Olimpos’ta Yapılaşma ‘Kısmen’ Durdu
Sit Değişikliyle Rantın Önü Açılıyor
Olimpos İmar Planlarına Tepkiler Sürüyor
Yargı, Ankara’daki Orman Alanlarının...
Olimpos’ta Yapılaşmanın Önü Açıldı
Alavara Koyu'nda Yapılaşmanın Önü Açıldı
Salda Çevresinde Yapılaşma Sürüyor
İztuzu Yapılaşmaya Açılmak İsteniyor
Bir SİT Alanı Daha Yapılaşmaya Açılıyor
Kelebekler Vadisi'nde Yapılaşma...
Yaşam Savunucuları Olimpos için Endişeli
Sözde koruma amaçlı yapılan imar planları ve sit derecesi değişiklikleriyle birçok bölgenin betonlaştığını belirten yaşam savunucuları Olimpos için endişeli.
Antalya'nın Kumluca ilçesindeki köklü tarihe ve eşsiz doğaya sahip Olimpos’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarılan koruma amaçlı imar planı tartışması sürüyor. 1'inci derece sit alanı olan bölge 3'üncü derece sit alanına dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu yapılaşmanın önüne geçileceğini, bölgenin korunacağını iddia etse de geçmişte yaşanan olaylar endişeleri artırıyor. BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; yine Olimpos gibi bir Likya kenti olan Patara’da da 2008 yılında 1/1000 Ölçekli Patara (Gelemiş) Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, revizyon adı altında değiştirilip onaylanmıştı. Planın revize edildiği süreçte yine Olimpos’ta olduğu gibi bölgenin korunacağı kaçak yapılaşmanın önüne geçileceği iddia edilmişti. Ancak Patara antik kentinin de içinde bulunduğu Gelemiş köyünde ‘ikinci konut’ olarak inşa edilen villalar, ‘koruma’ amaçlı imar planının gerçekliğini ortaya koydu. Yapılan plan bölgede kaçak yapılaşmanın önüne geçmediği gibi villaların istila ettiği bir bölge haline dönüştü.
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Münise Ozan, “Olimpos’ta yaşanan süreç Patara’da da yaşandı. Kaş’ın 1/25000’lik imar planı 2015’de onaylandı. 2018’de de Patara Fırnas Koyu’nun sit derecesini düşürdüler. Onlara açtığımız davalar sürüyor. Bu imar planı var olan yapıların artmasına neden oldu. Yine bölgede Fırnas Koyu’nda bulunan arkeolojik alanı, 3. derece sit alanına dönüştürüldü. Burası caretta carettaların yuvalama alanı.” dedi. Patara için de zarar vermeyeceğiz sözleriyle plan değişikliğine gidildiğini belirten Ozan, “Kaçak yapılaşmanın önüne geçeceğiz, sadece ahşap evler yapılacak, bölgeye zarar vermeyeceğiz, dediler. Ancak bir süre sonra gördük ki bölge betonlaşmaya başladı. Patara’da Özel koruma Alanları’nda arkeolojik alanlarında kaçak yapılar hâlâ sürüyor. Bölgede inşaatlar yükseldi, kooperatifler evlerini bitirdi.” ifadelerini kullandı.
Her şey 6 metrelik büfeyle başladı Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |