img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2008\sektorel\59720.jpg" align="right" hspace=5 vspace=5>Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER, ülkemizde yalıtım bilincini geliştirmek, yalıtımın ülke ekonomisine ve bireylere sağladığı faydaları anlatmak amacıyla kampanya düzenleyeceğini açıkladı. Kampanya tanıtım toplantısında bir konuşma yapan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, Isı Yalıtımı ile Türkiye'nin yılda 7 milyar dolar tasarruf edebileceğini söyledi. Yeni yapılan binalarda Isı Yalıtımı'nın zorunlu olduğunu hatırlatan Ürkmez, deprem riskinin çok yüksek olduğu ülkemizde Su Yalıtımı'nın da zorunlu haline getirilmesi gerektiğini belirtti. Ses Yalıtımı'nın, yaşanılan mekânları istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden koruduğunu vurgulayan Ürkmez, Yangın Yalıtımı'nın ise yüksek ısı ve dumanın yayılmasını geciktirerek can ve mal güvenliği sağladığını söyledi.
Yalıtım Yatırımdır Kampanyası, 22 Şubat Cuma günü düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Yalıtımın Türkiye için öneminin vurgulandığı toplantıya, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çağlar, İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Arıman, Yönetim Kurulu Üyeleri ve sponsor kuruluşların yöneticileri katıldı. Ürkmez ve Arıman'ın kampanya hakkında bilgi verdikleri toplantıda, Bayındırlık ve İskân Bakanı Özak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler ve EİE Genel Müdür Yardımcısı Çağlar da birer konuşma yaptılar.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, Türkiye'de toplam enerji tüketiminin yüzde 30-40'ının binalarda olduğunu, bu nedenle ısı yalıtımının büyük önem taşıdığını belirterek, finans kesiminin ve bankaları, bina yalıtımında kullanılmak üzerine kredi çeşitlendirmesine gitmeleri önerisinde bulundu.
"Isı Yalıtımı ile ortalama %50 tasarruf yapmak mümkün"
Konuşmasında, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin enerji kullanımındaki verimsizlik olduğunu belirten İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez ise şunları söyledi: "Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık üçte biri binalarda kullanılmaktadır. Yalıtım yapılmayan binalarda enerji tüketimi çok fazladır. Etkin bir Isı Yalıtımı ile, binalarda harcanan enerjinin ortalama %50’sini tasarruf etmek mümkündür. Isı Yalıtımı, enerji verimliliğini sağlamada en etkin yollardan biridir. Sadece Isı Yalıtımı ile, Türkiye’nin enerji harcamalarında yıllık 7 milyar dolar tasarruf yapabiliriz. Isı Yalıtımı ile, çevresel kazanımlar da elde edilmekte; enerjide sağlanan verimlilik oranında zararlı gazların atmosfere salınımları da azaltılabilmektedir. Yalıtım, hem enerjiyi daha az tüketmenin en önemli yollarından, hem de çevre sorunlarına ve küresel ısınmaya karşı alınabilecek en etkili bireysel önlemlerden biridir."
2008’in Enerji Verimliliği Yılı ilan edilmiş olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Ürkmez konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemizde, 2000 yılından itibaren inşa edilen binalarda Isı Yalıtımı yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Deprem riski nedeniyle Su Yalıtımı yapılmasının da zorunlu hale getirilmesi, hayati öneme sahip bir konudur. Sektörümüzün en önemli sorunlarından biri, yalıtım konusundaki bilinç eksikliğidir. Ülkemizin, yalıtım bilinci eksikliği nedeniyle her yıl milyarlarca dolar kaybetmesinin önüne geçmeliyiz. Yalıtım Yatırımdır Kampanyası'nda, ısı, su, ses ve yangın yalıtımı konularında kamuoyunu aydınlatacak, yalıtımın faydalarını paylaşacağız. Konut satın alırken, yalıtımın da sorgulanması gereken en önemli özellik olduğunu hatırlatacağız."
Yalıtımın çevreye, sağlığa, huzura, konfora, aile bütçesine ve ekonomiye yönelik "en kârlı yatırım" olduğunu vurgulayan Ürkmez'in verdiği bilgilere göre, yalıtım sektörünün sadece üretimden gelen büyüklüğü 1,5 milyar dolar'ı aşıyor. Ürkmez, ilgili kanun ve yönetmeliklerde yalıtıma yer verilmesini, yalıtımın yapı ruhsatı alma koşulları kapsamında bulunmasını, yalıtım ürünlerinin ve üretimlerinin teşvik edilmesini, haksız rekabetin önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasını, tüketiciler için finansal teşvik modelleri geliştirilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
"Yalıtım bir ihtiyaç olarak algılanmaya başlandı"
Yalıtım sektörünün 2006 yılında yüzde 20'lerin üzerinde bir büyüme gösterdiğini hatırlatan Sedat Arıman ise toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Sektörümüzdeki büyümede, İZODER'in yürütmüş olduğu kampanya ve bilinçlendirmeye yönelik faaliyetler önemli bir rol oynamıştır. Ancak, Dünya ve Avrupa ile kıyaslandığında, gerek bilinçlenme, gerekse sektörün gelişimi bakımından ülkemizde atılacak daha çok adım olduğunu görüyoruz. İki yıl boyunca çeşitli faaliyetlerle sürecek olan Yalıtım Yatırımdır Kampanyası'nda ısı, su, ses ve yangın yalıtımı alanlarında kamuoyunda 'yalıtım bilincini' artırmayı hedefliyoruz. Hedeflerimize, çok kanallı olarak yürüyerek ulaşacağız. Bir yandan yalıtım konusunda bilinirlik sağlarken, diğer yandan, yalıtımın bireye, ülkeye, dünyaya faydalarından konut alırken neler sorulması gerektiğine ve ilgili yasal düzenlemelere kadar her alanda kamuoyumuzu bilgilendirmeye çalışacağız."
Kampanyaya Destek Veren Kuruluşlar
Türkiye'nin yalıtım konusundaki tek sosyal sorumluluk kampanyası olan Yalıtım Yatırımdır Kampanyası kapsamında, Yalıtım Kongresi, Karikatür Yarışması, En İyi Yalıtımlı Yapılar Yarışması, Üniversite Seminerleri gibi faaliyetler de gerçekleştirilecek. Kampanya, yalıtım sektörünün önde gelen kuruşlarının sponsorluğunda yürütülecek. Basf Yapı Kimyasalları San. A.Ş., Betek Boya ve Kimya San. A.Ş., Dow Türkiye Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti., Mardav Yalıtım ve İnşaat Malz. San. ve Tic. A.Ş., Kalekim Kimyevi Mad. San. ve Tic. A.Ş., BTM Bitümlü Tecrit Mad. San ve Tic. A.Ş., İzocam Tic. ve San. A.Ş., Marshall Boya ve Vernik San. A.Ş. kampanyaya "Platin Sponsor" olarak destek verirken; Baumit İnşaat Malz. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Eczacıbaşı Karomic Yapı Kimyasalları San. ve Tic. A.Ş. kampanyada "Altın Sponsor" olarak yer alıyor.
Ücretsiz Danışma Hattı
Yalıtımla ilgili detaylı bilgi almak veya en yakın yalıtım uzmanına ulaşmak için İZODER’in 0800 211 33 67 no’lu ücretsiz danışma hattını arayabilir veya web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.izoder.org.tr
|