Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Yassı Çelik Sektörü ve Türkiye Ekonomisi' Toplantısı Yapıldı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) tarafından düzenlenen ''Yassı çelik sektörü ve Türkiye ekonomisi'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekonomik performansın güveni artırdığını vurguladı.

yapi.com.tr
'Yassı Çelik Sektörü ve Türkiye Ekonomisi' Toplantısı Yapıldı

STRONG>Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, mali kurala ilişkin, "Mali kuraldan şunu anlıyorum; 'ben devlet olarak kamu yönetimimi, borçlanmamı buna göre idare edeceğim, ayağımı yorganıma göre uzatacağım'. IMF de yapsa yapsa bunu yapacaktı" dedi.

Özince, Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) tarafından düzenlenen ''Yassı çelik sektörü ve Türkiye ekonomisi'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekonomik performansın güveni artırdığını vurguladı.
    
Ülkenin ayağını yorganına göre uzatmak durumunda olduğunu ifade eden Özince, ''Mali kuralla ilgili formül... Mali kuraldan şunu anlıyorum; 'ben devlet olarak kamu yönetimimi, borçlanmamı buna göre idare edeceğim, ayağımı yorganıma göre uzatacağım.' Bu çok güzel bir şey. IMF de yapsa yapsa bunu yapacaktı. Türkiye Cumhuriyeti devleti 'mali kural olarak hedeflerimi koydum' diyor'' şeklinde konuştu.
    
Avrupa'daki bankaların sıkıntılarına işaret eden Özince, ''Bu kadar Avrupa bankası sıkıntıya girerken ne yapacaklar? Aralarından birkaç tanesi kredilerini geri çağırırsa, bu durum reel sektörlerine sıçrayacak. Reel sektörde bazı büyükler şöyle böyle gidiyordu. Onlar ne yapacak? Kimisi fabrikasını Doğuya, kimisi Güneye taşıyacak. Belki bazıları da geniş iç pazar var diyerek Türkiye'ye getirecek'' yorumu yaptı.
    
"Spekülasyonun Yasaklanması Lazım"
    
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Özince, dolar ve avroya ilişkin bir soruya ''Şu anda dolar biraz daha güçlü görünüyor. Avrupa'daki, avrodaki itibar problemi nedeniyle... Avrupa Merkez Bankasının kendi alanındaki bütün güçsüzlerin, sıkıntıda olanların arkasında olduğuna inandırması lazım. Bu da pek kolay değil'' yanıtını verdi.

''Çin'de kriz olur mu?'' sorusunu ise Özince, ''Bu biraz zor görünüyor. Çin'de krizi pek ummadığımı, olursa da bize pek yaramayacağını düşünüyorum'' diye yanıtladı.
Ersin Özince, dünya finans piyasalarındaki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:
   
''Finans denilen sektörün aldığı son durum, tamamen bir kumarhane mantığıyla spekülatif amaçlı... Bu, dünyanın başına krizi ördü. Öylesine kombine bir sistem ki mortgage piyasalarında reyting ajanslarının 3A verdiği şirketler tepetaklak gitti. Biz hayatımızda iki tane A'yı yan yana göremedik. Gerçekten de spekülasyonun yasaklanması lazım. Almanya ne yaptı? Açığa çıplak satışı yasakladı. Bu, iskambilden kule gibi... Bunun altını görmek gerekiyor. Sadece finans değil sermaye piyasalarıyla ilgili birçok işin aldatmaca üzerine kurulu olduğu açık. Yaşananların hepsi insanlık adına skandal. Finans sektörü bu değil. Finans sektörü bu olmadığı için Türkiye kurtuldu.''
    
“Sular Durulduktan Sonra Konsolidasyon Devam Eder”
    
Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özgen de Türkiye'de sektörün geçen yıl yüzde 5,6 küçülmesine rağmen durumunu muhafaza edebilen, pozisyonunu koruyabilen bir yapıda olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin 2009'da dünyada on birincilikten onunculuğa yükseldiğini söyledi.
    
Dünyada çelik sektörünün gelişimine işaret eden Özgen, ''Birleşmelerin ve konsolidasyonların devam ettiğini görüyoruz. 1988 yılında ilk 15 üreticinin yüzde 24'lük payı varken, 2008'de 15 üreticinin dünya üretimindeki payı yüzde 36'ya yükseliyor. Konsolidasyonların ve birleşmelerin devam edeceği inancını taşıyorum. Sular durulduktan sonra'' diye konuştu.
    
Türkiye'nin 2009 yılı toplam yassı mamul ithalatının 4 milyon 900 bin ton olduğunu hatırlatan Özgen, 2010'un ilk çeyreğinde 1 milyon 700 bin ton ithalat yapıldığını, dolayısıyla böyle devam ederse 6 milyon tonu geçmesi, 7 milyon tona varacak bir durumun ortaya çıkabileceğini kaydetti.
    
Oğuz Özgen, ''Güneyde çok modern ve dev bir tesis doğuyor. Bugüne kadar yapılan harcamalar 3 milyar dolar. Bu yıl da dahil 2011, 2012 yılına dair harcamalar ise tamamlanacak yatırımlar nedeniyle 800 milyon dolar'' dedi.
    
“Gözümüzü Çıkarmasınlar, Şevkimizi Kırmasınlar”
    
YİSAD Başkanı Mustafa Açıkalın da 2008 krizinde sektörün itibarını koruduğunu vurgulayarak, ''Krizde YİSAD'ın firesi yüzde 2-3 civarındadır. Yassı çeliğin de krizde firesi taş çatlasa yüzde 5'dir'' dedi.

Yassı çelik içinde ''korkunç ihracatçı ordusu mevcut'' olduğunu ifade eden Açıkalın, şöyle konuştu:

"Bu arkadaşlarımızı zapt etmemiz, rapt etmemiz mümkün değil. Arkadaşlar haritada benim bilmediğim yerlere mal satıyorlar. Bundan dolayı rekabetten dolayı en ufak bir endişem yok. İmalatçılarımız, yerli imalatçılarımız bizlerle paylaşmayı ve bizlere kazandırmayı lütfen ilke edinsinler. Bu bir espridir, gözümüzü çıkarmasınlar, şevkimizi kırmasınlar. Biz illa ki önce kendi ülkemiz için çalışırız." (AA)

 

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yassi-celik-sektoru-ve-turkiye-ekonomisi-toplantisi-yapildi_79759.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!