Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Verimli Topraklara ‘Arkeopark’ İnşası

Bölgenin en verimli tarım arazileri üzerine yapılan proje, tarım alanlarını yok ettiği gibi, halkı göç etmek zorunda da bıraktı

yapi.com.tr
Verimli Topraklara ‘Arkeopark’ İnşası

Çorum’un Alacahöyük Beldesi’ndeki arkeolojik bölgeye turist kazandırmak amacıyla tarım alanlarına yapılan Arkeopark-Rekreasyon projesi yöre halkının geçim kaynaklarını yok ediyor. Tarım yapamaz duruma gelen halk, çareyi topraklarını terk etmekte buldu. Arkeolojik çalışmaların yıllardır sürdüğü ve önemli bir kültüre ev sahipliği yapan Alacahöyük’te, Devlet Su İşleri (DSİ) bünyesinde yaklaşık iki yıldır imar faaliyetleri yapılıyor. Yapılan imar faaliyetleri sonucunda SİT alanına çok yakın bir bölgede konaklama ve yeme-içme alanları, toplantı salonları, Hitit mimarisine benzer yapılar inşa edilecek.

Alacahöyük’teki en verimli ve en sulak araziler üzerinde yapılan bu çalışmalar, geçimini tarım yaparak sağlayan halkın topraklarını terk etmesine sebep oldu. İddialara göre 150 hanelik köyde yaklaşık olarak 50 hane kaldı.

BirGün’ün haberine göre, bir yurttaş, göçün çok olması sebebiyle köy okullarının kapandığını, projeyle ilgili kendilerine yeterince bilgi verilmeyerek “Bitince görürsünüz” dendiğini aktardı. Ayrıca proje kapsamına giren topraklarını satmak zorunda kalan kişilerin de henüz paralarını alamadığı da ifade edildi. Seslerini duyurmak isteyen halk, hem tarihsel açıdan oldukça önemli olan yapıların tahrip edilmesinden, hem dağılan köyleriyle birlikte kültürel bağlarından kopmaktan hem de köylerinin doğasının yok edilmesinden endişe duyuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/verimli-topraklara-arkeopark-insasi_159914.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!