Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi'nde Sertifika Zamanı

Siemens Ev Aletleri’nin WWF - Türkiye ile ülkemizin en büyük ikinci içme suyu rezervi olan ve 'yedi renkli göl' olarak da bilinen Eğirdir Gölü’nün korunması için başlattığı 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesi devam ediyor. En son olarak 'Eğirdir Gölü’nün Elçileri Eğitimi', 'Eğirdir Gölü’nün Ev Sahipleri Eğitimi' ve 'Sürdürülebilir

yapi.com.tr
Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi'nde Sertifika Zamanı

Siemens Ev Aletleri’nin WWF - Türkiye ile ülkemizin en büyük ikinci içme suyu rezervi olan ve 'yedi renkli göl' olarak da bilinen Eğirdir Gölü’nün korunması için başlattığı 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesi devam ediyor. Kirliliğin azaltılması, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması, eko-turizmin geliştirilmesi, doğa dostu tarımın yaygınlaştırılması, sorunların çözümünde yerel ortaklık oluşturulması, suyu kullananlar ve yönetenlerin bir araya getirilmesi gibi konuları içeren projenin en önemli ayaklarından birini eğitim oluşturuyor. Proje kapsamında bölge halkının gölün geleceği için başlatılan sürecin aktif bir öğesi haline gelebilmesi amacıyla tarım, balıkçılık, turizm gibi alanlarda eğitimler düzenleniyor. En son olarak 'Eğirdir Gölü’nün Elçileri Eğitimi', 'Eğirdir Gölü’nün Ev Sahipleri Eğitimi' ve 'Sürdürülebilir Balıkçılık Eğitim'leri de tamamlanarak katılımcılara sertifikaları dağıtıldı. Sertifikaları sahiplerine Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral verdi.

Eğirdir Gölü’nün Elçileri eğitiminde, bölgede turizm ve diğer alanlarda faaliyet gösteren, bununla birlikte turistlerle yoğun iletişimleri nedeniyle fahri olarak Eğirdir Gölü Elçisi olarak ilan edilen kişiler turizm imkanları ve örnek uygulamalar hakkında bilgilendirildi. Eğirdir Gölü’nün Ev Sahipleri eğitimi de Eğirdir Gölü’nde sürdürülebilir turizm imkanları ve örnek uygulamalar konusunda kapasitelerinin gelişimine destek olmak amacıyla göl çevresinde faaliyet gösteren pansiyon ve işletme sahiplerine yönelik olarak gerçekleştirildi. Bölgede balıkçılık imkanlarının geliştirilmesi ise Sürdürülebilir Balıkçılık eğitimlerinde ele alındı.

İş işten geçmeden

Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesiyle elde edilen kazanımların gelecek kuşaklara aktarılmasının, bölge halkının bilinçlenmesinden geçtiğini belirten Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya, düzenledikleri eğitimlerle şimdiye kadar bu konuda önemli bir mesafe kat ettiklerini vurguladı. Özkaya şunları söyledi:

"Ciddi bir kirlenme tehdidi altındaki Eğirdir Gölü ve havzasına yönelik 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projemizin en önemli unsurunu insan oluşturuyor. Gölün geleceğinin korunmasına, bölgenin balıkçılık, tarım ve turizm gibi alanlarda sunduğu olanakların en üst düzeyde değerlendirilebilmesinde, bölge halkının bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Dolayısıyla eğitim faaliyetleri projemizde geniş bir yere sahip. Bölge halkının büyük ilgi gösterdiği en son eğitimlerle projemizi bir adım ileri taşıdık. Proje tamamlanıncaya kadar Eğirdir Gölü’nün geleceğini koruma altına almak amacıyla eğitim faaliyetlerimizi sürdüreceğiz".



Her şey yedi renkli gölün geleceği için

Siemens ve WWF-Türkiye 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesiyle, Eğirdir Gölü’nde kirliliğin azaltılması, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması, eko-turizmin geliştirilmesi, doğa dostu tarımın yaygınlaştırılması, sorunların çözümünde yerel ortaklık oluşturulması, suyu kullananlar ve yönetenler için eğitimler verilmesi ve akılcı doğal kaynak kullanımının sağlanmasını amaçlıyor. Proje çevre alarmı niteliğindeki olumsuz gelişmelere dur demek ve Eğirdir Gölü’nün gelecekte de var olabilmesi için farkındalık yaratmak açısından önem taşıyor.

