br /> Türkiye Van'a yardım için seferber oldu
Zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankasına olan borçları 1 yıl süreyle ertelendi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Van ve çevresinde meydana gelen depremde zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankasına olan borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Van ve çevresinde meydana gelen depremde zarar gören çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bazı tedbirler alındığı, bu kapsamda çiftçilerin Ziraat Bankası'na olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiği, depremden dolayı hayvanları telef olan çiftçilerin kayıplarının da karşılanacağı bildirildi. Açıklamada, depremde ahır ve samanlıkları yıkılan çiftçilerin talep etmeleri halinde hayvanlarının bakanlık tarafından satın alınacağı, satın alınacak hayvanların parasının da peşin ödeneceği ve Et ve Balık Kurumu kombinalarında kesiminin sağlanacağı kaydedildi. Depremden zarar gören vatandaşların gıda ihtiyacını karşılamak üzere İl Koordinasyon Kurulunun talebi ile Et ve Balık Kurumu tarafından 5 ton kavurma gönderildiği belirtilen açıklamada, ''Kurum ve kuruluşlardan talep gelmesi halinde de Et ve Balık Kurumu kavurma verecektir'' denildi.
Başbakanlıktan yardım kampanyası
Başbakanlı, Van ve ilçelerinde meydana gelen deprem nedeniyle bir yardım kampanyası başlattı. Yardım kampanyasının gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı koordinasyonu, bu alandaki faaliyetleri yasal olarak yürütmekle görevli olan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından sağlanacak.
Bankalar Birliği'nden depremzedeler için üyelerine duyuru
Türkiye Bankalar Birliği, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle ödeme güçleri olumsuz etkilenen müşterilere borç ödemede kolaylık gösterilmesi konusunda üyelere duyuru yaptı. Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamada, Van'da yaşanan depremin bölgede yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesi amacıyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar nezdinde acil önlem ve tedbirlerin alınması, bölgenin ihtiyaç duyabileceği her türlü desteğin sağlanması yönünde gösterilecek çabalara üyelerin de katılmasının değerlendirildiği bildirildi. Açıklamada, depreme maruz kalan yöre sınırları içinde, afet nedeniyle ödeme güçleri olumsuz etkilenen müşterilerinin borçlarının ödenmesinde üyelerin olanakları ve düzenlemeler çerçevesinde, müşterilerine kolaylık göstermeleri konusunda Bankalar Birliği üyelerine duyuruda bulunulmasına ve bu konunun kendilerinin takdirlerine sunulmasına karar verildiği kaydedildi.
MÜSİAD'dan Van depremi için çalışma
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Van'daki depreme ilişkin olarak, ''Gerek bölgedeki şubemiz, gerekse genel merkez olarak bölgenin ihtiyaçlarına yönelik olarak çalışmamızı en kısa zaman içinde harekete geçireceğiz'' açıklamasını yaptı. Vardan, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin bir kez daha yıkıcı ve büyük bir depremle karşılaşmasının derin hüznü içerisinde olduklarını ifade etti. Birçok vatandaşın hayatını kaybetmesinin, binlerce vatandaşın da barınaksız kalmasının, depremin acı gerçeğini bir kez daha hatırlattığı belirten Vardan, şunları kaydetti: ''Daha önce yaşanan depremler sonrasında MÜSİAD olarak ortaya koyduğumuz duyarlılığımızı yine devam ettirerek, gerek bölgedeki şubemiz, gerekse genel merkez olarak bölgenin ihtiyaçlarına yönelik olarak çalışmamızı en kısa zaman içinde harekete geçireceğiz. Bu vesileyle, 7.2'lik Van depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. Ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun.''
TÜRKONFED'den yardım kampanyası
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu, Van'daki felaketin yaralarını sarmak için yardım kampanyası düzenleneceğini, toplanan yardımların Kızılay aracılığıyla depremzedelere ulaştırılacağını bildirdi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Van'da yaşanan deprem felaketi dolayısıyla derin bir üzüntü içerisinde oldukları belirtilerek, ''Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Enkaz altındaki vatandaşlarımızın en kısa zamanda kurtulacağına inanıyor ve ölü sayısının daha fazla artmamasını ümit ediyoruz'' ifadelerine yer verildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''TÜRKONFED olarak, bünyemizdeki 13 federasyon altında toplanan 118 dernek ve üyelerini, Van'daki felaketin yaralarını sarmak için seferber etmiş bulunuyoruz. Bu doğrultuda, TÜRKONFED, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) ile birlikte yardım kampanyası başlatmak üzere gerekli izinlerin alınabilmesi için hazırlıklara başlamıştır. Bu kampanya DOGÜNSİFED Genel Sekreterliği koordinasyonu ile Diyarbakır merkezli yürütülecek ve tüm federasyonlarımızın bu kampanyada aktif olarak yer alması sağlanacaktır. DOGÜNSİFED ile birlikte toplamaya başladığımız maddi ve ayni yardımlar, Kızılay aracılığıyla en kısa zamanda Van'a ulaştırılacaktır. Ülke olarak yaşadığımız bu felaketi birlik ve beraberlikle en kısa zamanda atlatacağımıza ve yaraları saracağımıza inanıyoruz.''
Depremzedelere iş adamlarından özel uçak desteği
Van'da deprem bölgesine yardımların bir an önce ulaştırılması için Kimse Yok Mu Derneği'nin girişimiyle gönüllü iş adamları özel uçaklarını seferber etti. Kimse Yok Mu Derneği'nce yapılan açıklamaya göre, İstanbul'dan kalkan iki özel uçak sayesinde 1.000 çadır, 1200 battaniye, 500 adet kışlık giysi, çocuk maması, gıda ve ilaç yardımı depremzedelere ulaştırıldı. Kimse Yok Mu Derneği Kurumsal İletişim ve Marka Yönetim Koordinatörü Mevlüt Özkişi, yaptığı açıklamada, yardımların gün içerisinde de devam edeceğini belirterek, ''En büyük sıkıntımız olan ulaşımı, iş adamlarımızın desteği sayesinde çözdük. Kimse Yok Mu için tahsis edilen 2 özel uçak, yardım malzemelerimizi ara vermeden ulaştırmaya devam ediyor. Bölgeye arama kurtarma ekiplerimizi de gönderiyoruz'' ifadesini kullandı.
|