sı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER, 25 Eylül – 01 Ekim "Yangından Korunma Haftası" nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasında yangın yalıtımının önemine dikkat çekti.
Açıklama şöyle:
"Gelişen teknoloji ve sanayileşme, nüfusun giderek çoğalması, toplu yerleşim bölgelerinin artmasına yol açıyor. Bu durum yangın riskinin ve buna bağlı olarak yangının maddi ve manevi zararlarının da artmasına neden oluyor.
Yangın; kontrolümüz ve isteğimiz dışında meydana gelen yanma reaksiyonudur. Yanma reaksiyonunun meydana gelebilmesi için 3 bileşene ihtiyaç vardır; yanıcı madde, oksijen ve ısı enerjisi. Yanıcı maddeler hemen hemen tüm yaşam mahallerinde, oksijen ise zaten soluduğumuz havada bulunmaktadır. Yani, yanmaya neden olan 3 bileşenden 2’si sürekli birarada ve bizimle birliktedir diyebiliriz. 3. bileşene bakarsak; T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Yangın İstatistiklerini incelediğimizde, son 5 yılda meydana gelen yangınların yaklaşık %50 ’sinin sigara, kibrit ve elektrik kontağı kaynaklı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, kontrolümüz ve isteğimiz dışında bir yanmanın başlaması, diğer bir deyişle yangın, çok da uzağımızda olmayan, bir anlık dalgınlık ve dikkatsizliğin sebep olabileceği bir risk ve tehlikedir.
Yangın riski; dev marketler, iş merkezleri, yüksek yapılar gibi, genel kullanıma açık ve toplu yaşam mahallerinin artışıyla daha da önem kazanmaktadır. Bu risk tamamen ortadan kaldırılamasa da, yangın sonucu ortaya çıkacak can ve mal kayıplarını azaltmak mümkündür. Yangınla mücadelenin en iyi yolu, öncelikle yangının çıkmamasını sağlamak, çıkarsa da, yangının çıktığı mahalde tahliyeye imkan vermek ve yangının belirli bir süre diğer mekanlara sıçramamasını sağlamaktır.
Yangına karşı alınacak pasif ve aktif önlemler bulunmaktadır. Pasif Önlemler; mimari projelendirme aşamasında dikkate alınması gereken ve yapının, yangın ve duman yayılımına ve bunların vereceği zarara karşı dirençli olmasını sağlayan, dolayısıyla, yangında can ve mal güvenliğini amaçlayan tedbirlerdir. Aktif Önlemler ise; kısaca, yangın algılama, söndürme gibi yangınla birlikte devreye girmesi planlanan sistemler olarak tariflenebilir.
Yangın Yalıtımı, pasif bir önlem olup, yapı içerisinde yangına dayanımlı bölümler oluşturmak ve emniyetli tahliyeye imkan verecek şekilde, yangının yayılmasını ve taşıyıcı sisteme zarar vermesini geciktirmek amacıyla yapılır. Yangın yalıtımında, taşyünü, alçı plaka, perlit, vermükülit, camyünü, gibi, ısı geçişine yüksek direnç gösteren A Sınıfı yanmaz malzemeler kullanılır. Tesisatların, duvar, döşeme ve tavanlardan geçtiği noktalarda, ısı ile genleşen özel mastikler, özel kapı ve cam fitilleri uygulanır.
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER’in Yangın Yalıtımı Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre; yangınlarda can kayıplarının önemli bölümü, yanma sırasında ortaya çıkan dumandan ve bu dumanın içindeki gazlardan kaynaklanıyor. Binalarda kişilerin yangın mahalinden güvenli bir şekilde tahliye edilmesine olanak sağlayacak, yangının bina içinde ve komşu binalara yayılmasını yavaşlatacak yapısal önlemler alınması gerektiğini belirten komisyon, yangın anında yapı içerisindeki kişilerin güvenli bir şekilde çıkışa ulaşabilmelerinin, yangın yalıtımlı kaçış koridorları ve merdivenleri ile sağlandığını, yangın yalıtım malzemeleri ile oluşturulan bu kaçış yollarının, binanın tamamen boşaltılması için gereken sürede yangına ve zararlı etkilerine karşı direnç gösterdiğini;. böylelikle, yangın büyümeden itfaiyecilere müdahale etme imkânı tanındığını belirtti.
Ülkemizde, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 12.06.2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Amacı, binalarda herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlayacak, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirler ile organizasyon, eğitim ve denetimini sağlamaktır. Yangın yalıtımına esas teşkil edecek kriterler bu Yönetmelik kapsamında tanımlanmıştır. Bugün, gerek Avrupa mevzuatına uyum gerekse mevcudu iyileştirme ihtiyacından kaynaklanan revizyon çalışmaları halen devam etmektedir. Revize Yönetmeliğin, gelişmiş ülkeler seviyesinde bir can ve mal güvenliği sunacak şekilde, yakın bir gelecekte yayınlanması beklenmektedir."
|