Alan ve hacim olarak Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü, biyolojik çeşitliliği ile de en önemli sulak alanların başında geliyor. Siemens ve WWF-Türkiye’nin Eğirdir Gölü’nün korunması için başlattığı işbirliği, bilinenin aksine su zengini olmayan, su kaynaklarını kaybeden ve iklim değişikliğinin etkilerini yoğun şekilde yaşayacak Türkiye’de sulak alanların korunması için atılmış önemli bir adım oluşturuyor.

Bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında “yedi renkli göl” olarak da bilinen Eğirdir Gölü, 487 kilometrekarelik alanı ve 4005 hektometreküp hacmi ile Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü. Sarp kayalıklar, tepeler ve dağlarla çevrili olan göl, aynı zamanda Türkiye’nin ikinci büyük içme suyu rezervi. Biyolojik çeşitliliği ile Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan göl, Doğal Sit Alanı,Önemli Kuş Alanı ve İçme-Kullanma Suyu Koruma Sahası. Ancak bunca önemli değerine rağmen Eğirdir Gölü, kirlilik ve su seviyesindeki düşüş nedeniyle sahip olduğu doğal zenginliği her geçen gün kaybediyor.

Tarımsal, endüstriyel ve evsel atıklar  gölün su kalitesinde düşüşe ve ciddi boyutlarda kirliliğe neden oluyor. Özellikle tarımsal üretimde kullanılan aşırı gübre nedeniyle gölde fosfor ve amonyak düzeylerinde artış görülüyor, bazı kısımlarda su kalitesi ikinci sınıf su kalitesine düşüyor. Bu durum, bölgenin başlıca geçim kaynakları olan tarım, balıkçılık ve turizmi tehdit ediyor. Göl çevresindeki bazı fabrikaların atıklarını göle bırakması nedeniyle ortaya çıkan kirlilik, Kovada Gölü’ne akan suda toplu balık ölümlerine sebep oluyor. Aşırı avlanma, göldeki balık çeşitliliğinde azalmaya ve ekonomik değeri olan su ürünlerinin hızlı tükenişine de neden oluyor. Bilinçsiz kullanım ve tarımsal sulama nedeniyle gölün su seviyesi son 30 yıl içerisinde 2,5 metre düşüş gösterdi. Bu düşüş, Türkiye’nin elma üretiminin yüzde 20’sini sağlayan Eğirdir Havzası’nı olumsuz etkiliyor.

Yaklaşık 2 yılda tamamlanacak ve tüm Siemens çalışanlarının desteği ve yöre halkının katılımıyla sürdürülecek proje çerçevesinde kirlilik tespiti, balıkçılık araştırması, yöre halkının çevre bilinci kazanması için eğitimler, eko-turizmi destekleyici projeler gibi bir dizi çalışma gerçekleştirilmesi ve aşağıdaki çalışmaların yapılması planlanıyor:

• Yapay sulak alan arıtımı ile bir köyde arıtım yapılması. Bu pilot çalışma diğer köyler için örnek teşkil edecek.
• Bir köye katı atık deposu yerleştirilmesi ve katı atıklardan temizlenmesi.
• Yaklaşık 250 çiftçiye doğa dostu gübre ve tarım eğitimleri verilmesi.
• 30 çiftçi Çıralı'ya götürülerek doğa dostu tarım konusunda eğitilmesi.
• Akılcı Doğal Kaynak Kullanımı konusunda 400 kişiye eğitim verilmesi.
• 300 balıkçıya sürdürülebilir balıkçılık konusunda eğitim verilmesi.
• Yerel halk için alternatif gelir kaynakları (eko-turizm) sunulması.
• Yürüyüş parkuru ve kuş gözlem kulesiyle ilgili tüm gruplara ulaşılması.
• Eko-turizm haritası ile tüm ilgi gruplarına ve bölgeye gelen turistlere ulaşılması.
• En az 40 kişiye yerel turist rehberi eğitimi verilmesi.
• Eğirdir'de yerel pansiyonculukla uğraşan kişilerle işbirliği yapılması.
• Yerel pansiyonculuk ve turist rehberi eğitimi ile bölgeye katkı sağlanması.
• Eko-turizmde çarpan etkisiyle projenin daha geniş bir kitleye ulaşması.

ETİKETLER: firma çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/yedi-renkli-gole-yedi-renkli-hayat-projesinde-sertifika-zamani_80181.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!