bazı sıkıntıların yaşandığını ama şuanda hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Duble yol yapımında 5 kat artış oldu. Neresinden bakarsanız bakın Türkiye ortalamalarından daha iyi bir performans görüyoruz. Bu sevindirici. Bu işimizin bittiği anlamına gelmiyor. GAP bölgesinin halen gelişmeye, kalkınmaya, iyi noktalara gitmeye ihtiyacı var. Bu çerçevede de yeni bir eylem planı hazırlığı içindeyiz. Bütün ilgili kurumlarla yeni bir GAP Eylem Planı yapıyoruz. GAP'ın yeni safhasını oluşturuyoruz. Yakın bir gelecekte yeni GAP Eylem Planını oluşturmuş olacağız. 2014-2018 dönemini kapsayan şekilde hazırlıklarımızı son aşamaya getirmiş durumdayız. Bu yeni eylem planında entegre bir anlayış var. Bütün unsurlarıyla sadece sulama ve enerji değil, sosyal boyuttan ekonomik kalkınmaya kadar entegre, insan odaklı, sürdürülebilir bir kalkınma planı hazırlıyoruz."
Diyarbakır'ın çok önemli bir şehir olduğunu, geçen yıllarda bazı olumsuz şartlardan dolayı yeterince potansiyelini harekete geçiremediğini ifade edenYılmaz, tarihi ve kültürel değerlerini cazibe merkezi programıyla açığa çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.
Diyarbakır'ın geleceğini çok parlak gördüğünü, özellikle çözüm süreciyle eski sıkıntılarından kurtulmuş şekilde imkanlarla daha iyiye gideceğini bildiren Yılmaz, huzur ve güven ortamında yatırımcıları cezbedecek illerden biri olduğuna işaret etti.
Organize Sanayi Bölgesinin büyütüldüğü halde yatırımcılara yeterli gelmediğini, Diyarbakır'ın yeniden canlandığını, çözüm sürecinin çok hayati olduğunu söyleyen Yılmaz, "Huzur ve güven ortamı olmadan özel yatırımları çekmek kolay değil. Çözüm süreciyle bölgede huzur ve güven ortamı tesis edilmiş. Bunun gelişmesini temenni ediyorum. İnşallah hiç kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak şekilde bu süreç tamamlanır. O soru işaretleri de kalktığı zaman bölgede çok daha fazla yatırım göreceğiz" ifadelerini kullandı.
|