br/>
Yabancılara mülk satışında İspanya modelinin Türkiye’de uygulanması üzerinde duruluyor. Türkiye’de bugüne kadar 62 bin 486 yabancı, 57 bin 472 adet taşınmaz satın aldı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile birlikte 28-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdiği İspanya gezisi sırasında, yabancılara mülk satışı konusunda inceleme ve temaslarda bulundu. Madrid ve Malaga kentlerini kapsayan seyahat sırasında, yabancıların büyük ilgisini çeken İspanya’nın, taşınmaz satışında nasıl bir model uyguladığı ve ikinci konutların nasıl değerlendirildiği mercek altına alındı.
İncelemelerde, İspanyolların yabancılara bugüne kadar 1 milyon konut sattıkları, ortalama konut bedelinin de 178 bin Euro dolayında olduğu öğrenildi. İspanya’nın bu şekilde yabancılara yönelik ikinci konut satışından 178 milyar Euro gelir elde ettiği belirtildi.
PROJE AŞAMASINDA ELDEN ÇIKARILIYOR
İspanya’da özel sektör kanalıyla gerçekleştirilen yabancılara satışta, büyük bölümü yazlık niteliğindeki konutlar, daha proje aşamasında elden çıkarılıyor. Bu işi üstlenen firmalar, Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde projelerine ilişkin site maketleri ile edinilecek konutun gerçek ölçütlerinde kurulan konut maketlerini sergiliyor.
Proje safhasındaki satışın ardından, gelen kaynak ile inşaatlar hemen bitirilerek, konutlar sahiplerine teslim ediliyor. İspanya modelinde söz konusu sitelerin kurulduğu bölgenin çevre düzenlemesi ile köprü, alt ve üst geçit gibi alt yapı yatırımları da yapımcı firma tarafından gerçekleştiriliyor. Sitenin işletmesi ise yine aynı ya da başka bir firma tarafından üstleniliyor.
İncelemeler sırasında İspanya’nın golf alanlarında villalar inşa edilerek, bunların kendi vatandaşları ya da yabancılara 1 ile 3 milyon
dolar arasında bedelle satıldığı da gözlendi.
Maliye Bakanı Unakıtan, İspanya modelinin Türkiye’de de uygulamaya konulması konusunda bürokratlardan bir çalışma yapmalarını istedi. Bu çalışmada, modelin aynen ya da benzer şekilde ülkemize nasıl adapte edileceği araştırılacak. Daha sonra da ortaya çıkan model, hayata geçirilecek.
UNAKITAN’DAN ANAYASA MAHKEMESİ’NDE SAVUNMA
Bu arada Unakıtan, yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülen yabancılara mülk satışını yeniden düzenleyen 5444 sayılı Tapu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun için de Mahkemede savunma yaptı. Savunmasında daha önce iptal edilen kanun ile yeni kanun arasındaki farklılıkları sıralayan Unakıtan, yeni düzenlemede, Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerinin yerine getirildiğini ve yabancıların ülkemizde taşınmaz edinimi konusunun açık kurallara bağlandığını söyledi.
YABANCI 57 BİN GAYRİMENKUL ALDI
Maliye Bakanı, savunması sırasında yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlara ilişkin son verileri de, Anayasa Mahkemesi’ne sundu. Buna göre, yabancılar 2644 Sayılı Tapu Kanunu uyarınca, 1934 yılından bu yana ülkemizde 57 bin 472 adet taşınmaz satın aldı. Bunların 532’sini 1933 ve öncesine ait olup, bu tarihte tescili yapılan taşınmazlar oluşturdu. Yabancılara satılan gayrimenkul sayısı 1934 yılında 43, 1950 yılında 143, 1960 yılında 118, 1970 yılında 180, 1980 yılında da 327 olarak belirlendi.
7 AYDA 2 MİLYON METREKARE YABANCIYA GEÇTİ
1 yılda kapladığı alan itibarıyla en fazla taşınmaz satışı 24 milyon 348 bin metrekare ile 1962’de yapıldı. 2006’nın 7 aylık döneminde yabancılara satılan taşınmazların kapladığı alan ise 2 milyon metrekareye yaklaştı.
70 FARKLI MİLLET MÜLK SAHİBİ
Verilere göre, başlangıçtan bu yana 70 değişik millete mensup 62 bin 486 kişi Türkiye’de mülk edindi. Ülkemizde gayrimenkule yatırım yapanlar içinde İngilizler 14 bin 456 kişi ile başı çekerken, Almanlar, 14 bin 387 kişi ile İngilizleri takip etti.
BU YIL NE OLDU?
Türkiye’de mülk edinen gerçek kişilerin 6 bin 53’ü, yeni kanunun yürürlüğe girdiği 7 Ocak 2006’dan 24 Temmuz’a kadar geçen dönemde bu taşınmazlara sahip oldu. Bu dönemde yabancılara satılan taşınmaz sayısı 4 bin 605, bunların toplam büyüklüğü de 1 milyon 800 bin 742 metre kare olarak ölçüldü.
Yeni düzenleme döneminde Türkiye’ye mülk edinenlerin bin 876’sı İngiliz, 801’i İrlandalı, 749’u Alman, 357’si Hollandalı, 296’sı Norveçli, 176’sı Belçikalı, 90’ı da Yunanlı olarak belirlendi.
|