VitrA - ERÜ Mimarlık işbirliğiyle gerçekleşen atölye, öğrencilerin başarılı sunumları ve (halen ziyarete açık olan) poster sergisi ile sona erdi. Tasarımın, birçok farklı dili bir arada bulundurduğu ve iyi tasarımın bu dillerin doğru çözümlerle bir araya getirilmesiyle ortaya konulduğu gerçeğinden yola çıkan atölyede, bazı özelleşmiş tasarım alanları mercek altına alındı.
Atölyenin hedeflerinden biri de, öğrencilerin bu özelleşmiş çalışma alanlarına odaklanarak yaşadıkları mekanda tasarımlar yapmaları ve daha sonra bu tasarımların uygulama sürecine de dahil olabilmeleriydi.
Bu çalışma alanlarından birisi, özellikle kamusal alanda bir tasarım sorunsalı haline gelen “Islak Hacim Tasarımı” olarak belirlendi. Eczacıbaşı Yapı Grubu tarafından desteklenen “Islak Hacim Tasarımı” çalıştayı, Murat Aksu'nun “Kamusal Alanda Islak Hacim Tasarımı” başlıklı sunumu ile başladı.
Murat Aksu ve Özlem Sümengen yürütücülüğündeki VitrA Islak Hacim Atölyesi'ne, yapılan duyurular sonucunda seçilen ERÜ Mimarlık Fakültesi 2., 3. ve 4. sınıf lisans öğrencilerinden toplam 24 kişi katıldı. Öğrenciler atölye çalışması için üç gruba ayrıldı.
Atölyeye, yürütücüler tarafından aktarılan kuramsal bilgilerin yanı sıra, VitrA yetkilisi Bengü Eken'in Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi (VÇMD) konulu sunumu eşlik etti. Katılımcı öğrencilere VÇMD 'quartet'lerinden ('Mutluluk Fabrikları' sergisi için hazırlanan oyun kartları) dağıtıldı.
Atölyede, ERÜ Mimarlık Fakültesi'ne ait tuvaletler 3 tip altında sınıflandırılarak öğrenci gruplarına verildi. Her kategoride 6 tuvalet olup, Tip A, B ve D olarak ayrılan tuvaletler sadece dış duvarlara sabit kalınarak, tüm tesisat şaftı ve bölücü duvarların kaldırılması ile tamamen yeni WC kabinleri ve VitrA tarafından temin edilecek vitrifiye ürünler kullanılarak, işleve en uygun şekilde yeniden tasarlandı.
Kız-erkek tuvaleti bitişik olan bazı WC tiplerinde ise bölücü duvarlar tamamen kaldırılarak, genişletilmiş kız ve erkek tuvaletleri durumuna getirildi. Tasarımlarda, kamusal alan hijyeni bakımından işlevsel olan VitrA S-Line serisi ile Karo Arkitekt seramik serisinin farklı renk seçenekleri kullanıldı.
İki gün süren çalıştayın sonuç ürünleri, katılımcı öğrenciler tarafından poster sunumu haline getirilerek sergiye dönüştürüldü. Mimarlık öğrencileri buluşmasının bu yaz Kayseri’de yapılması, ERÜ Mimarlık Fakültesi'ndeki serginin, farklı okullardan birçok öğrenci tarafından görülmesine olanak sağladı.
VitrA Islak Hacim Atölyesi şantiye uygulamasının 2012/2013 eğitim ve öğretim yarıyılından önce tamamlanması hedefleniyor.
Atölyeye katılan öğrencilerin tasarımlarına göz atmak için ilerleyiniz. >>>>>
Grup A Çağlar İşbilir, Hasan Aykaç, İlknur Kuşkaya, Kaan Zontul, Kübra Ünal, Melek Enterli, Owezberdi Kurbanow, Sümeyra Çetin, Sevgi Erikli, Zehra Bulut
Grup B Kadriye Merve Arın, Merve Erdal, Murat Şahin, Ömer Ateş, Vahit Aksoy, Yeşim Yavuz
Grup D Cihan İpek, Burhanettin Çavdaroğlu, Abdulkadir Kaçan, Halil Çevik, Onur Mutlutürk, Murtaza Er, İbrahim Tunç, Ümit Mercimek
|