İmar Barışı, devlet ile vatandaşın ihtilafını sona erdirecek. 13 milyon binayı kayıt altına alması hedeflenen İmar Barışı ile vatandaş cüzi bir bedel karşılığında Yapı Kayıt Belgesi alacak. Yıkımdan kurtulacak, elektriğini, suyunu bağlatabilecek.
1) Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecek? Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 katsayısı ile çarpılarak bulunuyor.
2-) Yapının arsa değeri nasıl hesaplanacak? Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanacak.
3-) Yapının yaklaşık maliyeti nasıl hesaplanacak? Birim maliyet bedeli; Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/ metrekare 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/ metrekare 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/ metrekare Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.
4-) Hangi binalar belge alamayacak? 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul tarihi yarımada içinde 3194 sayılı Kanun'un geçici 16'ncı Maddesi uyarınca adı geçen kanuna eklenmiş kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nda bulunan yapılar Yapı Kayıt Belgesi alamayacak.
|