Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Yeni Dönemde Türk-Amerikan İlişkileri Raporu''

TÜSİAD ile ABD Ticaret Odası koordinasyonunda, Washington merkezli Sidar Global Advisors tarafından hazırlanan 'Yeni Dönemde Türk-Amerikan İlişkileri: Daha Güçlü Bir Stratejik Ortaklık İçin Analiz ve Öneriler' raporu, bir toplantıyla tanıtıldı. Kamuoyuyla paylaşılan raporda, ticaret ve yatırımlar konusunda iki taraftaki piyasa ve mevzuattan

yapi.com.tr / AA
''Yeni Dönemde Türk-Amerikan İlişkileri Raporu''

TÜSİAD ile ABD Ticaret Odası koordinasyonunda, Washington merkezli Sidar Global Advisors tarafından hazırlanan 'Yeni Dönemde Türk-Amerikan İlişkileri: Daha Güçlü Bir Stratejik Ortaklık İçin Analiz ve Öneriler' raporu, bir toplantıyla tanıtıldı. Kamuoyuyla paylaşılan raporda, ticaret ve yatırımlar konusunda iki taraftaki piyasa ve mevzuattan kaynaklanan engel ve fırsatlar gözden geçiriliyor. Raporda, ABD-Türkiye ekonomik ilişkilerinin askeri, güvenlik ekseninden, çok boyutlu stratejik bir eksene kaydırılabilmesi için yeni bir yasal ve kurumsal çerçeve öneriliyor.
    
Rapordaki bazı tespitler şöyle:

''En üst düzeyde dile getirilen bütün siyasi söylemlere rağmen Türk-Amerikan ticari ve yatırım ilişkileri son 10 yılda geriledi. Türkiye'nin ABD'ye ihracatı artmıyor, Türkiye'nin dış ticaret açığı büyüyor, ABD'den Türkiye'ye yabancı sermaye akışı istenen düzeye getirilemiyor.

ABD ticaret ortamı liberal olmakla birlikte Türk ihracatçıları özellikle yüksek rekabet sebebiyle ABD piyasasında kayda değer bir yer edinme aşamasına gelemedi.

Türkiye'nin ABD'yi hedefleyen ihracat stratejileri istenilen sonuçlara ulaşamadı. Türkiye'nin ABD'ye yaptığı ihracatın yapısı hala yüzde 40 oranında emek-yoğun mallardan oluşuyor ve ABD'nin ithalat kompozisyonuyla uyumlu değil.

Türkiye ve ABD birbirinden kopuk bir şekilde, karşı ülke pazarına girmeye yönelik ihracat stratejileri uyguluyor.

Türkiye'nin iç mevzuat ve politika değişiklikleriyle kaydettiği ilerlemeler henüz ikili anlaşmalara yansıtılmadı. Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkiler hala beklentileri karşılamaktan uzak ve modernize edilmeye muhtaç anlaşma ve düzenlemelerle yönetilmeye çalışılıyor.''
    
Öneriler
    
Önerilere de yer verilen raporda, 1985 tarihli Türkiye-ABD Yatırımların Karşılıklı Teşviki Anlaşması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmalarını revize eden yeni bir 'Stratejik Ekonomik Ortaklık Paktı' düşünülmesi gerektiği ifade edildi. Bu pakt ile Türk üreticilerinin ABD merkezli tedarik zincirlerine entegrasyonu hedeflenmesi ve içerisine Türkiye'nin tercihli ihracat yapabileceği özellikle otomotiv gibi katma değer yaratacak sektörleri hedefleyen ilave bir tercihli ticaret anlaşması ile modern ticaret anlaşmalarında bulunan tedarik zincirlerini teşvik edici yeni kurallar dahil edilmesi önerisinde bulunulan raporda, diğer öneriler şöyle sıralandı:

''Güncellenecek olan Yatırımların Karşılıklı Teşviki Anlaşması'nda ABD'li yatırımcılar özellikle Türk mevzuat değişiklikleri konusunda bilgilendirilme ve 'önceden görüş bildirebilme' gibi bir dizi şeffaflık önlemi ile anlaşmazlıkların çözümünü de içeren bazı ayrıcalıklara kavuşturulabilir.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye'nin ihracat ve yatırım promosyon stratejileri birarada düşünülerek, Türk özel sektörünü ABD eksenli değer zincirlerine entegre etmeyi hedefleyen yeni bir strateji geliştirilmelidir.

Söz konusu 'ABD ihracat stratejisi', Türkiye'nin rekabet gücüne sahip hizmet ve imalat sektörlerini merkeze almalı, Türk işadamlarının ABD piyasasındaki lojistik altyapı eksikliklerini giderecek, onları ABD'deki dağıtım mekanizmalarına eklemleyecek önlemler içermeli.

Türk ihracatını ABD ithalat kompozisyonuyla uyumlaştıracak, emek-yoğun mallardan sermaye ve teknoloji-yoğun mallara dönüştürecek bir ihracat stratejisine ihtiyaç var. Strateji çerçevesinde Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği sayesinde rekabet gücü kazandığı sektörlerdeki ticaret ve yatırımların artırılması amaçlanmalı.

Başarılı ortak girişimler arttırılı, özellikle de üçüncü ülke piyasalarına birlikte girmek özendirilmeli.

İlişkilerin sağlıklı bir şekilde genişletilmesi ve derinleştirilebilmesi için ABD ve Türkiye'nin uygulamakta olduğu ihracat stratejilerinin uyumlaştırılması için iki ülkenin ilgili ticaret ve ekonomi kurumları arasında istişareler başlatılmalı. Ortak projeler, kriterler ve hedefler yoluyla ticaret ve yatırımların artırılması için birlikte çalışılmalı.

Enerji, müteahhitlik, sağlık hizmetleri gibi sektörlerde ortak girişimlerin finansmanını artıracak teşvik programları düşünülmeli.

Türk iş dünyası, ABD piyasasına ABD'li şirketlerle birlikte girmeye yönelik yaratıcı stratejiler geliştirmeli. Ortak pazar araştırması, AR-GE yoluyla ABD tüketicisine hitap eden ürünler geliştirilmesi, yaratıcı pazarlama ve marka stratejisi yöntemleriyle Türk ürünlerinin rekabet gücü artırılmalı.

Belli başlı ABD liman ve şehirlerinde ortak lojistik ve yatırım-ticaret bilgi merkezleri kurulabilir.

Türk tedarik firmaları ile ABD-li çok uluslu şirketleri biraraya getirecek -networking- etkinlikleri ve senelik Türk-Amerikan CEO konferansları düzenlenmesi faydalı olacaktır.''

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-donemde-turk-amerikan-iliskileri-raporu_91532.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!