Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Urfa’nın Her Yanı Kazı Alanı

Eserlerin önemli bir kısmının ise yer darlığı nedeniyle müzenin depolarında muhafaza edildiğini belirten Kürkçüoğlu, “dünyada en fazla arkeolojik kazının yapıldığı” kentlerden biri olan Şanlıurfa’da yeni bir müzeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Evrensel Gazetesi



arran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, tarihte ilk mimari eserlerin yanı sıra, ilk tarımın yapıldığı ve dünyaya yayıldığı yer olarak bilinen Şanlıurfa’da yapılacak her arkeolojik kazının, insanlık tarihine yeni bilgiler katacağını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Şanlıurfa’nın, dünyada kültür ve medeniyet merkezi sayılan ve arkeoloji literatüründe “Bereketli Hilal” olarak adlandırılan bölgede yer aldığını anımsattı.

İl genelinde 1979 yılında başlatılan Atatürk Barajı kazıları ile 1983 yılından bu yana devam eden Harran kazılarının yanı sıra, bölgede tarihi öneme sahip Gürcütepe, Kazene, Şaşkan ve Göbeklitepe gibi toplam 35 arkeolojik kazı çalışması yürütüldüğünü aktaran Kürkçüoğlu, bu kazılardan elde edilen ve paleolitik çağdan günümüze kadar tüm Ön Asya ve Ortadoğu’nun tarihine ışık tutan 80 bin civarında eserin bir kısmının Şanlıurfa Müzesi’nde sergilendiğini kaydetti.

Eserlerin önemli bir kısmının ise yer darlığı nedeniyle müzenin depolarında muhafaza edildiğini belirten Kürkçüoğlu, “dünyada en fazla arkeolojik kazının yapıldığı” kentlerden biri olan Şanlıurfa’da yeni bir müzeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çalışmalar artarak sürecek
Bölgenin öneminin arkeologlar tarafından anlaşılmaya başlandığına işaret eden Kürkçüoğlu, şunları söyledi:

“Bundan sonraki yıllarda Şanlıurfa’da daha çok arkeolojik kazı çalışması yapılacak. Çünkü tarihte ilk mimari eserlerin yanı sıra ilk tarımın yapıldığı ve dünyaya yayıldığı yer olarak bilinen Şanlıurfa’da yapılacak her arkeolojik kazı, insanlık tarihine yeni bilgiler katacaktır. Mevcut tarihi eserlerin ve yeni kazılar sonucu elde edilecek tarihi eserlerin sergilenmesi için Millet Hanı projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destek verdiği bu projenin en kısa sürede tamamlamak için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.”

Millet Hanı
Cihat Kürkçüoğlu, Osmanlı döneminden kalma Millet Hanı’nın restore edilerek kültür merkezine dönüştürülmesi için geçtiğimiz yıl Şanlıurfa Valiliği’nin desteğiyle bir proje hazırlandığını da hatırlattı.

Yavuz Sultan Selim tarafından 16. Yüzyılın başlarında inşa ettirilen ve bir dönem askeri kışla ve Alman Yetimhanesi olarak da kullanılan hanın restorasyonu için 5 milyon YTL’lik finansmana ihtiyaç olduğunu aktaran Kürkçüoğlu, içerisinde müze ve kültür müdürlüğü hizmet binalarının yanı sıra el işi atölyeleri ve kitap satış mağazalarının da yer alacağı tarihi hanın, İstanbul’daki Arkeoloji Müzesi’nden daha büyük bir alana sahip olduğunu kaydetti.
Projenin tamamlanması halinde Şanlıurfa Müzesi’nin depolarında muhafaza edilen tarihi eserlerin sergilenebileceği yeni bir mekana kavuşacağını aktaran Kürkçüoğlu, “Kültür ve turizm şehri olan Şanlıurfa, Millet Hanı projesiyle cazibe merkezi olabilir” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/urfanin-her-yani-kazi-alani_46613.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!