Foto: Ahmet Dumanlı (AA)
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleştirilen İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan; sanayi ve ekonomi ile ilgili güncel konular hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye sanayisinin sorunlarına yönelik çözüm arayışında Maliye Bakanlığı ile iş dünyasının sinerji yaratması gerektiğine işaret eden Bahçıvan, "Maliye politikalarında, sanayicilerin vizyonuna yönelik olarak belirlenmesi açısından masada yer almamız gerekiyor" dedi.
Konuşmasında vergi affı düzenlemesine değinen Bahçıvan, vergi affı müessesesinin, toplumsal vicdan açısından giderek rahatsızlık yarattığı ifade ederek, "Bu uygulamalar, sektörler ve firmalar arasında haksız rekabet yaratmanın yanı sıra, vergisini zamanında ödemeyenlerde nasıl olsa bir gün af çıkacak beklentisi yaratarak bu konuda bir alışkanlığın ve zafiyetin doğmasına neden oluyor. Eğer vergi affından vazgeçilmeyecekse, yıllardan beri bu sorumluluğunu disiplinli bir şekilde uygulayan vergi mükelleflerine de takdir-ödüllendirme sistemi uygulanması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Sanayicilerin rekabet gücünü azaltan KKDF uygulamasının ve peşin ödenen KDV oranlarının düşürülmesinin Maliye Bakanlığı tarafından çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Bahçıvan, aynı şekilde demode olan Damga Vergisi'nin de kaldırılmasını talep etti.
"Yeni vergi yasası ile performansa dayalı reyting uygulanmalı"
İSO Başkanı Bahçıvan, Türkiye'nin çağdaş bir vergi yasasına ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Son yıllarda bütçe disiplininde sağlanan takdire şayan başarıdan elde edilen kaynak, maliye felsefe ve vizyonunda değişikliğe gidilerek üretime dayalı bir sanayi için seferber edilmelidir. Maliye Bakanlığımızı, 'Bütünsel Kalkınma' vizyonumuza destek olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Sanayinin rekabetçi yapısının korunması için firmaların performanslarına göre reyting uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:
"Mükellefiyetini zamanında yerine getirenlerle bunu yapmayanlar arasında ayrımı esas alan bir uygulamaya vakit kaybetmeksizin geçilmelidir. Mükellefin kredibilitesinin devlet tarafından değer ifade etmesini istiyoruz. Performans sisteminin hem maliyeyi hem de reel sektörümüzü rahatlatacağına inanıyoruz. Yine yanıltıcı belgeyi kasten veren ile bilmeden veren aynı kefeye konulmamalıdır. Sektörde dürüst çalışanlar cezalandırılmamalıdır. Alacağımız faturanın sağlıklı olacağı konusunda maalesef maliye bilgi vermiyor. Başkasının yaptığı naylon fatura için dürüst çalışan niye üç kat teminat versin?"
Bahçıvan, yanıltıcı belge kullanımının gerçekten önlenmek istenmesi halinde, yanıltıcı belge kullanan firmaların listesinin internette mutlaka yayınlanması gerektiği önerisinde bulunarak, "Devletin gerekli bilgilendirmeyi yaptıktan sonra mükellefi denetlemesi ve sorumlu tutmasının uygun olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
|