1.5 Milyon Konut Yabancıya Satıldı
Emlak Konut, Kanal İstanbul...
Mavişehir’deki Arsa Satışına...
Her Yönüyle Kanal İstanbul:...
İLBANK 4 İlde 22 Taşınmazı...
Şeyha Moza’nın Arazisi Turizm...
TOKİ’nin Denizi Satması Yargıya...
Kanal İstanbul Kimin İhtiyacı?
Kanal İstanbul’da İhale Hazırlığı
TMMOB ve Odalardan Kanal İstanbul...
Kanal İstanbul’un ÇED Raporunda...
İBB, Kanal İstanbul’a Karşı...
TMMOB: “Kanal’a Değil Sağlığa Bütçe”
Ulaştırma Bakanlığı'ndan Kanal...
Kanal İstanbul Etki Alanındaki...
Yabancılar Kanal Güzergahında 791 Bin Metrekare Arsa Almış
İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın yazılı soru önergesine gelen yanıtta, yabancı şirketlerin Kanal İstanbul güzergahında toplam 791 bin metrekare arsa aldığı ortaya çıktı.
İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Kanal İstanbul projesi çevresinde el değiştiren arazileri yazılı soru önergesi ile sordu. Verilen yanıtta yabancı şirketlerin toplam 791 bin metrekare arsa aldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet’te yer alan habere göre; CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Bakan Kurum’a verdiği yazılı önergede, Kanal İstanbul projesinde tapu kayıt sisteminin kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle kapatılıp kapatılmadığını sordu. Karabat verdiği yazılı önergede şu ifadelere yer verildi: “Bu kısıtlamanın özellikle kanal güzergahındaki arazi rantı tartışmalarının ardından gündeme gelmesi, toplumda kanal projesine karşı gelişen hassasiyet ve karşıtlığın bir sonucu olduğu değerlendirilmektedir. Bu kısıtlamadan önce de kanal projesi güzergahında bulunan kimi tapu kayıtları incelendiğinde bunların mülkiyetine ilişkin bilgilerin ‘gizli’ ya da boş olduğu bizzat tarafımızca tespit edilmiştir. Bu durum hizmet olarak sunulan kanal projesinin rant odaklı bir proje olduğu yönündeki kaygıları artırmaktadır. Hali hazırda belediyeler, TAKPAS protokolü kapsamında tapu bilgilerini sorgulayabiliyorlar ve güncel değişiklikleri görebiliyorlardı. Alınan karar gereğince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler, ancak bakanlık izin vermesi durumunda veri elde edebileceklerdir. Buna göre; TAKPAS protokolünün iptal edilmesinin gerekçesi nedir? 2015 yılından beri Kanal İstanbul güzergahında Arap TV’lerinde emlak satışına yönelik reklamlar yoğunluğu dikkat çekmektedir. Kanal İstanbul güzergahında özellikle Arap şirketlere ait arazi miktarı ne kadardır? Bu araziler ne zaman el değiştirmiştir? İBB ve ilçe belediyeler gibi kamu kurumlarının tapu kadastro kayıtlarına ulaşmasında herhangi bir sakınca görülmekte midir? 17-25 Aralık operasyonları sonrasında kanal güzergahında önemli mülkiyet değişimleri yaşanmış mıdır? O tarihten bu yana bölgede el değiştiren arazi miktardı ne kadardır?”
Bakan yanıtladı: “791 bin 370 metrekare yabancılar tarafından alındı” Kişisel verilerin korunması kanunu uyarınca veri sorumlusu olan kurumumuz açısından özetlenen kararlar uyarınca tapu ve kadastro paylaşım sistemi TAKPAS revize edilmiştir. Belediyeler başta olmak üzere birçok kamu kurumu ile veri paylaşımı yapılmakta olup, tapu ve kadastro genel müdürlüğümüz tarafından ve web tapu sistemi kurum portalı hayata geçirilmiştir. Türkiye’de kurulmuş olan yabancı sermaye şirketler Kanal İstanbul projesi güzergahında bulunan ilçelerden tapu ve kadastro bilgi sistemi kayıtlarına göre satış yoluyla 791 bin 370 metrekare ana taşınmaz edinmiştir. Veri paylaşımında herhangi bir sakınca görülmesi veya gizleme yapılması değil sadece hizmetin sunumunda platform değişikliği yapılması söz konusudur. Tapu ve kadastro verileri sadece belediyeler ile değil kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere kamu kurumlarıyla paylaşılmakta olduğundan kayıtların gizlenmesi mümkün değildir.” |