Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yaratıcı Empati

Mario Cucinella Architects Kurucusu Mario Cucinella İnovasyon Konferansı’nda Yaratıcı Empati başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda dünyanın birçok farklı yerinde yapmış olduğu sürdürülebilir binaları anlatan Cucinella, mimari birikimle günümüz teknolojisinin birleşmesinin önemini vurguladı.

Yaratıcı Empati

Mario Cucinella Architects Kurucusu Mario Cucinella, İnovasyon Konferansı’nda Yaratıcı Empati başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumuna, dünyanın önümüzdeki 20 yıllık sürecini aktararak başlayan Cucinella, inovasyonun gelecek için öneminden bahsetti. Ekonomi ve yapı sektörü için endişelenmeye gerek olmadığını vurgulan Cucinella, enerji tüketimi sorunlarıyla yüzyüze olduğumuzu ve yapı sektörünü bu yönde bir şeyler yapmaya ikna etmek gerektiğini belirtti. Karbondioksit salınımında geri dönülmez bir noktaya gittiğimizi söyleyen Cucinella, sürdürülebilir yapı malzemesini tedarik etmek kadar üretim sürecinin de önemli olduğuna değindi. Günümüzde enerji tüketiminin yüzde 50’sinin binalardan kaynaklandığını hatırlatan Cucinella, mimarların bu durumu daha fazla sürdürmek gibi bir şansının olmadığını söyledi.

Yaratıcı Empati

İnovasyonun bir süreç olduğunu anlatan Cucinella, ilk adımın enerji talebini azaltmak olduğunu vurguladı. Binanın tasarım aşamasından tüm yapım süreçlerinde sürdürülebilirliğin düşünülmesi gerektiğini belirten Cucinella, teknolojiyi yerinde kullanabilmenin öneminden bahsetti.

1980 dönemi mimarlarının teknolojiye sırtlarını yaslayarak, bin yıllık mimari birikime sırtını döndüğünü söyleyen Cucinella, bu durumun bugün çözülmesi gereken bir sorun yarattığını anlattı. Yaratıcı empati kavramından bahseden Cucinella, bahsedilen yaratıcılığın bir araç olduğu ve yaratıcılığın mekanla empati kurması gerektiğini vurguladı. Yerel-bölgesel inovasyonun önemini ve mimarların toplumsal yaşama etkisini anlatan Cucinella, yaratı empati kavramını tasarım örnekleriyle açıkladı.

Geçmişin Deneyimi Geleceğin Teknolojisi

Cucinella, sürdürülebilir yapı örneklerini açıklamaya Çin’de bulunan Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Merkezi’nin projesi sürecini anlatarak başladı. Bölgenin iklimsel koşullarını dikkate alarak yaptıkları tasarımı aktaran Cucinella, inovasyonun tasarımla ifade edildiğinde daha kolay anlatılabildiğini vurguladı. Cucinella yaptıkları tasarımla mimari biçimin inovasyonda ne kadar önemli olduğunu vurgularken, bu projede karbon salınımı yüzde 100 azalttıklarını söyledi.


Birçok farklı ülkede yapılan sürdürülebilir tasarımları aktaran Cucinella, mimari mirasa da değindi. Bundan yüz yıl önce teknoloji olmadan, biçim ve iklimsel özellikler dikkate alınarak yapılan binaların sürdürülebilir olduğunu anlatan Cucinella, iyi çözümler geliştirenlerin mimarlar olduğunu belirtti.

 

Mimari ve Mühendislik Birbirini Tamamlamalı

Mimari ve mühendisliğin birbirini tamamlaması gerektiğini söyleyen Cucinella, müteahhitlerin tüm dünyada bu anlamda daha muhafazakar davrandıklarını belirtti. Günümüzde piyasanın rekabetçi, yönetmeliklerin ise zorlayıcı olduğunu vurgulayan Cucinella, eskisi gibi bina yapmanın imkansız olduğunu ve yeniliklere açık olmak gerektiğini belirtti.



Green School

Son olarak Gazze’de yapılacak olan okul projesine değinen Cucinella, Gazze’nin içinde bulunduğu ağır koşullar içerisinde böyle projelerin önemli olduğunu söyledi. Yapının ısıtma sisteminden ve yağmur suyu kullanımını sağlayan çatı tasarımından bahseden Cucinella, yapıda elektrik kullanımının olmadığını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yaratici-empati-_103139.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!