YAPI Dergisi’nin Mart sayısında gmp’nin tasarladığı “Universiade 2011 Spor Merkezi” projesine geniş yer veriliyor. Ayrıca dergide Türkiye’den ve dünyadan proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler de yer alıyor.
İstanbul “Rantiyenin Şantiyesi”
Doğan Hasol, derginin Mart sayısındaki “İstanbul ‘Rantiyenin Şantiyesi’” başlıklı yazısında; “Çağdaş eğitim eksikliği ve rasyonel düşünceden yoksun kırsal kültürün kentlere egemen olması, şehir oluşumunu ve mimarlığın gidişini kötü etkiliyor” diyor.
Universiade 2011 Spor Merkezi
Gmp’nin tasarladığı Çin’in Shenzen kentinde yer alan spor merkezinde; dağın eteğindeki stadyum, batıdaki dairesel çokamaçlı salon ve kuzeydeki kapalı yüzme havuzu yapay bir göl ile birbirine bağlanıyor. Yapılardan merkezdeki meydana, yükseltilmiş bir gezi yolu aracılığı ile ulaşılıyor.
Tori Tori Restoran
Rojkind Arquitectos’un tasarladığı Meksika’daki restoranda, mekânın kendine özgü bir anlatımı; terasları, sake barı ve kendine ait özel tapınağı ile farklı mekânsal deneyimler ile içinde bulunduğu çevreye katkıda bulunan, çağdaş, kozmopolit bir yer olması amaçlanmış.
Avrupa Çelik Tasarım Ödülleri 2011
Avrupa Yapısal Çelik Birliği’nin düzenlediği 2011 Avrupa Çelik Yapı Tasarım Ödülleri kapsamında Türkiye’den Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Terminal Binası da ödüle değer bulundu. Yaşar Marulyalı’nın yazısında, ödül alan projelere geniş yer veriliyor.
Kayseri İlçe Terminali
Bahadır Kul Mimarlık’ın tasarladığı projede, yapının tasarım ölçütlerinin başında ilçe ve köy terminali yolcularına aynı yapı kabuğu altında fakat ayrı ayrı fuayeler çözümleme çabası geliyor. Bu amaçla Z formunda brüt bir duvar yüzeyine iki ayrı yönden saplanan saydam fuayeler tasarlanmış. Sew Eurodrive Fabrika ve İdari Binası
Mimari konseptin oluşturulmasında idari blok ve üretim bloğunun işlevsel ve strüktürel olarak ayrılmasına ve bir bütünün parçaları niteliğinde oluşmasına dikkat edilmiş. Gebze’deki yapının tasarımı UMO Mimarlık’a ait.
Kaş Marina
Cemal Mutlu’nun tasarladığı Antalya’daki Kaş Marina projesinde, karayolu ile ulaşılan alan ile, deniz yolu ile ulaşılan alan birbirinden mekânsal olarak ayrılarak iki farklı dünya yaratıldı, iki ana tünelle bu iki dünya birbiriyle ilişkilendirildi.
“Yapboz”, Humboldt-Box
Arda Karasu’nun yazısında geçiciliğin ve bitmemişliğin simgesi olan Berlin’in değişen yapısının içinde fütürist yapısıyla öne çıkan Humboldt-Box binası anlatılıyor.
Mağaza Tasarımında Çekim Oluşturma İlkeleri
Genco Berkin ve S. Selhan Yalçın Usal’a ait olan çalışmanın amacı alışveriş davranışı ile mağaza tasarımı arasındaki ilişkiyi tartışmaktır. İçmimar mağazada hem tüketiciyi yönlendirebilecek çözümler üretebilmeli, hem de marka kimliğine uygun tasarımlar ortaya koyabilmelidir.
Ayrıca;
- Su Altı Mimarlığı; Ahmet Vefa Orhon, Necla Seval Erdem - E3 Binası ile Alışılmışı Sorgulamak; M. Elif Somer - Evvel Zaman İçinde Bir “Büyük Sinema” Varmış; Önder Şenyapılı - “İnşaat Sektöründe İş Kazaları ve İşçi Güvenliği”/Uluslararası Karikatür Yarışması; Gökhan Arslan, Serkan Kıvrak - “Ben Bir Avizeyim, Her Zaman Aydınlatırım”; Zeliha Burtek
YAPI Mart sayısında...
|