Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Verimlilik Arttıkça Enerji Tüketimi de Artıyor

Enerji verimliliği standartlarını yükseltmek, küresel ısınmayla mücadelenin en kolay yollarından biri olarak lanse ediliyor. Ama bazı iktisatçılara göre bu süreç daha fazla emisyona neden olabilir. Burada enerji geri tepmesi olarak tanımlanan kavram etkili oluyor.

Sabah Gazetesi, New York Times
2 Verimlilik Arttıkça Enerji Tüketimi de Artıyor

Enerji verimliliği standartlarını yükseltmek, küresel ısınmayla mücadelenin en kolay yollarından biri olarak lanse ediliyor. Ama bazı iktisatçılara göre bu süreç daha fazla emisyona neden olabilir. Burada enerji geri tepmesi olarak tanımlanan kavram etkili oluyor. Daha verimli olan arabaların daha az yakıt tükettiği konusunda bir kuşku yok. Ama benzin masrafının az olması araba kullanmaya teşvik ediyor. İnsanlar benzinden arttırdıkları parayı, yeni elektronik aletler ya da aşırı yakıt tüketen uçak yolculukları gibi sera gazı üreten başka şeylere harcıyor. Bazı koşullarda enerji verimliliği daha fazla yakıt tüketimine yol açıyor.

Bu "geri tepme" olayına 19'uncu yüzyılda yaşamış İngiliz ekonomist William Stanley Jevons anısına "Jevons Paradoksu" adı veriliyor. Jevons, buhar makinesi sayesinde kömürün çok daha verimli kullanıldığını gözlemlemiş. Ancak buhar makinesinin ekonomik büyümeyi tetikleyerek kömür tüketiminin artmasına neden olduğunu da fark etmiş. "Geri tepme" etkisinin günümüzde çok ufak olduğunu iddia eden modern çevreciler, bu paradoksu önemsemiyor. Ancak iktisatçılar sürekli bu paradoksun doğruluğunu onaylayan örnekler buluyor. Konuyla ilgili 500 çalışmayı değerlendiren İngiltere Enerji Araştırmaları Merkezi, enerji verimliliğinin bazı durumlarda uzun vadede tüketimi artırabileceği kanaatine vardı. Küresel ısınmayı yavaşlatmanın yolları üzerinde çalışmalar yapan Amerikalı araştırma grubu Breakthrough Enstitüsü, "geri tepme etkisinin gerçek ve kayda değer büyüklükte" olduğu konusunda uyarıyor. Enstitünün yaptığı bir ankete katkıda bulunan Michael Shellenberger, "Verimliliği savunanlar, elektrikli süpürgeleri daha iyi olduğu için kimsenin evini daha fazla süpürmeyeceğini söyleyerek ilgiyi geri tepme etkisinden uzaklaştırmaya çalışıyor. Ancak bu makro ve küresel açıdan kör olmayı gerektiriyor. Özellikle petrol ve kömürden üretilen elektrik ve benzin gibi enerji ürünleri ve endüstriyel süreç göz önüne alınınca geri tepmenin önemi anlaşılıyor. Çin'de bir çelik fabrikasının verimliliğini artırdığınızda, çelik üretiminin ve dolayısıyla enerji tüketiminin arttığını görürsünüz" diyor.

Son 300 yılda evdeki ışığın geçirdiği değişimi düşünün. İnsanlık mumdan, gazyağı lambasına ve ondan sonra da elektrikli ampullere geçti. Bu süreçte evlerin aydınlanması için tüketilen birim enerjinin fiyatı düştü. Ancak insanlık aydınlatılabilecek o kadar yeni şey buldu ki, akademik dergi The Journal of Physics'te yayımlanan bir makaleye göre bizim aydınlatmaya harcadığımız paranın oranı 1700'lü yıllarda atalarımızın harcadığıyla hemen hemen aynı. Makalenin yazarlarından Harry Saunders, "Bu araştırmanın sonucu küresel ısınma konusunda endişesi olan herkes için son derece önemli. Birçok kişi, müzik çalarların, mikrodalga fırınların ve dijital saatlerin üzerindeki ekranlarda kullanılan LED teknolojisi gibi yüksek verimliliğe sahip yeni aydınlatma sistemlerinin enerji tüketimini azaltacağına inanıyor. Araştırmalarımız bunun tam tersini gösteriyor" diyor.

Son zamanlarda geliştirilmiş aydınlatma sistemlerinin refahımıza katkısı büyük. Aynı şey enerji verimliliğini artıran tüm ürünler için geçerli. Bu ürünler rehamızı artırırken ekonomik büyümeyi hızlandırıyor. Ekonomik büyümenin de inovasyonu artırarak piyasaya daha verimli ürünleri sokması gayet mümkün. Ancak gerçek hedef emisyonu azaltmaksa, buna enerji verimliliğini artırarak ulaşmak riskli bir strateji gibi görünüyor. Serbest piyasa odaklı bir araştırma grubu olan Competetive Enterprise Institute'tan (Rekabetçi Girişim Enstitüsü) Sam Kazman, "Verimlilikle ilgili söylenenler siyasetçilerin insanları rahatlatmak için kullandığı sloganlara dönüştü. Bu geliştirilen teknolojiler dedikleri kadar iyi olsaydı, birçoğu kanunla dayatılmazdı" diyor.

İnsanlar enerjiyi daha verimli kullanmanın yollarını aramaya devam edecek. Uygarlık bunu gerektiriyor. Ancak bu sürecin daha az enerji tüketimine yol açmasını beklemeyin.

http://www.yapi.com.tr/haberler/verimlilik-arttikca-enerji-tuketimi-de-artiyor_86485.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Kişi başına toplam enerji tüketimine bakmak gerek. Ülkemizde kişi başına elektrik (ve enerji) tüketimi OECD ortalamasının çok altında. Toplam tüketimin gerçekten azalması ancak mevcut ekonomik düzenin dönüşümü ile olanaklı. ancak ilginç bir şekilde, son yıllarda gelişmiş ülkelerde (ABD ve Batı Avrupa) nüfus yavaşça artmasına karşın toplam tüketim azalma eğilimine girmiştir. ABD kişi başına enerji tüketimi en yüksek değerine 1978 yılında ulaşmıştır. Önümüzdeki yıllarda enerji talebi yapısal dönüşüm gösterebilir.(kaynak: http://www.eia.doe.gov/aer/pdf/perspectives_2009.pdf YANITLA
  • Yazı ilginç bir şekilde kapitalist ölçek kullanmış. Verilen örnek az gelişmiş ülkeler için geçerli. Gelişmiş ülkelerde karbon salınımı ve çevreye duyarlılık artarak sarfiyat da azalıyor. Şimdi bir elektrikli araç ile fosil yakıt yakan aracın verimliliği mukayese edilebilir mi? Bir kere baz alınan değerler farklı. Enerji tüketimi gelişmişlikle ters orantılıdır. İsveçte ve bölge ülkelerde hafta sonu politikacılar dahil kimse benzinli araç kullanmıyor ve bisikletle dolaşıyor. Bizde ise gün fark etmeden yüzlerce resmi araç oaradan buraya gidip geliyor. Aradaki fark sizce nedir? Önce beyinlerin verimliğini artırmak gerekli gerisi kendiliğinden gelir. Son yıllarda moda olan split klimalar tüketimi artırıyor ama ne hikmetse evler ve devlet daireleri merkezi soğutma yerine bu cihazları kullanıyor. Aradaki fark %35. Peki bunu kime anlatabilirsiniz? YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!