Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Vatandaşlığı Kapan Gidiyor

Türkiye’den 400 bin dolara ev alıp üç yıl bekleyerek yurttaşlık hakkını garantileyen yabancılar, evlerini yüksek kârlarla satıp ülkelerine dönmeye başladı.

yapi.com.tr
Vatandaşlığı Kapan Gidiyor (Fotoğraf: AA)

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı için ülkemizde ev alıp üç yıllık yasal süreyi dolduran yabancılar, evlerini satışa çıkarmaya başladı. Aldıkları yurttaşlık hakkı yanlarına kazanç olarak kalırken evlerini fahiş fiyatlarla satıp parasal olarak da büyük kâra geçiyorlar.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre; 2012 yılında yabancıların taşınmaz alımının önündeki sınırların kaldırılması ve sonrasında parayla yurttaşlık verilmesi uygulaması bu kesime konut satışlarını artırdı. Son 11 yılda yabancıların Türkiye’de satın aldığı konut sayısı 385 bine dayandı. Son yıllarda ise yabancılara satılan dört gayrimenkulün üç adedinin yurttaşlık hakkı kazanma amaçlı olduğu belirtiyor.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, son dönemlerde yabancıların İstanbul’dan gidişlerinde artış olduğuna işaret ederek “Yabancılar vatandaşlığı almak için üç yıl konutu satmama şartı var. Şimdi o üç yıl şartını dolduranlar vatandaşlığı garantileyenler satıp gidiyor. 500 bin liraya aldığı evi 3 milyon liraya satıp gidiyor.” dedi.

TÜİK verilerine göre 2019 yılından bu yana Türkiye’de en fazla konut alan yabancılar arasında 39 bin 172 adetle Rusya yurttaşları başı çekiyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı bu süreci etkiledi. İran yurttaşları 35 bin 573 adetlik alımla ikinci sırada yer alırken onları 31 bin 319 adetle Irak yurttaşları takip ediyor. Ancak Türkiye’de yurttaşlık alanların sayısı düzenli olarak açıklanmıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 2021 yılında CHP’li Erkan Aydın’ın soru önergesine verdiği yanıtta 2018-2021 yılları arasında 19 bin 630 yabancıya gayrimenkul alımı karşılığında yurttaşlık verildiği açıklanmıştı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/vatandasligi-kapan-gidiyor_204427.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!