Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Vatandaşa Kendi Evini Satacaklar

7471 sayılı Kanun’daki değişikliği değerlendiren Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, “Afet sonrası vatandaş, evini yeniden satın alacak.” dedi.

yapi.com.tr
Vatandaşa Kendi Evini Satacaklar (Fotoğraf: AA)

Resmi Gazete’de 9 Kasım 2023 tarihli yayımlanan 7471 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yeni tartışmalara neden oldu. Kanun değişikliğindeki 50+1 salt çoğunluk kararı dikkat çekti. Kanun değişikliği ve tartışmalı konuları ŞPO İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu değerlendirdi.

Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre; rezerv yapı alanı tanımındaki “Yeni yerleşim alanı olarak” ibaresinin metinden çıkarıldığını belirten Giritlioğlu, bu düzenlemenin gerekçesiyle açılan davalar olduğuna dikkat çekti. Herhangi bir taşınmazın rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesi için meskun alanlar dışında olması gerektiği hükmünün verildiğini söyleyen Giritlioğlu, “Yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olması amaçlanıyor.” dedi.

İmar ve yapılaşma haklarının kısıtlanmasına yönelik kapsamın genişletildiğine dikkat çeken Giritlioğlu, “Maraş ve çevresinde meydana gelen depremler nedeniyle oluşan hasarlarla bağlantılı olan ve hasar tespit raporlarına dayalı olan idari işlemlere karşı açılan iptal davaları ile ilgili süreci kısaltmaya yönelik yasal düzenlemeler yapıldı” diye ekledi.

Kentsel dönüşümlere ilişkin işlemlerin yüzde 51 salt çoğunluk kararı ile alınan kararlara katılmayanların arsa payları rayiç değerinden az olmamak üzere satılabilecek. Giritlioğlu, “Özel bütçeli bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığına devredilecek hazine taşınmazlarının bazı kurum ve kuruluşlar ile yapı sahipleri ve kanuni mirasçılarına doğrudan satış veya kiralama yapılabilmesine imkan sağlandı.” diye konuştu.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığına ön alım hakkı tanınırken, riskli yapıların tespitine yönelik çalışmaların hak sahiplerinin rızası aranmaksızın Başkanlık tarafından resen yapılabilmesi sağlandı. Ön alım hakkını değerlendiren Giritlioğlu, “Verilen süre içinde tahliye kararına uyulmaması halinde gerekli izinler alınarak yapıların tahliye ve yıkım işlemlerinin Başkanlık tarafından cebren yaptırılabilmesinin olanağı getirildi. Bu olay, hak sahibinin borçlanması ve tapu devri gibi durumlara yol açacak” diye ekledi.

Kanun değişikliği ile olabilecek durumları Giritlioğlu şu şekilde aktardı: “Rezerv alan ilan edilen yerden çıkanlar bir daha geri dönemeyecek. Rezerv alanlar ayrıcalıklı imar planları / özel proje alanları olarak yeniden düzenlenecek. Geniş kapsamlı bir mülksüzleştirme müdahalesi gelecek. Vatandaş evini yeniden satın alacak. Ödeyemezse konutu Hazineye devredilecek. Dar gelirli vatandaşın evine hissedar olunacak, borçlu, ipotekli, hacizli kısmı vatandaşta kalacak. Tüm bunlar resen yapılacak.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/vatandasa-kendi-evini-satacaklar_200916.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!